Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ideální školní svačina - dlabánek

9. 01. 2011 | Zajímavosti

To, jak se naše děti ve školách stravují, prošlo za dobu od našich školních let bouřlivým vývojem a ne vždy to byl vývoj k lepšímu. Správné stravovací návyky, které si vytvoříme jako děti, si přenášíme do dospělého života a jen obtížně se nám daří těch ne úplně zdravých zbavovat.

Kromě školních obědů a domácích večeří jsou pro zdravý vývoj dítěte velmi důležité i školní svačiny, které bývají často neprávem opomíjené. Přitom právě kvalita školní svačiny, její pravidelnost, chuť, s jakou dítě svačí, a vhodný pitný režim může do určité míry ovlivnit i výkon dítěte ve škole, jeho soustředění a tzv. vštípivost paměti.

 

Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliance výživových poradců ČR, jako ideální dětskou svačinu doporučuje tzv. „dlabánek“ – tj. oboustranně vydlabaný celozrnný rohlík nebo dalamánek naplněný směsí zeleniny (papriky, rajčat, strouhané mrkve) a sýra nebo jiné pro děti vhodné náplně, aby svačiny byly pestré a dětem se nepřejedly. Rohlík je šťavnatý díky své náplni, plný minerálních látek a kvalitních mléčných bílkovin. Ke dlabánku se hodí láhev nesycené stolní vody nebo minerálky s vyváženým poměrem minerálů, popř. doma připravený zelený čaj, ochucený čerstvou citrónovou šťávou. Pár kousků omytého ovoce (jablko apod.) popř. zeleniny (oloupaná mrkev, omytá naporcovaná paprika apod.) v umělohmotné dóze pak prospěje dětem, které mají chuť si něco zakousnout i o malé přestávce.

 

Řešení nabízejí výživový poradci také v boji s pro děti atraktivními fast foody a potravinovými automaty. „Je nám samozřejmě známo, že hitem školních kantýn a bufetů je párek v rohlíku, případně trvanlivé pečivo, chipsy a pizzy. Je jasné, že děti zcela neodradíme od nabídky rychle sytících snacků a přeslazených nápojů, zvlášť když je vidí u svých vrstevníků. Přistupme tedy na kompromis – dovolme dětem vzít si svačinu z automatu nebo prodejny fast food jen jednou týdně, jinak denně pořádnou svačinu od maminky,“ radí dále jak na malé mlsouny Ivan Mach.

 

Bedlivě bychom měli také vybírat, z jakých potravin dětem onu ideální školní svačinu připravíme, protože na kvalitě záleží především. Naše české potraviny v drtivé většině nabízejí vysokou kvalitu a jsou čerstvé, protože nemusí cestovat přes půl zeměkoule. České normy jsou navíc ve většině případů přísnější než normy evropské, tím jsou i naše potraviny reálně zdravější. V poslední době ale naštěstí roste trend preferování lokálních potravin a obnovuje se tak přirozená vazba mezi zemědělci, těmi nejpřirozenějšími dodavateli potravin pro každého jednotlivého Čecha, a námi, spotřebiteli jejich produktů. My to víme, našim dětem to řekněme třeba „dlabánkem“.

 

Autor: Mgr. Pavel Pillár



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý napad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles