Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená ve Vietnamu

21. 12. 2019 | Asie

Když se řekne Vietnam, ne každý se nadchne. Nejedná se o příliš oblíbenou destinaci, kterou si lidé vybírají, když jedou k moři, přestože se velká část plochy u moře nachází. Koho ale tato země nadchne, jsou cestovatelé dobrodruzi, kteří zde mohou spatřit spoustu přírodních i kulturních krás, historických památek a mnoho dalšího. Vietnam si rozhodně nezaslouží být opomíjenou zemí.

Země se nachází v jihovýchodní Asii při pobřeží Jihočínského moře. Jejími sousedy jsou Kambodža, Čína a Laos. Jedná se o velmi lidnatou zemi – se svými 90 miliony obyvatel se řadí mezi první patnáctku nejlidnatějších zemí světa. Hlavním městem této země je Hanoj nacházející se na severu země, největším je Ho Či Minovo Město známější pod svým starším názvem Saigon. Úředním jazykem je vietnamština. Dnes je země největším vývozcem kešu ořechů a přední místa zaujímá také v exportu rýže. Obyvatelé Vietnamu používají jako nejčastější dopravní prostředek motocykly. Denně jich vietnamskými silnicemi projede až 10 milionů. A ještě jedna zajímavost: častým domácím mazlíčkem zde bývá prase.

Zemi si oblíbí milovníci krásné přírody, která je zde opravdu rozsáhlá a velmi bohatá. Obdivovat mohou hory, říční toky (Červená řeka, Mekong), jezera a rozmanitou vegetaci. Lesy a savana zaujímají téměř polovinu z celkové rozlohy země. Nachází se v nich nepřeberné množství dřevin (palmy, mangrovníky, bambusy). Mezi typickou vietnamskou faunu potom patří sloni, tygři, buvoli, medvědi a velké množství různých druhů opic.

To by bylo obecně o Vietnamu vše. Která konkrétní místa zde ale stojí za návštěvu?

Phu Quoc je nádherné místo, které ocení hlavně „povaleči“. Jedná se totiž o ostrov nedaleko Kambodži s nádhernými bílými plážemi a tyrkysovým mořem. Protože se jedná o opravdu krásné místo, začíná jej vietnamská vláda stále více propagovat. A funguje to, každým rokem se zde objevuje více turistů. Nejlepší období pro návštěvu jsou vánoční svátky, kdy je moře krásně čisté a klidné. Kromě lenošení mohou turisté rybařit, potápět se a vychutnávat si typicky vietnamská jídla. Ne vždy ale ostrov nabízel pouze příjemné vzpomínky. V minulosti zde totiž byla nejstrašnější věznice široko daleko.

Phong Nha-Ke Bang National Park je nádherným národním parkem, na jehož území se nacházejí fascinující jeskyně s podzemními řekami a nejstarší krasové hory v Asii. V centru tohoto parku lze nalézt i civilizaci v zastoupení vesnice Son Trach, kde turisté naleznou ubytování, odpočinek i stravu. Toto místo patří od roku 2003 na seznam světového dědictví UNESCO.

Ha Long Bay - jeden z nových divů světa - je přenádherná zátoka plná vápencových skal vystupujících přímo z klidného moře a vápencových jeskyní, která působí až mysticky. Je zde také spousta ostrůvků porostlých lesíky. Toto místo patří mezi nejnavštěvovanější místa Vietnamu a taktéž je na seznamu UNESCO.

Hanoj je centrem turistického ruchu Vietnamu. Nachází se v něm spousta drobných obchůdků lemujících ulice, které snad nikdy nespí. Samozřejmě je zde i spousta památek a přírodních krás. Je to prostě město mnoha tváří. Zde je jen zlomek míst, které stojí za to vidět:

·         Jezero Hoan Kiem obklopené krásnou přírodou a obestřené spoustou legend. Tvoří protiklad k jinak rušnému hlavnímu městu. Na některých ostrůvcích, které se zde nachází, lze navštívit historické stavby, například Tháp Rúa (Želví věž) nebo chrám Ngoc Son.

·         Temple of Literature neboli Chrám literatury je jednou z nejstarších památek v Hanoji. Jedná se o stavbu postavenou v typicky vietnamském architektonickém stylu.

·         Katedrála sv. Josefa se nachází v samotném centru města. Je postavena v novogotickém slohu a je inspirována pařížskou katedrálou Notre Dame.

·         Ho Či Minovo mauzoleum je místo, kde jsou uloženy pozůstatky prvního prezidenta a osvoboditele Ho Či Mina. Jedná se o nejnavštěvovanější památku hlavního města. V jejím okolí lze navíc navštívit další významné historické památky – Jednopilířovou pagodu, Prezidentský palác, Ho Či Minovo muzeum nebo jeho dům, Leninův park, Vojenské historické muzeum a spoustu dalších.

Zajímavá je také návštěva největšího vietnamského Ho Či Minova Města. I zde je spousta památek a zajímavostí k vidění, například:

·         Reunification Palace (Palác sjednocení) býval sídlem prezidenta Jižního Vietnamu, jehož historie je úzce spjata s ukončením vietnamské války.

·         Jade Emperor Pagoda – palác postavený pro nejvyššího taoistického boha. Budova pochází z roku 1909 a je vyzdobena sochami bohů a hrdinů.

·         War Remnants Museum (Muzeum pozůstatků války) seznamuje turisty s vietnamskou válkou. Kromě zbraní, vojenských vozidel a bomb zde jsou také popisy válečných vězení, kvůli kterým muzeum v minulosti neslo název Muzeum čínských a amerických válečných zločinů.

Nedaleko Ho Či Minova Města se nachází komplex podzemních tunelů Cu Chi Tunnels. Jedná se o unikát, který nikde jinde není k vidění. Tunely byly vybudovány během války a tehdy dosahovaly délky 200 km. Dnes se dochovalo 120 km. Tunely sloužily nejen jako tajné cesty pro vojáky, ale byly v nich také nemocnice, kuchyně, ložnice, sklady a vše potřebné pro přežití.

 Po Nagar Cham Towers je označení pro nádherný chrám z období 7. – 12. století. Budova se nachází ve městě Nha Trang a je stále funkční (k modlitbě ji využívají buddhisté). Původně stavba bývala komplexem osmi věží, z nichž se ale do dneška dochovaly jen čtyři.

Ve městě Hoi An se nachází nádherný malý most Japanese Covered Bridge z 16. století. Jeho hlavním úkolem bylo propojit městskou japonskou a čínskou čtvrť. Vstupy na tento krásně zdobený most střeží dvě opice na jedné straně a dva psi na straně druhé.

Teprve v roce 2009 byla objevena v národním parku Phong Nka-Ke Bang největší jeskyně světa Hang Son Doong Cave. Pravěká atmosféra z tohoto místa přímo sálá.

Nádherný výhled z výšky 1400 metrů nad mořem nabízí nejnovější turistická atrakce Vietnamu Golden Bridge. Stavba se nachází poblíž města Da Nang a zajímavý je nejen pohled z ní, ale také pohled na ni. Zlatý most totiž drží dvě betonové ruce představující ruce boží.


Vietnam je skutečně krásnou zemí, která si získává stále více přívrženců. Jeho návštěva skutečně stojí za to. A to ať už jste milovníci přírody, historie, dobrodružství nebo jenom rádi lenošíte na pláži. Každý si zde jistě přijde na své a určitě nikdo neodjede zklamaný.

Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima, ale daleko...
Obrázek uživatelky
profil
tam bych se chtěla podívat.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles