Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak dlouho platí běžný eRecept?

30. 04. 2023 | Nemoci

OTÁZKA TÝDNE:


Jak dlouho platí běžný eRecept? Liší se to nějak od eReceptu vydaného na pohotovosti?

ODPOVĚĎ:


Od 1. 1. 2018 je elektronická preskripce povinná, tzn. lékaři mohou vystavovat recepty pouze v elektronické podobě (tzv. eRecept). Elektronická preskripce léčivých přípravků a výjimky, kdy je možné lékařský předpis vydat „papírově“, jsou stanoveny zákonem o léčivech (č. 378/2007 Sb.).

Platnost elektronického receptu

Doba platnosti eReceptu je 14 kalendářních dnů počínaje dnem následujícím po dni jeho vystavení, neurčí-li předepisující lékař jinak, nejdéle však 1 rok.

U některých typů eReceptů existují výjimky:

    • recept s příznakem „Neodkladná péče“ nebo „Pohotovost“ – má platnost nejdéle do konce prvního dne následujícího po dni jeho vystavení
    • opakovací recept – platí 6 měsíců počínaje dnem jeho vystavení, neurčí-li předepisující lékař jinak, nejdéle však 1 rok
    • v případě, že v lékárně není k dispozici předepsaný počet balení léčivého přípravku (a ani nemůže být urychleně obstarán), může farmaceut na základě požadavku zaslaného do systému eRecept prodloužit dobu platnosti elektronického receptu až o 14 kalendářních dnů

Podoba eReceptu


Pacient od lékaře obdrží eRecept v elektronické podobě, může také dostat vytištěný papír tzv. papírovou průvodku elektronického receptu (nikoli klasický papírový recept). Průvodka obvykle obsahuje všechny údaje uvedené v elektronickém receptu, nesmí však obsahovat razítko a podpis lékaře (obojí je nahrazeno identifikátorem a jeho vyjádřením v podobě QR kódu).

Identifikátor eReceptu může pacient obdržet jedním z těchto čtyř způsobů:
    • vystavením papírové průvodky – kromě povinných údajů (identifikátor) na ni lze doplnit i další údaje, které pacient potřebuje znát – např. název léčivého přípravku, dávkování atd.
    • zasláním průvodky na e-mailovou adresu pacienta – i v tomto případě je možné doplnit další údaje
    • předáním eRecpetu prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu či jiném elektronickém zařízení pacienta;
    • zasláním SMS na mobilní telefon pacienta


Výhody elektronické preskripce


Mohla by nastat situace, že si pacient nestihne předepsané léky vyzvednout – v takovém případě pacient může kontaktovat lékaře před blížícím se dnem platnosti eReceptu a požádat ho o prodloužení doby platnosti. Po uplynutí platnosti eReceptu léky nelze vydat.

V určitých případech je možné, aby pacient kontaktoval svého lékaře a požádal ho o vystavení a zaslání eReceptu bez nutnosti návštěvy ordinace ošetřujícího lékaře, např. při předepisování stejného léku u chronicky nemocných pacientů. Pozor – lékař může po pacientovi vyžadovat v rámci léčby osobní návštěvu, proto je vždy nutné respektovat rozhodnutí lékaře.
Pojištěnec si může zobrazit v Lékovém záznamu pacienta veškeré léčivé přípravky, které mu byly předepsány a vydány. Do lékového záznamu se může přihlásit prostřednictvím bankovní identity nebo Portálu občana.

Povinnou elektronickou preskripci provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Jak funguje eRecept?


Lékař pacientovi vystaví eRecept, který se automaticky uloží do tzv. Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚeR). Každý eRecept má vygenerovaný unikátní dvanáctimístný identifikátor, kterým je alfanumerický (kombinace číslic a písmen) a čárový kód. Následně pacient v lékárně sdělí lékárníkovi identifikátor eReceptu na základě, kterého mu lékárník vydá předepsané léky. Informace o výdeji léku se zároveň zapíše do CÚeR – tím jsou předepisující lékař, vydávající lékárník a pacient informováni o konečném stavu předpisu.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !