Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Léto - čas jahodLéto - čas jahod Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 04.07. 2025
Dnes má svátek Prokop
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hydratace během teplého období: Co zařadit do našeho jídelníčku?

4. 07. 2025 | Péče o tělo
Když venkovní teploty stoupají, je hydratace důležitější než kdy jindy. V horku totiž tělo ztrácí více tekutin, a proto je nutné pít častěji. Kromě nápojů mohou pomoci i potraviny s vysokým obsahem vody. Těmi jsou ovoce a zelenina, které nejen osvěží, ale také doplní důležité tekutiny a živiny. Co zařadit do jídelníčku, aby organismus zvládal horké dny lépe? 

Bez vody to nejde


Horko způsobuje zvýšené pocení, což může v lidském těle vést k nedostatku tekutin. Velice brzy se poté mohou objevovat nevolnosti, závratě, poruchy soustředění či bolesti hlavy a kardiovaskulární potíže. Když se dostaví pocit žízně, je již většinou pozdě, proto je nutné dodržovat pravidelný pitný režim. Dospělí a dospívající by měli denně vypít 30–45 ml tekutin na kilogram své hmotnosti. U batolat se za doporučené minimální množství považuje 0,8 l a u dětí 1,0–1,3 l tekutin za den. Při vysokých teplotách se ale potřeba může zvýšit až čtyřnásobně. Ideální je voda z kohoutku či minerálka, neslazené bylinné či ovocné čaje a případně ovocné a zeleninové šťávy. Naprosto nevhodné jsou slazené nápoje.

Hydratace na talíři


Příjem tekutin v sobě skrývá i vodu přijatou potravou. Protože v létě často klesá chuť k jídlu, ideální volbou mohou být lehké pokrmy, které naše tělo nezatíží a zároveň mu dodají tekutiny i důležité látky.

 Co je tedy dobré do našeho jídelníčku zařadit?

    • Mezi potraviny s nejvyšším obsahem vody patří například okurka. Ta je tvořena z 96 % právě vodou. Díky své svěží chuti a univerzálnímu využití se skvěle hodí do salátů, jako rychlá svačina nebo součást letních nápojů.

    • Další letní stálicí jsou rajčata. „Rajčata obsahují až 94 % vody a zároveň i cenné antioxidanty, které pomáhají tělu lépe zvládnout vysoké teplotní rozdíly. V kombinaci s dalšími čerstvými surovinami tvoří ideální základ lehkého a vyváženého jídla,“ vysvětluje Monika Zábojníková. Ze zeleniny jsou na vodu bohaté i papriky, brokolice, mrkev nebo cukety. Vysoký obsah vody mají také žampiony či zelí. Tyto potraviny mají nejen osvěžující chuť, ale často i nízkou energetickou hodnotu.

    • Pro hydrataci je ideální sáhnout také po ovoci. Například vodní meloun obsahuje až 92 % vody. Jahody, broskve, jablka nebo citrusy navíc obsahují i vitamin C.

    • Až 90 % vody mohou na našem talíři obsahovat polévky. Díky přítomnosti soli navíc pomáhají tělu lépe udržet tekutiny.

    • Skvělou variantou jsou pro doplnění tekutin také mléčné výrobky. Polotučné mléko, jogurt a kefír obsahují přibližně 89–90 % vody. Tvaroh a cottage cheese 80–85 %, zatímco sýry mají obsah vody mezi 50–70 %.

    • Zapomenout nemůžeme na vařené sacharidové přílohy. Rýže, těstoviny a brambory obsahují 50–80 % vody3.

Jak poznat dehydrataci?


Dehydratace organismu je stav, kdy nemá tělo dostatek tekutin, tj. ztrácí více tekutin, než přijímá. Nedostatek vody ovlivňuje nejen fyzické zdraví, ale může se výrazně podepsat i na psychické pohodě. 

Dehydratace bývá spojena s podrážděností, úzkostmi, zhoršenou pamětí a celkovým poklesem mentální výkonnosti. Dlouhodobě může narušovat spánek a negativně ovlivňovat kvalitu života. U žen může dehydratace zhoršovat příznaky premenstruačního syndromu nebo narušovat menstruační cyklus. Sportovci se při ní potýkají se zhoršenou koordinací, delšími reakcemi a vyšším rizikem zranění.  Pravidelný příjem tekutin tak není jen základem pro zdravé tělo, ale i pro vyrovnanou mysl a psychickou pohodu4.

Častou dehydratací se tělo může dostat do chronického stavu, kdy může dojít k poškození ledvin a zhoršení funkce buněk nebo dalších orgánů5. Ideální prevencí je proto pravidelný pitný režim a pestrá strava.

Zdroj, foto: Půl talíře.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !