MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

IN je snídat zdravě!

30. 09. 2009 | Diety
Vydatná snídaně by měla být součástí zdravého životního stylu, ale současný trend stále rychlejšího světa způsobuje, že snídat zapomínáme nebo nestíháme. Pro snídani hovoří mnoho pádných argumentů, a tentokrát mají odborníci pravdu, ale přesto se zdá, že správný začátek dne spoustě lidem prostě uniká. Zdrav a vydatná snídaně je téměř nezbytná pro dobrý start naší fyzické i psychické pohody.

 

Zdravá snídaně je nejen ta, která obsahuje velké množství zdravých potravin, ale je záležitostí také kombinace, úpravy a časového rozvržení. Obecně je známo, že jíst by se mělo pětkrát až šestkrát denně po menších dávkách, aby naše tělo dokázalo přijaté živiny postupně zpracovat a přijatou energii poté využívat v průběhu celého dne.

Během první poloviny dne bychom měli zkonzumovat 60% z celkového denního příjmu energie a jenom samotná snídaně by nám měla dodat až 25%. A i přesto je v České republice trendem nesnídat a v horším případě ještě vynechat oběd.

Naše tělo bývá kvůli zavedenému životnímu stylu nastaveno tak, že nejaktivnější býváme ráno, a proto je nutné dodat tělu dostatek energie. Vynecháním snídaně dochází k tomu, že máme o to větší chuť na oběd nebo rovnou na večeři.


Místo pravidelné stravy 5-6 denně se často uchylujeme k tomu, že jíme pouze jednou či dvakrát denně, výběr potravin je rovněž diskutabilní – sladké, energeticky bohaté či jinak nevhodné potraviny. Nepravidelná strava, nevhodný výběr potravin a nedostatečný pohyb vedou k nerovnováze v příjmu a výdeji energie. Při jednorázovém vyšším příjmu energie ji organismus nedokáže všechnu zpracovat a využít a její přebytek tedy ukládá. Pokud je takový stravovací režim dlouhodobý, organismus nedokáže celou energii využít a má tendenci ukládat si z každého jídla energii do zásoby.  Tím dochází k vytváření nežádoucích tukových zásob a nadváhy.

Na universitě v Notthinghamu např. zjistili, že nesnídající ženy mají tendenci konzumovat během dne pokrmy s vyšší energetickou hodnotou, čímž se zvyšuje riziko nadváhy. 

 

Co tedy vybrat pro správnou a zdravou snídani?

 

Vhodnou volbou na snídani bývají jogurty a jiné mléčné výrobky s nízkým obsahem cukru, celozrnné pečivo namazané rostlinnými tuky, celozrnné cereálie, přírodní sýry, přiloženo by mělo být ovoce a zelenina. V dnešní uspěchané době, kdy „není čas a klid“ na zdravou snídani může být řešením vhodně vybrané a ne příliš sladké  müsli nebo oblíbené cereální tyčinky.


Samozřejmostí zdravé snídaně, ale také celodenního správného stravování je dodržování dostatečného pitného režimu. Jeho základem je voda – raději neperlivá, vhodné ale mohou být i zelené, bylinné ovocné čaje nebo ředěné džusy.  Doporučené denní množství je 2,5 – 3 l, v letních měsících i více.

Dopřejte si zdravé ráno a celý den pak buďte naplněni energií.

 

Zdroj: CORNY Linea


Gabriela Straková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ono se to krásně píše,ale ten neúprisný čas,jak to stíhat?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles