8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I na zakoupené zvíře je záruka

9. 05. 2009 | Zvířátka

Nastává jaro, čas květů a mláďat. Možná vás napadne, že si nějaké zvířátko, třeba psa, nebo kočku pořídíte. Řekněme si tedy, co by měl budoucí chovatel vědět, něž si němou tvář přinese domů. Pořízení zvířete není žádný špás, vždyť je to další člen rodiny. Kolik stojí potrava, očkování, případná veterinární péče? Přinášíme několik základních rad.

Základní otázkou, kterou byste si měli položit je, zda-li budete mít dostatek času a peněz na péči o vybrané zvíře?


Každé zvíře má jiné nároky v rámci péče. Je nutné si uvědomit, že zvíře není dokonalejší hračka, kterou jde kdykoli vypnout. Pokud neradi vstáváte a nemáte rádi procházky, tak by pořízení psa nebylo asi rozumnou volbou. Naopak například kočku venčit nemusíte a náklady na potravu jsou u koček také nižší, než třeba u psa.
Doporučení: Než si pořídíte domácího mazlíčka, zjistěte si co nejvíce informací a před jeho zakoupením se dobře rozmyslete, abyste se vy i on zbytečně vzájemně netrápili a zvířete se pak nezbavovali.

Jaké jsou měsíční náklady na potravu, případně stelivo pro zvíře?
Potrava pro kočky stojí (podle druhu a kvality produktu) 150 – 300 Kč, stelivo do kočičí toalety 160 – 300 Kč měsíčně.
Potrava pro psy závisí nejen na kvalitě a druhu krmiva, ale i na velikosti, rase a věku psa. U malých plemen jsou náklady v řádech stovek korun, srovnatelnými s náklady u koček. Obecně platí, že čím aktivnější a větší pes, tím vyšší náklady, které mohou překročit i 1000 korun měsíčně.

Jaká je na zvířata záruční lhůta?

Na živé tvory koupené v obchodě se zvířaty je záruční doba 6 týdnů. Pokud kupujete domácího mazlíčka od chovatele je vhodné uzavřít kupní smlouvu písemnou formou. Jedná se tedy o smluvní stav a platí taková záruční doba, jakou si ve smlouvě ujednáte. Pamatujte, že každou smlouvu je vhodné důkladně přečíst, než jí podepíšete. Nezapomeňte si kupní smlouvu i doklad o zaplacení z obchodu dobře uschovat pro případnou pozdější reklamaci. Zvíře vám může onemocnět, ale i uhynout. Vybírejte proto zdravá a čilá mláďata, která nejeví známky nemoci.

Kdy se začíná očkovat a jaká jsou povinná očkování?
S očkováním se začíná ve věku přibližně 6 až 8 týdnů mláděte. U psů je ze zákona povinné očkování proti vzteklině. Tuto vakcinaci je nutné opakovat každý rok! (Cena se pohybuje od 200 do 250 Kč.) U koček není zákonné očkování. Ale pro chovatele je nezbytné nechat očkovat kočky alespoň proti vzteklině, která je přenosná na člověka. (Cena vakcíny cca dle druhu 200 – 250 Kč.) Také je vhodné mláďata psů i koček co nejdříve odčervit. Odčervovací prášek, nebo pastu, vám prodá každý veterinář. (Cena odčervení se pohybuje od 30 do 150 Kč.) S dalším doporučeným očkováním, například proti psince, parviviroze, infekční hepatitidě u psů a kaliviroze, pauleukopénii u koček, vám jistě ochotně poradí každý veterinář. Velmi často se používají kombinované očkovací látky proti více nemocem najednou (3 až 5 v jednom). Jejich cena se pohybuje od 200 – 500 Kč za dávku. Konzultujte s veterinářem.

Je možné pojistit zvíře?

Ano v současné době, lze pojistit všechny druhy hospodářských zvířat. Dále je možné pojistit i zvířata chovaná doma, jako jsou: psi, kočky, včetně exotických a méně obvyklých druhů. Pojištění poskytuje chovateli náhradu škod v důsledku hromadných i jednotlivých úhynů, nebo nutného utracení z důvodů nákaz, otrav, extrémních klimatických podmínek a živelných pohrom atd. Velmi zajímavým pojištěním je pojištění psů a koček. Pojištění se zpravidla vztahuje na ošetření zvířete ve veterinární ordinaci v případně náhlého onemocnění nebo úrazu zvířete, veterinární výkony, hospitalizaci zvířete, použitý materiál, předepsaná léčiva. Zvířeti můžete sjednat i cestovní pojištění, pokud cestujete do zahraničí.

Jaké jsou podmínky pojištění?

U psů registrace na území České republiky, věk od 6 měsíců maximálně 9 let podle rasy, váhy a na základě veterinární prohlídky.

Jaká je výše pojistného?

Výška pojistného se stanovuje individuálně podle věku zvířete a jeho zdravotního stavu určeného veterinární prohlídkou a zprávou z ní vyplývající.

A co když naše domácí zvířátko způsobí nějakou škodu, třeba poškrábe sousedům auto?
Už i proti těmto případům je možné své zvířátko pojistit. Výjimku tvoří bojová plemena a jejich kříženci, které vám pojišťovny pro případ odpovědnosti za škody nepojistí.

Co říci závěrem, pořídit si zvíře je velká radost a také starost, ale věřte, že vám vynaloženou námahu váš mazlíček stokrát vynahradí.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !