MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gdaňsk a Sopoty

8. 10. 2015 | Evropa
Při našem putování severním Polskem jsme také zajeli do města Gdaňsk. Prohlídka tohoto přístavního města s německými kořeny, o kterém jsou zmínky již od roku 997, začala u Zelené brány. V této bráně je i inf. středisko, v češtině sice neměli žádnou brožurku, ale dostali jsme mapku města, kam se můžeme zajít podívat. Máme jít po tzv. Královské cestě. Prošli jsme další bránou, nebo spíše domem s ukázkou středověkého mučení a šli dál k Dlugemu Targu - k náměstí.

Na začátku stojí krásná cihlová radnice s možností prohlídky města z ptačí perspektivy, je možno vystoupat na věž asi 82 metrů vysokou. Jinak v budově sídlí Muzeum historie. Na náměstí jsou krásné domy. Měšťané utráceli mnoho peněz za jejich zkrášlení. Byla to krásná podívaná, mám mnoho dojmů a krásných vzpomínek z té krásy.Ty domy doslova hypnotizují. Musíte se zastavit a koukat. Některé jsou zdobené zlatem, všechny mají krásné štíty, každý dům je jiný, a mají tu i další skvost. Neptunovu fontánu. Od roku 1633 hlídá město Neptun s trojzubcem v ruce a kolem má mořské panny. Na konci náměstí je renesanční Zlatá brána, kterou projdeme na nábřeží. I na nábřeží jsou hezké domy s kavárničkami, hospůdkami, jsou zde stánky, kejklíři, prostě je tu živo. Šli jsme se podívat ke starému nákladnímu jeřábu, tam je krásná ukázka, jak těžce ve středověku museli lidé pracovat, aby bylo možné z lodí a na lodě překládat zboží. Gdaňsk leží při ústí řeky Visly a jedním jejím ramenem je říčka Motlava, na jejímž nábřeží jsou staré sýpky, je zde i zábava,  i ruské kolo tu nechybí.   

Gdaňsk a SopotyKdyž z nábřeží půjdete zase zpět do města, jsou tam krásné uličky, obchůdky a hospůdky. Můžete zde ochutnat i jejich jalovcovou kořalku či zapiekanky, to je rohlík zapečený se sýrem, houbovou omáčkou a domácí klobáskou. V Gdaňsku můžete navštívit i krásný Mariánský kostel, který dominuje Starému městu. Je asi největším kostelem v Polsku. Stavil se 159 let, od roku 1343 do roku 1502. Má 78 metrů vysokou věž, sedm vstupních portálů, 36 oken a podpírá ho 26 sloupů. Navštívili jsme i nejstarší kostel sv. Kateřiny z roku 1239. Za prohlídku stál i kostel sv. Mikuláše. Vejdete malými dvířky ve zdi a uvnitř je nádherný barokní interiér. Gdaňsk byl obehnán hradbami, je možno část hradeb z 15. století ve městě i vidět.
    
Město Gdaňsk tvoří různé ostrovy a ostrůvky, myslím, že tak trošku připomíná Amsterodam. Ve městě je 18 muzeí, 8 divadel, myslím, že se tady dá prožít krásných několik dnů.  V podvečer jsme ještě zajeli do Sopot. Je to lázeňské město s tradicí pořádání hudebních festivalů, všem jistě známé. Velkým lákadlem je dřevěné, asi půl kilometrové molo a mám dojem, že je nejdelší v Evropě. Hlavní ulice ve městě se jmenuje Monte Cassino, je to bulvár vedoucí k pobřeží Baltu, kde je spousta hotelů, obchůdků, hospůdek, stojí zde i rarita, Křivý domek. Toto prázdninové město je plné turistů a asi proto, že jsme zde byli v sobotu v podvečer, tak tu byla jak se říká hlava na hlavě a nebylo možno se nějak dlouho kochat, ostatní by se mi ztratili. Ale i když je sever Polska od nás dost daleko, jsem ráda, že jsme tuto cestu podstoupili. Polsko a města, která jsme navštívili, mne mile překvapily.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Gdaňsk a Sopoty:

Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článeček a krásné fotky. Člověk by chtěl navštívit všechna místa, ale nejde to, tak je dobře, že jdou tato města zvěčnit na fotografiích.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a zajímavý článek...krásné fotografie...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi zaujímavý článok s množstvom informácií a krásnymi fotkami z miest, kde som nebola.

Musím súhlasiť s gebenou, Poľsko nie je pre nás - na našu škodu - veľmi navštevovaná dovolenková destinácia, väčšinou (aspoň súdiac podľa seba), tam chodíme len za výhodnými nákupmi.
Takže vďaka za tento virtuálny výlet Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Alenko, moc pěkný článek i fotečky. V Gdańsku jsem byla, je to pěkný přístav. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Fanypol, děkuji za hezký článek. Moc jsem se na povídání o Gdaňsku těšila a Ty jsi nezklamala. Ráda bych se tam jednou podívala. Škoda, že naše CK moc zájezdů do Polska (kromě snad Krakova) nepořádají. Ono to pobřeží Baltu (Polsko, Německo) a Severního moře (Německo, Holandsko) je trochu drsnější než jižní Evropa, ale i tato místa mají zvláštní kouzlo a melancholii.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles