8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gdaňsk a Sopoty

8. 10. 2015 | Evropa
Při našem putování severním Polskem jsme také zajeli do města Gdaňsk. Prohlídka tohoto přístavního města s německými kořeny, o kterém jsou zmínky již od roku 997, začala u Zelené brány. V této bráně je i inf. středisko, v češtině sice neměli žádnou brožurku, ale dostali jsme mapku města, kam se můžeme zajít podívat. Máme jít po tzv. Královské cestě. Prošli jsme další bránou, nebo spíše domem s ukázkou středověkého mučení a šli dál k Dlugemu Targu - k náměstí.

Na začátku stojí krásná cihlová radnice s možností prohlídky města z ptačí perspektivy, je možno vystoupat na věž asi 82 metrů vysokou. Jinak v budově sídlí Muzeum historie. Na náměstí jsou krásné domy. Měšťané utráceli mnoho peněz za jejich zkrášlení. Byla to krásná podívaná, mám mnoho dojmů a krásných vzpomínek z té krásy.Ty domy doslova hypnotizují. Musíte se zastavit a koukat. Některé jsou zdobené zlatem, všechny mají krásné štíty, každý dům je jiný, a mají tu i další skvost. Neptunovu fontánu. Od roku 1633 hlídá město Neptun s trojzubcem v ruce a kolem má mořské panny. Na konci náměstí je renesanční Zlatá brána, kterou projdeme na nábřeží. I na nábřeží jsou hezké domy s kavárničkami, hospůdkami, jsou zde stánky, kejklíři, prostě je tu živo. Šli jsme se podívat ke starému nákladnímu jeřábu, tam je krásná ukázka, jak těžce ve středověku museli lidé pracovat, aby bylo možné z lodí a na lodě překládat zboží. Gdaňsk leží při ústí řeky Visly a jedním jejím ramenem je říčka Motlava, na jejímž nábřeží jsou staré sýpky, je zde i zábava,  i ruské kolo tu nechybí.   

Gdaňsk a SopotyKdyž z nábřeží půjdete zase zpět do města, jsou tam krásné uličky, obchůdky a hospůdky. Můžete zde ochutnat i jejich jalovcovou kořalku či zapiekanky, to je rohlík zapečený se sýrem, houbovou omáčkou a domácí klobáskou. V Gdaňsku můžete navštívit i krásný Mariánský kostel, který dominuje Starému městu. Je asi největším kostelem v Polsku. Stavil se 159 let, od roku 1343 do roku 1502. Má 78 metrů vysokou věž, sedm vstupních portálů, 36 oken a podpírá ho 26 sloupů. Navštívili jsme i nejstarší kostel sv. Kateřiny z roku 1239. Za prohlídku stál i kostel sv. Mikuláše. Vejdete malými dvířky ve zdi a uvnitř je nádherný barokní interiér. Gdaňsk byl obehnán hradbami, je možno část hradeb z 15. století ve městě i vidět.
    
Město Gdaňsk tvoří různé ostrovy a ostrůvky, myslím, že tak trošku připomíná Amsterodam. Ve městě je 18 muzeí, 8 divadel, myslím, že se tady dá prožít krásných několik dnů.  V podvečer jsme ještě zajeli do Sopot. Je to lázeňské město s tradicí pořádání hudebních festivalů, všem jistě známé. Velkým lákadlem je dřevěné, asi půl kilometrové molo a mám dojem, že je nejdelší v Evropě. Hlavní ulice ve městě se jmenuje Monte Cassino, je to bulvár vedoucí k pobřeží Baltu, kde je spousta hotelů, obchůdků, hospůdek, stojí zde i rarita, Křivý domek. Toto prázdninové město je plné turistů a asi proto, že jsme zde byli v sobotu v podvečer, tak tu byla jak se říká hlava na hlavě a nebylo možno se nějak dlouho kochat, ostatní by se mi ztratili. Ale i když je sever Polska od nás dost daleko, jsem ráda, že jsme tuto cestu podstoupili. Polsko a města, která jsme navštívili, mne mile překvapily.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Gdaňsk a Sopoty:

Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
Gdaňsk a Sopoty
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko dámy už všechno napsaly,nezbývá než souhlasit,Děkuji,píšeš moc poutavěSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, užila jsi si krásnou dovolenou.
Obrázek uživatelky
profil
Alenko potěšila si ma z heským článečkem i fotografiemi v Gdansku jsem ještě nebyla,moc děkujuSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný a čtivý článek. Gdaňsk znám, je to krásné město, a podle článku ještě hezčí, než ho znám Smajlík. Moc krásné fotečky. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles