Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrozba dehydratace a omyly stravování v teplých měsících

25. 07. 2016 | Péče o tělo
Nejen parné dny a pobyt na přímém slunci mohou způsobit dehydrataci. Jaké jsou největší chyby letních jídelníčků a čemu se vyvarovat? Spousta lidí v létě přejde na studenou a rychlou stravu v podobě pečiva, uzenin, sýrů a pár plátků zeleniny. Protože v letním období přece není zapotřebí nadměrná konzumace a už vůbec ne teplých pokrmů. To je jeden z největších omylů, který vede k dehydrataci a dalším problémům.

Suchá a zchlazující strava, ke které se řadí například i mléčné výrobky, zapříčiňuje zahuštění krve a výraznou redukci tělních tekutin, což vede k oslabení zažívání a následným trávicím potížím (plynatost, nadýmání, křeče).

Kromě ovoce a zeleniny pomůže rizoto

Zdravá a především lehká letní strava by měla obsahovat dostatečné množství pokrmů ze zeleniny a ovoce. Tělo, obzvláště srdce v tropických dnech, potřebuje chránit před přehřátím. Zeleninové rizoto, dušená zelenina i ovocné dušené kompoty výrazně přispívají k tvorbě nutných tělních tekutin. Letní strava nesmí organismus dehydratovat.

stravování v teplých měsícíchKolik tekutin potřebujeme?

Voda tvoří více jak 60 % lidského organismu, ale mnoho lidí na její důležitost, obzvláště v letním období, zapomíná. Kromě jiného zabraňuje přehřátí organizmu a chrání nás kupříkladu před úpalem.
Za běžného dne by se její spotřeba měla pohybovat v rozmezí 0,2 až 0,4 l na 10 kg tělesné hmotnosti. Během sportovních aktivit doporučuji pít 0,1 až 0,25 l každých 15-30 minut. Příjem tekutin závisí v přímé úměře na intenzitě, čím je provedení namáhavější a intenzivnější, tím se spotřeba samozřejmě zvětší. Nejlepší variantou je čistá voda, slabé přírodní vody bez oxidu uhličitého (neperlivé) a čaj (zelený, mátový, šípkový, bylinný), pro doplnění tekutin jsou (v menší míře) vhodné i mineralizované vody. Jejich konzumace by ovšem neměla přesáhnout 500 ml za den.

Jaké jídla jsou bohatá na hydrataci

Lidské tělo transparentně nejvíce hydratuje obyčejná voda, nicméně zhruba 20 % denního příjmu tekutin pochází z potravin. Okurka, ledový salát, celer, paprika, špenát či brokolice obsahuje více jak 90 % vody. Kromě zelené zeleniny patří mezi hydratační potraviny i grapefruit, vodní meloun, ředkvičky a rajčata. V seznamu hydratačních potravin nesmí chybět chia semínka. Dokáží absorbovat velké množství vody (desetinásobek vlastní váhy). Díky snadné konzumaci a stravitelnosti napomáhají zvýšené regeneraci, a proto by neměli chybět ve vašem jídelníčku.

Pozor na křeče, ve vedru hrozí nedostatek draslíku a hořčíku

Vlivem vysokých teplot se v létě z těla potem odplavuje nadměrné množství draslíku, které je potřeba nějakým způsobem doplnit. Vhodné jsou především banány a zelené druhy zeleniny. Dobrým zdrojem draslíku je i sušené (nesířené!) ovoce, které je určené k okamžité spotřebě a nemusí se již umývat (např. meruňky, které jsou navíc zdrojem železa).

Zapomenout nesmíte ani na pravidelný přísun hořčíku. Svaly a nervy v horkých dnech hořčík pro svou správnou funkci potřebují víc než obvykle. S enormní zátěží se zvyšuje jak riziko svalových křečí, tak obtíže spojené se srdečním rytmem. Všechny zmíněné problémy jsou zapříčiněny deficitem magnézia. Dostatečné množství hořčíku získáte z konzumace ořechů, luštěnin, celozrnného pečiva nebo opět ze zelené zeleniny.
Přísun vitaminu C je samozřejmostí. Zvláčňuje, zpevňuje a vyživuje pokožku, která se v letních dnech musí bránit nadměrnému vystavování slunečnímu svitu a bojovat proti neustálému vysušování. Bohatým zdrojem vitaminu C je např. rakytník, šípky nebo kiwi.

Které ovoce a zelenina dokáží zchladit organismus?

Během horkých dnů je častokrát zapotřebí potravin, jež osvěží a zchladí organismus. Z ovoce sem patří hlavně subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Druhů syrové zeleniny způsobující ochlazení je spoustu. Za příčinnou stojí mnohaprocentní obsah vody. Nejvíce doporučuji opět zelenou zeleninu  - celer, špenát, zelí, hlávkový salát, okurky, cukety, čekanka a dále pak ředkvičky, rajčata a zlehka upravené brambory.

Pít studenou nebo teplou vodou?

Horké nápoje v létě nejsou ideální, enormně vychlazené ale také ne. V perných a horkých dnech by spousta z vás doporučovala zvýšenou konzumaci vychlazených nápojů, pravda je ovšem jiná. Naše buňky nejsou stavěny na příjem studených nápojů a před vstřebáním je musí nejdříve ohřát, to zabere nějaký čas, v kterém se můžete snadno dostat do stavu dehydratace. Ideální variantou je čistá voda, nejlépe o pokojové teplotě. Po napuštění ji nechte pár minut odstát. Vaše tělo poté vodu rychleji vstřebá, nebudete se muset obávat dehydratace a bakterie mezi tím zajistí vyloučení přebytečného chlóru. Ti, kteří obyčejnou vodu moc nemusí, mohou do vody přidat pár lístků máty či meduňky s pár kapkami citrónu a malou lžičkou medu.

Trendy letního stravování? Od kořínku po lístek a od čumáku po ocásek

Lidé ve svých jídelníčcích začali nahrazovat maso zeleninou. V oblibě zůstávají quinoa, kamut i špalda. Velkým trendem se stává ekologická gastronomie. Tedy spotřeba jídla donedávna považovaného za zbytky či odpad. Můžete narazit na přípravy „root-to-leaf“ (od kořínku po lístek) a „nose-to-tail“ (od čumáku po ocásek). Moderním je i využití tuzemských potravin. Populace začala ve velkém nakupovat potraviny přímo od farmářů. Mnozí dokonce započali pěstovat zeleninu, ovoce a bylinky doma nebo na zahradě.

Boom mezi stravováním je nový typ makrobiotické stravy neboli Raw food. Je to v podstatě makrobiotická strava dotažená do konce. Nazývá se vitariánství a vychází z čisté spotřeby syrové stravy. Potraviny nesmějí být upravovány při více jak 42°C. Celá Raw filozofie se točí kolem důležitosti enzymů, které se vařením ničí. Konzumace pouze syrových jídel díky své nenáročnosti zlepšuje imunitu vůči nemocem, zpomaluje lidské stárnutí a zvyšuje vaší životní energii. Ovšem i zde platí všeho s mírou.

S létem jsou spojené lehké nápoje a koktejly - čas smothies


Smoothie jsou výborné hlavně v letních dnech. Nejen, že jsou vydatné, také vás příjemně osvěží a zasytí na delší dobu. K přípravě smoothie můžete využít většinu ovoce a zeleniny. Nicméně abyste se špatnou kombinací nepřipravili o zdraví prospěšné látky, radím vám pohledat osvědčené recepty. Pár z nich jsme za vás vybrali.

Zdroj: Menu Gold


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, já nevím jestli to sem tak úplně patří, ale článek mě zaujal a chci přidat svou zkušenost...Doplňování tekutin je opravdu ten nejlepší způsob jak se hydratovat, ovšem já si zažila své vloni když byli ty vedra já do sebe lila vodu jak blázen a stejně jsem si uhnala zácpu...Smajlík Nakonec jsem musela k doktorce a ta mi naordilovala probiotika, že prý když nejím mléčné výrobky tak ať se nedivím že mám mám problémy... Nevím jestli má s farmaceutickou firmou nějakou smlouvu ale je fakt že mi ten biopron po asi 2 týdnech pomohl a používám do dnes ať je teplo nebo zima...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles