MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Éterické oleje jako první pomoc

29. 08. 2018 | Péče o tělo
Ať už se na dovolenou chystáte do exotických krajů nebo jen po naší zemi, jistě přemýšlíte nad tím, co vše s sebou musíte vzít. K základním nezbytnostem patří lékárnička, která by neměla v  zavazadle chybět i při krátkých, třeba jen víkendových výjezdech. I jen obyčejné hmyzí bodnutí nebo lehké nastydnutí dokáže výlet zkazit, lékárnička by proto měla umět nabídnout účinnou úlevu při takových drobnějších problémech.

Stále více lidí se snaží tyto menší zdravotní problémy řešit jinak než léky, šetrnějšími prostředky, často na bázi přírodních produktů, na výsluní se opět vrací „babské rady“ – například na vosí bodnutí přiložit čerstvě rozkrojenou cibuli. Ke slovu se tak dostávají i éterické oleje, které dokážou ulevit při nejběžnějších potížích.

Éterické olejeCitronový éterický olej má silné antibakteriální účinky, je protiinfekční a pročišťující. Díky tomu se používá například při nejrůznějších infekcích dýchacích cest, protože zmírňuje zahlenění a ochlazuje při horečkách.  Prospěšný je i pro trávicí systém, kdy pomáhá tlumit například pálení žáhy, vhodný je i při průjmech nebo nechutenství. Obecně citronový olej uvolňuje psychické bloky, projasňuje mysl, je vhodný třeba při učení. Podporuje také regeneraci pokožky a působí na ni antisepticky, takže je vhodný třeba při hmyzím nebo zvířecím kousnutí.

Tea tree
patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům. Olej pochází z australského stromu čajovníku a je netoxický a nedráždivý. Bývá první volbou pro bakteriální infekce, neboť paralyzuje účinky bakterií, a to nejen v dýchacím ústrojí, ale ve všech systémech těla. Slouží jako antiseptikum pro dýchací, močové, trávicí, pohlavní, kožní, pohybové i nervové ústrojí. Navíc posiluje imunitu. Je vhodný například při drobném říznutí či škrábnutí, usnadňuje hojení jizev, puchýřů a zmírňuje svědění kůže. Odpuzuje také hmyz a vši, neutralizuje živočišné jedy (např. bodnutí hmyzem apod.).

Máta peprná má typický chladivý a vysušující účinek. Je tak vhodným prostředkem první pomoci při akutní bolesti z traumatu (jako je úder, přiskřípnutí, popálení apod.). Díky vysokému obsahu mentolu má silný ochlazující účinek na pokožku, což rychle snižuje vnímání bolesti. Nikdy se ovšem nesmí použít do otevřené rány. Éterický olej z máty peprné lze využít při bolestech hlavy, ať už způsobených migrénou nebo úžehem či úpalem.

Máta peprnáDíky pozitivní stimulaci mozku a nervů je vhodná při duševní únavě, nervozitě a ke zvýšení koncentrace. Má také silný pročišťující účinek na žaludek a střeva. Není vhodné používat mátu peprnou v těhotenství, při epilepsii, vysoké horečce, srdečních onemocnění, ale také díky povzbuzujícím účinkům večer nebo při nespavosti. Nedoporučuje se dětem do pěti let.

Eukalyptový éterický olej (Eucalyptus polybractea) se získává z blahovičníku, který pochází z Tasmánie a Austrálie. Má svěží, nasládlou vůni a jeho hlavní účinky spočívají v pozitivním působení na všechny části dýchacího systému. Prospěšný je při nachlazení, zánětu dutin, hrtanu, chronické bronchitidě, astmatu, kašli, zápalu plic a zánětu spojivek. Eukalyptus usnadňuje odkašlávání, čistí plíce od hlenu. Lze jej také aplikovat přímo na reflexní plošky a akupresurní body. Při vysoké horečce se osvědčí také obklady s eukalyptem na kotníky a zápěstí.

Levandulový éterický olej se získává z květů a listů levandule, která se pěstuje ve Středomoří – především ve Francii, Bulharsku, Chorvatsku, ale také v Anglii nebo v Tasmánii. Tento olej patří k těm s nejširším spektrem použití. Má totiž analgetické, antiseptické, protizánětlivé a protikřečové účinky, které jej předurčují k použití při nejrůznějších potížích. Obecně má zklidňující účinky, navozuje duševní rovnováhu, pomáhá při nervovém napětí, ale také v nechutenství, nadýmání.

Ze všech éterických olejů je nejvhodnější na spáleniny, kdy se může použít i neředěný přímo na postižené místo. Má také antiseptické účinky, pomáhá na zanícené, hnisavé nebo nehojící se rány, vředy, hojí a regeneruje kožní buňky. Odpuzuje vši a moly. Je nejbezpečnějším olejem i pro velmi malé děti. Není vhodný při nízkém krevním tlaku.

Hlavní způsoby používání éterických olejů:


Éterické oleje• masáž, masírování postiženého místa nebo části těla směsí éterického oleje v základním rostlinném oleji
• teplý / studený obklad
• koupel
• místní čištění
• kloktání
• inhalace
• rozptýlení do vzduchu
• přímá aplikace

Jak správně a bezpečně používat éterické oleje:


• éterické oleje jsou velmi koncentrované, silné, proto se musí užívat opatrně
• jsou to těkavé a hořlavé látky, tomu musí odpovídat uskladnění (chladné místo, ale nikoli lednice)
• nejsou rozpustné ve vodě, musí se používat nosné médium (například olej)
• zvýšenou opatrnost dávejte při použití u těhotných a malých dětí
• nedoporučuje se užívat éterické oleje vnitřně
• neředěný olej se neaplikuje na zanícená místa a na sliznice

Zdroj: Nobilis Tilia

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !