8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubneme krok za krokem

9. 04. 2008 | Péče o tělo

Snížení váhy by nemělo být spojeno jen se změnou stravovacích zvyklostí.

Rozhodnete-li se zbavit nadbytečných kilogramů, musíte omezit příjem kalorických jídel a naučit se vybírat si z energeticky chudších potravin a také přidat na pohybu.  Pokud budete postupovat krok za krokem, můžete být během několika týdnů o několik kilogramů lehčí, v dobré tělesné a duševní kondici.

 

Dvanáct kroků na dvanáct týdnů pro účinné a rozumné hubnutí

 

Krok č. 1

 

Stupeň obezity udává index tělesné hmotnosti (body mass index = BMI), který se vypočítá tak, že se tělesná hmotnost v kg dělí druhou mocninou tělesné výšky vyjádřené v metrech.  Zvažte se a změřte si obvod pasu. Vypočítejte si BMI a zjistěte stupeň a typ své obezity. Nehledejte ideální váhu, ale dejte si reálný a dosažitelný cíl. Pamatujte si, že méně někdy znamená více.

 

musli s jahodamiKrok č. 2

 

Pro zahájení hubnutí je důležité nalézt správný čas a motivaci. Zeptejte se sami sebe, co bude tím pravým pohonem právě pro vás. Jakýkoliv program bude účinkovat lépe, když budete vědět, proč chcete hubnout. Udělejte si inventuru zisků a ztrát, které pro vás plynou z hubnutí a uvědomte si proč chcete zhubnout. Najděte pro sebe tu správnou motivaci k hubnutí. Získejte spojence - ve dvou se to lépe táhne.

 

Krok č. 3

 

Zmapujte si váš jídelníček, stravovací návyky a zjistěte, jaký je váš celkový denní energetický příjem. Zapisujte si celý týden vše co sníte a vypijete, včetně ochutnávek při vaření či mlsání u televize. Na každý den si zhotovte jeden záznamový arch a zaznamenejte si dobu jídla, co jste snědli, množství, kJ, co jste při jídle dělali a zda jste měli hlad.  Záznamy dělejte pokud možno průběžně během dne. Spočítejte si svůj celkový denní energetický příjem.

 

Krok č. 4

 

Podle záznamů byste měli zjistit, zda jíte pouze tehdy, když máte hlad, či zda vás k jídlu provokují i jiné podněty, jako je chuť a vůně jídla, atraktivnost jídla, doba jídla či nálada, stresové situace apod. Odhalte chyby, kterých se ve svém stravování dopouštíte a pokuste se je napravit. Snižte svůj energetický příjem o 2000 kJ. Jezte často a hlavně pravidelně malé porce, optimálně 5 krát denně.

 

pyramida-zdrave-vyzivyKrok č. 5

 

Ze záznamů jídelního chování jste odhalili nevhodné návyky a pomalými kroky pracujete na jejich odstranění. Zkuste se tento i další týdny na jídlo soustředit a nespojujte jej s žádnou jinou činností. Jezte pomaleji, než jste byli zvyklí a vychutnávejte každé sousto. Tím snížíte množství konzumovaného jídla.

 

Krok č. 6

 

Pomalu získáváte správné návyky v jídle a na vaší váze by se měl již objevit váhový úbytek. Vaše tělo si pomalu zvyká na menší přísun energie.  Rozmyslete si den předem to, co a kde budete následující den konzumovat. Používejte pravidlo - jez jen polovinu. Výjimku tvoří zelenina, které můžete jíst neomezeně.

 

Krok č. 7

 

Nyní se zaměřte na skladbu jídelníčku. Při sestavování jídelníčku se snažte, aby vaše tělo dostávalo i při redukci váhy vše, co potřebuje. Jídelníček by měl obsahovat všechny základní živiny: bílkoviny, sacharidy a tuky, dostatek vitamínů a především vlákninu. Jídelníček by neměl být v žádném případě jednostranný. Sestavujte si pestrý, chutný a zároveň nízkoenergetický jídelníček. Vyzkoušejte i nové potraviny a pokrmy, které zpestří váš stůl a obohatí jej o nové chutě. Denně vypijte 2-3 litry tekutin, nejlépe neslazených nápojů jako je voda, ovocné čaje, minerálky, ředěné džusy. Pozor - káva a černý čaj naopak odvodňují a nápoje s obsahem alkoholu jsou energeticky velmi bohaté a nejsou vhodné do redukční diety.

 

mrkev-s-hraskemKrok č. 8

 

Při redukční dietě byste měli spotřebu tuků omezit, ne však zcela vyloučit. Tuky mají totiž největší energetickou hodnotu ze všech živin, bez ohledu na to, zda se jedná o tuk živočišný nebo rostlinný, ale jsou zároveň nezbytné ke vstřebávání důležitých vitamínů a ovlivňují fyziologické funkce v těle.  Pokuste se vybírat potraviny a připravovat pokrmy se sníženým obsahem tuku tak, abyste si na nich pochutnali.

 

Krok č. 9

 

Dnešní krok bude zaměřen na sacharidy. Stejně jako u tuků, je nutné si hlídat množství sacharidů v redukčním jídelníčku. Sacharidy jsou pro náš organismus významným zdrojem energie pro normální činnost orgánů, např. pro činnost svalstva a zejména pro činnost mozku. Pokud jste milovníkem sladkostí, naučte se mezi nimi vybírat. Jezte je v malém množství, pomalu a bez pocitu viny. Sladkostmi se spíše odměňujte a neřešte jimi zátěžové situace a stresy.

 

Krok č. 10

 

Dnes se zaměřte na bílkoviny. Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné. Jsou základními kameny našeho organismu. Bez nich by nebyla možná stavba a obnova tkání, sehrávají i významnou úlohu při buněčné činnosti. Bílkoviny mají dlouhodobou sytící schopnost a měly by tvořit 25-30 procent celkového energetického příjmu; v běžné stravě se však jejich obsah obvykle pohybuje okolo 12-15 procent. Do jídelníčku zařazujte potraviny s dostatkem bílkovin a vlákniny. Dávejte přednost mléčným výrobkům se sníženým obsahem energie, libovým masům, rybám a denně si dopřejte zeleninu v neomezeném množství.

 

Krok č. 11

 

Začněte se více hýbat, pozvolna si přidávejte pohybovou aktivitu a hlavně vytrvejte. Používejte schody namísto výtahu, jděte z práce alespoň jednu stanici pěšky, kupte si permanentku na plavání; jistě si vyberete podle svého gusta. Každý krok navíc vám pomůže se přiblížit Vaší vysněné váze.

 

Krok č.12

 

Obezita vzniká dlouhodobým nepoměrem mezi energetickým příjmem a energetickým výdejem. Proto i redukce musí vycházet ze stejných základů. V předešlých krocích jsme vám dali návod, jak postupovat při redukci váhy. Pokud jste postupovali dle našich doporučení a vaše snaha nebyla doposud úspěšná, můžete se vyhledat pomoc u odborníků. Pokud jste upravili svůj jídelníček, jíte malé porce 5x denně, dodržujete pitný režim, více se hýbete a přesto jste nedosáhli alespoň 5% váhového úbytku, poraďte se s lékařem. Doporučit odborníka v místě vašeho bydliště vám může i poradna Merrylinka.

 

Zdroj: Poradna rozumného hubnutí Merrylinka

Merrylinka

 

Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Potřebovala bych radu jak zhubnout,už jsem vše vyskoušela ale marně.Jsem po operací štitné žlázy a kila místo dolu jdou nahoru už skorem nejím,ale zato beru 7prášku za den a hlavně ty hormony.Kdyby měl někdo dobrou radu přivítala bych ji děkují.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Potřebovala bych radu jak zhubnout,už jsem vše vyskoušela ale marně.Jsem po operací štitné žlázy a kila místo dolu jdou nahoru už skorem nejím,ale zato beru 7prášku za den a hlavně ty hormony.Kdyby měl někdo dobrou radu přivítala bych ji děkují.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Potřebovala bych radu jak zhubnout,už jsem vše vyskoušela ale marně.Jsem po operací štitné žlázy a kila místo dolu jdou nahoru už skorem nejím,ale zato beru 7prášku za den a hlavně ty hormony.Kdyby měl někdo dobrou radu přivítala bych ji děkují.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Potřebovala bych radu jak zhubnout,už jsem vše vyskoušela ale marně.Jsem po operací štitné žlázy a kila místo dolu jdou nahoru už skorem nejím,ale zato beru 7prášku za den a hlavně ty hormony.Kdyby měl někdo dobrou radu přivítala bych ji děkují.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za dobré rady...člověk sice tu teorii už léta zná, ale není na škodu si ji znovu oživit...a pustit se do toho Smajlík))Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles