8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na správnou snídani?

11. 10. 2013 | Diety
Snídaně by měla tvořit 25 % z celkového denního příjmu energie. Mnoho z nás nesnídá, protože nemá ráno hlad. Jiní se zase najedí, ale v rámci úspory času, kterého ráno není nikdy dost, svou snídani ošidí. Zkuste svůj den začít pestrou a vyváženou snídaní a uvidíte, jak se najednou budete cítit fit. Jak na to?

Snídaně patří mezi nejdůležitější jídla. Je startem do nového dne a mnohdy rozhoduje o tom, jaký ho budeme mít. Potraviny pro sestavení snídaně je třeba dobře vybírat. Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem může vést ke glykemické nerovnováze, která bude mít za následek pojídání sladkých a nezdravých jídel během celého dne.

Snídaně složena z potravin s nízkým glykemickým indexem zajistí rovnováhu cukru v krvi již od rána, a proto nebudeme mít tendenci k mlsání. Nevhodné jsou také potraviny s tzv. „prázdnou energií“, které mají vysokou energetickou hodnotu, ale jsou chudé na živiny jako například bílé pečivo.

Ty způsobují nárůst cukru v krvi a přeměňují jej v tuky. Během snídaně také nezapomínejme na pitný režim, po noci je nutné doplnit tekutiny.

Jak na správnou snídani?Co by měla snídaně obsahovat:


-    Bílkoviny
-    Komplexní sacharidy
-    Tuky
-    Vlákninu
-    Vitamíny a minerální látky
-    Tekutiny

Tekutiny:
Během noci tělo přichází o tekutiny a je proto nutné je v ranních hodinách doplnit. Vhodnou variantou jsou např. ovocný džus ředěný vodou, voda, bylinkový, ovocný nebo zelený čaj. Častým zvykem ranních snídaní bývá káva nebo černý čaj. Nemusíme si však kávu zakazovat. Káva s mlékem není překážkou hubnutí a zdravého životního stylu, pokud nebudeme přidávat přísady jako je smetana, šlehačka, čokoláda, rafinovaný (bílý) cukr apod. Ke každé kávě postačí přidat sklenici čisté vody, protože káva sama o sobě náš organismus odvodňuje.

Tuky na snídani, ano nebo ne?
Dnešní dobou se šíří fenomén vyhýbání se tučným potravinám. Redukční jídelníčky a diety v mnoha případech alarmují k vynechání tuků. Ale proč, když je tělo také potřebuje? Tuk je velmi důležitý i při redukční dietě. Slouží stejně jako sacharidy k dodávání energie, k tepelné izolaci a chrání orgány. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příjmem menšího množství tuků oproti doporučeným dávkám tělo začne šetřit na horší časy. Aktivním pohybem tedy nedojde k redukci tuku, ale naopak si tělo bude ukládat více do zásob.

Pro zajímavost

Všimněte si, že lidé vynechávají tuky a potom se cítí méně nasyceni a podrážděni. Doplňují tedy chybějící energii nízkotučnými a sacharidovými výrobky, které obsahují skryté cukry (umělé sladidla a rafinované cukry), které pro naše tělo představují mnohem větší zdravotní rizika. Přitom nižší příjem tuků a náhrada sacharidovými výrobky vede k rychlejšímu přibírání na váze a zvýšení hladiny škodlivého cholesterolu v krvi.

Doporučení


-    nahraďte bílé pečivo tmavým celozrnným pečivem
-    tučnou šunku nahraďte šunkou s co největším podílem masa
-    plnotučné mléčné výrobky nahraďte výrobky se sníženým obsahem tuku nebo zakysanými
-    nahraďte máslo kvalitními roztíratelnými tuky
-    sušenky a sladkosti nahraďte čerstvou zeleninou a ovocem
-    vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem  nasycených mastných kyselin a nahraďte je výrobky s nenasycenými mastnými kyselinami (sledujte etikety)

Příklad vyvážené snídaně:


- ovesná kaše s hoblinkou (10 g) rostlinného tuku
- strouhaný tvrdý tvaroh
- ovoce
- lze dochutit skořicí nebo medem
Doporučení nutričního poradce Ovoce nakrájíme na malé kousky a spolu s medem a skořicí vmícháme do tvarohu s ovesnou kaší. Snídaní si lze namíchat z nejrůznějších, klidně i exotických druhů ovoce. Vše záleží jen na vaší fantazii! 

Zdroj, foto: Flora

Vendula Vrablová
Chytrážena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já bych máslo nezatracovala
Obrázek uživatelky
profil
Cereálie s bílým jogurtem-moje snídaně
Obrázek uživatelky
profil
a
Obrázek uživatelky
profil
na snídani jedině cerealie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles