-Komerční sdělení-
Karlovský gastrofestival je opět tady! Už o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října provoní valašské Velké Karlovice frgály, zabíjačka a další (nejen) valašské speciality při příležitosti 11. ročníku této populární gastronomické akce odehrávající se uprostřed přírody Beskyd.
Festival opět uvítá i speciálního michelinského hosta, Maďarku Eszter Palágyi, jedinou šéfkuchařku ve střední Evropě oceněnou michelinskou hvězdou. Novinkou je změna ve způsobu placení za ochutnávky: jednotná měna valašský gastroš přechází z dosavadní tištěné podoby do elektronické, k úhradě budou nově sloužit dobíjecí čipy.

Hlavní program gastrofestivalu se koná v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin. Návštěvníci mohou v tomto čase putovat 3,5 km dlouhým údolím Léskové a na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů, penzionů a hospůdek ochutnávat nejrůznější dobroty místních i hostujících kuchařů. Mezi gastro zastávkami se mohou procházet po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt turistickým vláčkem, historickými autobusy a limuzínami či koňskými povozy.
A na co se těšit?
Hotel Horal nabídne své vyhlášené zvěřinové speciality, Penzion Pod Pralesem jehněčí a speciální várku piva ze svého pivovaru, u Galiku zavoní valašská zabíjačka, U Dorňáků budou vařit, grilovat a zpívat Kysučtí zbojníci, tým hotelu Lanterna představí to nejlepší z moderní valašské gastronomie, u hotelu Babská degustace zpestří kouzelník a u hotelu Pod Javorem se budou servírovat mj. ukrajinské speciality.

Své vlastní gastro zastávky budou mít v údolí i hostující podniky Bistrotéka Valachy ze Zlína a restaurace Albert Málek z Rožnova pod Radhoštěm. Opět přijedou také tradiční hosté z Maďarska s mangalicí, gulášem, langoši i zajímavými produkty včetně pálenek. Zajímavostí bude Street Food sekce s hmyzími a šnečími specialitami, vietnamskou a egyptskou kuchyní a francouzskými palačinkami u penzionu Dolinka. Mezi rarity, kterou budou dále k ochutnání, patří třeba kozí zmrzlina, pečený býk nebo pštros na grilu.

„V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je tato mladá Maďarka skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy.