MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Démoni minulosti i současnosti

6. 03. 2016 | Vaše příběhy

Závislosti si podmaňují člověka snad již od pravěku. Možná byli někteří lovci závislí na určité části mamuta nebo na způsobu lovu případně na kousku kůže, která zakrývala jejich tělo…Tak daleko však pro příklad chodit nebudu.

Stačí si vzpomenout na dobu před pár lety. Naši dědové a otcové sice neznali automaty, ale jelikož se společenský život většinou odehrával v hospodě, dívali se poměrně často sklenici na dno. A zahrát si ke kalíšku nějakého alkoholu nebo džbánu piva karty, to nějak příslušelo k místním zvykům. Pokud se tak stávalo jen občas, budiž. Bohužel většina štamgastů a hráčů neznala míru a byli schopni přijít během krátkého času o svůj majetek a jejich rodina se ocitla na pokraji bídy. Pak se většinou zadlužili a tím si zcela odřízli cestu ke změně k lepšímu.

Je zvláštní, že alkoholu i hazardu se nevěnovali jen ti nejbohatší, ale i ti, kteří měli sotva na živobytí. Nebylo zvláštností, že si původce krachu manželství, rodiny či gruntu vzal život nebo odešel do Ameriky, aby finanční situaci rodiny zlepšil.

démoniMůj otec pracoval dlouhá léta jako vesnický policajt. Znal všechny obyvatele malé vísky a také věděl o jejich slabostech. Velká část mužů, kteří pracovali v lese nebo dojížděli za prací na Moravu, trávila v hospodách celé dny. Nejenže okrádali rodinu o finance, ale také byli po příchodu domů agresivní a velmi často otec řešil velmi těžká ublížení na zdraví žen a dětí těchto pijáků. Nezřídka skončilo jejich řádění rodinnou tragédií. Prosby nebo výhrůžky se většinou míjely účinkem. Jednáním otců a bohužel někdy i matek trpěly většinou děti. Rodiče je neposílali do školy, žily v nuzných a zanedbaných domovech, a aby si někdy obstaraly jídlo, začaly krást. Závislosti otců velmi krutě poznamenávaly jejich další život. Pamatuji si na jeden případ, kdy nadměrné pití alkoholu zavinilo smrt mladé ženy. Teta mé spolužačky žila s manželem v jedné osadě a bylo o něm známo, že holdoval alkoholu a k ráně nešel daleko. Jednou se také opil, a když nedostal k jídlu, co si poručil, zbil svou ženu, která byla těhotná, a vyhodil ji z chalupy ven. Byla zima a venku mrzlo. Ráno našli sousedé mladou ženu mrtvou v závěji. Spolužačka přinesla také foto z pohřbu, kde byla její teta v rakvi i se zabaleným děťátkem…

Situace se po několika desetiletích sice změnila, ale jen ve způsobu a možnostech hazardu a v masívním „rozhojnění“ hospod, barů a kasin…

K alkoholu se většinou uchylují lidé, kteří řeší nějaký problém, se kterým si nevědí rady a nechtějí se s ním svěřit někomu blízkému. Znám rodinu ze sousedství, kde tomuto „démonu“ propadli oba rodiče. Zpustli, dům začal chátrat. Starší syn s pomocí brigád a přivýdělku dostudoval a stará se o nezletilou sestru, která by jinak skončila v dětském domově.

Pokoušel se rodičům domluvit, moc rád by jim pomohl, ale všechny návrhy ztroskotaly.

To je odvrácená tvář chvilkového poblouznění. Člověk ztrácí pojem o čase, ale také o svých závazcích, opustí zaměstnání. Pomalu se už nenajde nikdo, kdo by jim půjčil a tak postávají u supermarketů a loudí na kolemjdoucích nějakou korunu.

Hrací automaty jsou neštěstím měst a mají na svědomí mnohé krachy lidské důstojnosti a také zmařených životů. Náš blízký příbuzný Pavel propadl těmto blikajícím „šelmám“ již před léty. Pohltily jeho úspory, způsobily krach manželství, odcizily se mu jeho 2 dcery. Z bytu jej vystěhovaly pro neplacení nájmu. Měl štěstí, protože jej vzala do svého bytu jeho přítelkyně.

Dnes mají oba invalidní důchody, pijí a hrají automaty oba. S bídou zaplatí nájem a nakoupí nejnutnější potraviny, zbytek propadne hazardu a alkoholu. Všechny rodinné vazby se zpřetrhaly, zůstaly jen oni dva „vyděděnci“. Začínají na ně doléhat zdravotní potíže, už několikrát měli problém uhradit dluh na nájmu. Je jen otázkou času, kdy budou oba docela na dně a přijdou i o byt…

 Závislost na alkoholu i na hracích automatech představují velkou zátěž pro celý rodinný i společenský systém. Postupně dochází k závažnému narušení mezilidských vztahů. Závislí lidé bývají výbušní a agresívní a chovají se bezohledně k partnerovi i celé rodině. Je jim jedno, kde a jak seženou peníze na alkohol nebo hru, jsou schopní jít, jak se říká „přes mrtvoly“! Lžou, nedodržují sliby, jsou nespolehliví. Nezřídka opouštějí své zaměstnání, nebo jsou spíše vyhozeni, postupně v rodině ztrácejí svou prestiž i úctu. Dochází k vyhasnutí vztahů, emočních vazeb a pocitům prázdnoty. Nikdo o ně nestojí, přinášejí jen problémy, zůstávají opuštěni ve svých problémech a nejsou schopni požádat o pomoc. Jen velmi malé procento ze závislých se zásluhou svých nejbližších a lékařů dostanou zpět na „pevnou půdu“.

Musí však mít velmi pevnou vůli a být neustále pod kontrolou, aby znova nepřijali svůj dřívější život.

Závislí lidé devastují svou rodinu nejen finančně, ale také sociálně a psychicky. Jsou příčinou krachu manželství, opuštěných dětí, přičiňují se o nárůst nezaměstnanosti.

Pokud nenajdou pomocnou ruku, stávají se troskami, čekajícími na zázrak - výhru, která jim změní život nebo probuzení se po flámu do jiného a lepšího světa… Nic z toho se nestane. Jakákoliv výhra je malá na to, aby zalepila všechny dluhy, alkohol obírá člověka o soudnost, zdraví. Každé nové opilcovo ráno bude horší a děsivější než to předešlé! Závislost pohltí běžné rodinné výdaje, později i úspory a sociální dávky. Obzor závislého se změní jen na činnost, která mu přináší zpočátku radost a nadšení a později se stává rutinou. Žádný z nich si nepřizná, že je nemocný a sám si určitě nepomůže. O pomoc požádá jen nízké procento závislých. A že lze svůj život změnit, to jsem se přesvědčila na jedné z praxí při studiu. Pan Stanislav žil na ulici skoro deset let. Dostal se tam proto, že kvůli dluhům z her přišel nejdříve o rodinu a posléze i o byt. Pil, pokud byly peníze, somroval u supermarketů, spával na lavičkách. Začal mít zdravotní problémy. Nakonec jej zcela náhodně oslovila zaměstnankyně jednoho střediska pro závislé a pozvala jej na návštěvu. Už zůstal. Bylo to těžké, ale přestal zcela pít, pracoval rád na pozemcích střediska. Osvědčil se a získal po čase i tzv.„startovací byt“. Dnes žije v tomto bytě a získal i práci na částečný úvazek. Jako terénní pracovník vyhledává osoby, které žijí na ulici a nabízí jim možnost změnit svůj život…


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Démoni minulosti i současnosti:

Démoni minulosti i současnosti
Démoni minulosti i současnosti
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dříve jsem s hraním automatů měl opravdu velký problém a hlavně co bylo nejhorší, nechtěl jsem si přiznat, že jsem závislý. Tole období u mě trvalo zhruba 8 měsíců, kdy jsem opravdu hodně hrál. Celá tahle "sranda" mě vyšla na čtvrt milionu, což ještě není tak hrozné. Znám lidi, co to tam nechají za večer. A jak jse se z toho dostal? Tak především díky svýmu kámošovi, který mě hodně od toho odrazoval. A radil mi ať hraji automaty na internetu, že tam můžu hrát zadarmo a že budu zažívat stejné pocity akorát s tím rozdílem, že nepřijdu o peníze.
Vyzkoušel jsem to a vyšlo to, nevím co bych jinak dělal.... Být na něčem závislý je opravdu hrozný, ale vždycky si za to člověk může sám. Pokud byste taky měli problém s hracími automaty, vyzkoušejte si zahrát zadarmo, třeba vám to pomůže. Hrát můžete například zde http://automaty-zdarma.com/ stránek je opravdu spousta.
Obrázek uživatelky
profil
Závislost je zhouba a zničí postupně všechno.......
Moc pěkně napsánoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jaruško to je článek,to by si měl přečíst ten koho se to týká aby věděl jak ničí rodinu hlavně děti ale i sobě.Když jsem byla malá tak k nám přišla maminčina kamarádka s pláčem,že její muž prohrál v kartách koně,přišel domů bez něj.Takže to bylo dříve, nyní a bude nadále,co mladých holduje alkoholu,jsem ráda že to nepostihlo nikoho z rodiny ale kdo ví ještě jsou vnoučata a dnešní doba je zrádná.
Obrázek uživatelky
profil
Pravdivé zamyšlení nad jedním z aktuálních problémů naší doby...
Jaruško, přesně jsi to popsala...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jaruško,pěkně jsi to napsalaSmajlík
V dnešní době závislost na alkoholu, automatech, drogách je častý jev. Naštěstí nikoho takového v rodině nemáme.
U nás ve městě chodila paní a žebrala o 10ti korunu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles