Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak přežít Vánoce a Silvestra ve zdraví

24. 12. 2015 | Péče o tělo
Východní medicína tvrdí, že centrum naší spokojenosti a zdraví tkví v našich střevech. Právě střeva jsou tou částí trávicího traktu, ve které jsou do těla vstřebávány živiny a vylučuje se to nepotřebné. Proto je důležité si nejen střeva, ale celé trávicí ústrojí náležitě hýčkat. A obzvlášť v době, kdy jsme vystaveni riziku svátečního přejídání a stresu.

Podle odborníků přiberou Češi během vánočních svátků v průměru 3 kilogramy. Samozřejmě nejen během Štědrého dne, ale už v průběhu prosince dostává náš systém pořádně zabrat. Přestože k nabrání 1 kilogramu tuku je potřeba příjem až 33000 Kilojoulů, období od mikulášské nadílky až po začátek nového roku je na to dostatečně dlouhá doba.

Nafouknuté břicho

Také znáte ten pocit nafouknutí po jídle? Sotva dojíte, vaše břicho nabyde obřích rozměrů nehledě na to, kolik jste toho snědli. I malá porce totiž může vést k povolení knoflíku a rozepnutí zipu. Zejména v práci je to velmi nepříjemné a nežádoucí. Nafukování může mít mnoho příčin, obzvlášť během svátků bývá obvykle hlavním viníkem přejídání, nedostatek vlákniny, pohybu a naopak přemíra bublinkových nápojů.

Neradíme vám vzdát se přes Vánoce oblíbených pochutin, protože na to se většina z vás jistě celý rok těší. Radíme ale střídmost a dostatek přirozené vlákninyv ovoci a zelenině a především pak pohyb alespoň v podobě procházek na čerstvém vzduchu.

Vyhněte se také nápojům s bublinkami, vzduch v nich obsažený vám nafoukne břicho raz dva. Zkuste raději vodu ochucenou citronem nebo plátkem okurky.“

cukrovíVšeho moc škodí

Konzumace velkého množství sladkého, slaného, tučného a těžkého jídla výrazně přetěžuje vaše trávení. Důsledkem je pak plynatost, pocit těžkého břicha, průjem či naopak zácpa a často také únava a nedostatek energie. S obdobím svátků je také spojena zvýšená konzumace alkoholu na večírcích, rodinných návštěvách nebo i při procházkách po vánočních trzích. Teplý grog, svařené víno, medovina nebo něco ostřejšího při nárazovém pití mohou silně přetížit slinivku a játra. Pokud přes rok příliš nepijete, může to být pro váš organismus velmi náročné. Pokud se tedy nechcete stát úplnými abstinenty, doporučujeme užívat alkohol průběžně, ale jen po velmi malých dávkách.

Žádné extrémy

A to platí nejen ve snaze nepřejídat se, ale také v povánočním období, kdy se budete chtít zbavit všech nabraných kilogramů. Nepodléhejte dietnímu šílenství, není to pro tělo přirozené, jen byste si rozhodili organismus a do léta ho dávali opět do pořádku. Zdravý životní styl není záležitostí diet, ale zdravého přístupu k jídlu a pohybu.

Pijte více tekutin, alespoň 2,5 litru vody denně. Voda pomáhá s vylučováním látek z těla. Zahřát se také můžete bylinkovými čaji, jako je mátový nebo heřmánkový, mají příznivý vliv na zažívání. Namísto extrému zkuste vašemu tělu jen odlehčit vyřazením smažených, průmyslově zpracovaných jídel a uzenin alespoň na týden. Kdo chce být ještě poctivější, může omezit i kávu, cukr, alkohol a bílou mouku. Přidejte více ovoce, vhodné je pít ovocné a zeleninové šťávy a koktejly. Dodají tělu vitamíny a minerální látky, o které přišlo při trávení vánoční neplechy.
Vláknina obsažená v ovoci a zelenině zase pomůže vyčistit zanesené trávení, které je málo propustné výživným látkám.

Zvyšte podíl vlákniny

Ano, nedostatek vlákniny se pojí s mnoha civilizačními chorobami. A obzvlášť během vánoc je jí v naší stravě obecně přijímáno velmi málo. Přidejte alespoň jedno ovoce denně a večeři doplňte salátem. Do ranního jogurtu si třeba přidejte lžíci lněných semínek. Obsahují cenné minerální látky, vitamíny, vlákninu a omega 3 mastné kyseliny a pomohou v pročištění organismu.

Rada na závěr

Určitě nechceme, abyste nutně vynechávali svá oblíbená jídla nebo autentické chutě plně nahrazovali dietnějšími verzemi či umělými sladidly. Pokud máte chuť na vánoční cukroví, dejte si ho. My však radíme dát si pouze kousek na zahnání chuti na sladké. Štědrovečerní bramborový salát vám jednou za rok také neublíží. Pokud si ho nebudete dávat tři dny v kuse, ale jen decentní porci, je vše v pořádku. Stejně tak smažený kapr. Když každý den vyrazíte na hodinku až dvě na příjemnou procházku nebo rychlou sportovní chůzi, vaše zažívání to zvládne a kila navíc vás díky tomu trápit nebudou.

I když po Novém roce budete mít nutkání jít se po období hojnosti zvážit, nedělejte to. Je to jen jednou do roka a stejně, jako šla kila rychle nahoru, půjdou i rychle dolů, až najedete do starých kolejí. A hlavně se nestresujte. Stres má vliv nejen na trávení, ale i na vaši náladu. A ta by měla být v tomto čase co nejvíc veselá a bezstarostná. Přejeme vám krásné svátky!

Zdroj: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !