Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 06.12. 2024
Dnes má svátek Mikuláš a pozor na čerty!
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se bránit bacilům jídlem?

15. 11. 2024 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Podzim je v plném proudu a s klesajícími teplotami se kolem nás začínají čím dál častěji potulovat různé druhy nachlazení a dalších onemocnění. Říká se, že kdo je připraven, není překvapen. Je tedy možné se nějak připravit a preventivně se chránit před onemocněním? Popřípadě jak můžeme průběh nemoci zrychlit a zmírnit? Autorky Velké polévkové bichle daly dohromady přehled toho, co můžeme pro podporu zdraví a imunity udělat z pohledu stravy.

 “Kvalitní průmyslově nezpracované potraviny by měly být základem pro každého z nás, komu alespoň trochu záleží na správném fungování našich tělesných schránek v průběhu celého roku. popisuje Veronika Břicháčková. Nicméně ještě významnější roli hraje kvalita jídla ve chvíli, kdy na nás skočí nějaký ten bacil. Věříme, že pro vás budeme mít zajímavé tipy na běžně dostupné potraviny, které nám s bojem proti nemocem dokáží skvěle pomoci. Podpořit imunitu přirozeně stravou opravdu nemusí být nic složitého a zvládnete to velmi jednoduše i doma a vlastně i za pár korun,”
vysvětlují  Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková, autorky Velké polévkové bichle. Více vysvětlují níže:

Velká polévková bichle    • Vitamin C neboli kde všude ho načerpáme?  O příznivém vlivu vitaminu C na zdraví ví pravděpodobně velká většina z nás. Pomáhá jak preventivně, tak i přímo v boji s infekčními onemocněními. Zároveň pomáhá rychlejšímu průběhu onemocnění a tedy i rychlejší rekonvalescenci. Vitamin C najdete především v citrusech – pomerančích, citronech, mandarinkách nebo pomelu. Významným zdrojem vitaminu C jsou také červené a žluté papriky, brokolice nebo špenát. Určitě bychom neměli zapomínat na zdroje vitamínu C, které nám na podzim nabízí příroda. Mezi takové patří například rakytník nebo šípky. Připravte si například salát z citrusů nebo třeba jednoduchý salát z čerstvé brokolice, špenátu a další zeleniny – bude krásně křupavý a hlavně z něj vytěžíte maximum vitaminů takto za čerstva.

    • Báječný a přírodně antibiotický česnek – Díky sloučenině allicin, kterou obsahuje, je česnek přírodní antibiotikum a antivirotikum v jednom. Skvěle poslouží nejen preventivně, ale i v případě, kdy nás trápí například nějaké průjmové onemocnění. Šťáva z česneku s troškou řepné šťávy dokáže uklidnit rozbouřený žaludek a střeva. Tento malý silně aromatický zázrak také zmírňuje projevy chřipky. Česneková polévka s čerstvě lisovaným česnekem nebo pomazánka jsou skvělým způsobem, jak podpořit proces uzdravování. Nebojte se ho naplno a za čerstva zapojit i do omáček, salátových zálivek nebo těstovin.

Výborně také poslouží při respiračních onemocněních – obklad z tvarohu a česnekové šťávy, který dáme na nemocné průdušky, báječně uleví od kašle.

2–3 stroužky česneku denně jsou značka ideál. Nicméně všeho s mírou a ideálně by jeho množství denně nemělo překročit více než 7 stroužků.

    • Fermentované potraviny – Jednoduše řečeno si fermentaci neboli kvašení můžeme představit jako přeměnu složitějších nutričních látek na jednodušší, které jsou daleko lépe stravitelné a šetří náš trávicí systém. Fermentované potraviny mají daleko větší obsah enzymů, vitamínů (B a C) a hlavně jsou skvělým zdrojem probiotik za pár kaček a to s nevyčíslitelnými benefity. Jen ve zkratce – podporují obranyschopnost organismu především v trávicím a dýchacím systému.
Mezi fermentované potraviny patří například kysané zelí, kimchi, kefír nebo jogurty s živými kulturami a to především nízkotučné jogurty. Tím, že do svého jídelníčku zařadíme právě tyto potraviny, velmi příznivě  podpoříme funkci našeho zažívacího traktu. Fermentované potraviny snižují růst škodlivých bakterií a snižují riziko infekcí. Možná překvapivě, ale výborně také pomáhají při doléčení průjmů a jiných střevních obtíží. Mezi fermentované potraviny ale můžeme zařadit i tempeh, sojovou omáčku, miso, dobré kváskové pečivo ale i kombuchu či kefír z tibi krystalů.

    • Zázvor – Zázvor je dalším bojovníkem, který působí protizánětlivě a protivirově. Uleví od chřipky, rýmy nebo od bolestí a krásně prohřeje tělo. Zázvor navíc obsahuje zinek, hořčík a chrom, které podporují krevní oběh a chrání před horečkou, zimnicí a nadměrným pocením. Zlepšuje také vstřebávání esenciálních živin pro tělo a napomáhá trávení. Nejjednodušším způsobem, jak do sebe dostat vše dobré, je příprava zázvorového čaje. Jak z něj ale vytěžit maximum? Zázvor neloupejte. Stačí ho nakrájet na tenké plátky popřípadě nastrouhat. Zalijte ho horkou vodou (alespoň 60°C), nemusí vařit, a nechte ho louhovat alespoň 30 minut. Ideální je tedy si připravit konvičku čaje a do ní postupně dolévat teplou vodu a čaj si přes sítko cedit do hrníčku. Nezapomeňte na med, o kterém se dočtete níže..

    • Med – Teplý čaj s medem pravděpodobně používá většina z nás jakožto osvědčenou klasiku při nachlazení. Čím se o to med zasloužil a k čemu všemu se ještě hodí? Bezvadně podporuje imunitní systém a má také protizánětlivé účinky – ulevuje od bolestí v krku a zmírňuje zažívací problémy. Při vnějším použití (aplikací na kůži) podporuje hojení ran a pomáhá hydrataci suché kůže.
Med nemá rád dlouhotrvající teplo. Ztrácí tak na své síle. Není tedy vhodné ho ohřívat v mikrovlnce. Když jej ale dáte do připraveného a již lehce zchladlého čaje, kde teplota nápoje stále klesá, nemusíte se obávat toho, že by se med znehodnotil.. S jeho množstvím buďte opatrní, protože i přes celou řadu jeho zdravotních benefitů je to stále ještě také přírodní sladidlo, jehož přílišné množství nám neprospěje.

    • Koření a bylinky – skvělí spojenci v boji proti nemocem. Kurkuma, oregano, fenykl, máta nebo třeba tymián jsou skvělými pomocníky při boji s bacily. A to je jen stručný výběr základních bylinek a koření, které velmi jednoduše seženete v obchodech ať už čerstvé, sušené nebo v podobě připravených čajů.

Například takový tymián - je to skvělý pomocník při léčbě respiračních onemocnění, který dokáže urychlit i průběh chřipky. Využijete ho ať už jako čerstvé koření v pokrmech, sušený na čaj nebo v podobě tymiánového oleje či masti.
Máme pro vás také jedno možná netradiční doporučení v podobě bylinky tulsi neboli bazalky posvátné. Má antivirové, protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální účinky a také skvěle podporuje imunitu. Nejčastěji se s ní setkáte v podobě lahodného čaje.

    • Dostatek tekutin – Posledním, ale vlastně jedním z nejdůležitějších tipů, jak bojovat proti nemocem je neustále omílaný pitný režim. Ač se to může zdát jako banalita, je pravdou, že tekutiny pomáhají pročišťovat organizmus a především nás zbavují toxinů, které se drží na sliznicích.

“Ať už tyto tipy využijete jako prevenci nebo jimi budete zahánět probíhající nemoc, držíme palce a přidáváme tři recepty na polévky, ve kterých se nachází i výše zmíněné potraviny,” uzavírají autorky Velké polévkové bichle.


Recepty z Velké polévkové bichle


Rajčatovo-čočková polévka se špenátem a olivami


Ingredience na 4 porce:
Rajčatovo-čočková polévka se špenátem a olivami1 mrkev (100 g)
1 kořenovová petržel (100 g)
1/2 cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 stonky řapíkatého celeru (60 g)
1 plechovka sekaných rajčat (400 g)
100 g čerstvého špenátu
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
80 g předvařené hnědé čočky
50 g zelených oliv
1 špetka sušeného tymiánu (1 g)
1 lžička uzené papriky (5 g)
1 špetka soli (3 g)
800 ml vody
100 ml 12% zakysané smetany

V této polévce hraje hlavní roli kombinace špenátu, rajčat a oliv, která. je naprosto dokonalá.

Příprava:
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, mrkev a petržel také na kostky, ale klidně větší. Řapíkatý celer krájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli do zesklovatění. Pak k ní přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer a ještě 2–3 minuty smažíme na mírném plameni. Přidáme nasekaný česnek, uzenou papriku a ještě minutu zprudka restujeme.
Přidáme sekaná rajčata, osolíme a zalijeme vodou. Polévku necháme vařit přibližně 15 minut, aby zelenina změkla.
Do polévky přidáme ještě uvařenou hnědou čočkou a necháme ji projít varem. Nakonec už jen dodáme špenát, zelené olivy (klidně v celku) a už nevaříme. Polévku dochutíme sušeným tymiánem a zjemníme zakysanou smetanou. Uvidíte, že je to naprostá delikatesa.


Hovězí vývar v zeleném kabátku

Ingredience na 8 porcí:Hovězí vývar v zeleném kabátku
Na základní vývar:
2 kg hovězího masa na polévku s kostí
1/2 cibule (50 g)
2 mrkve (200 g)
2 kořenové petržele (200 g)
100 g celeru
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
2 l vody

Do polévky dále přidáme
300 g brokolice
150 g pórku
4 jarní cibulky (200 g)
1 špetka soli (5 g)
1 hrst listov. petržele (10 g)

K doladění: 160 g nudlí do polévky

Hovězí vývar je naprostou klasikou a základem pro nespočet dalších polévek, ale také omáček a dalších pokrmů. My si připravíme základní vývar, který ale ozvláštníme o brokolici, pórek a jarní cibulku.

Příprava:
Pokud chceme vytvořit chuťově a barevně dokonalý vývar, je potřeba začít tím, že si maso společně se zeleninou zprudka opečeme v troubě. Tu si proto nastavíme na 220°C. Do pekáčku vyskládáme kusy masa a kostí společně s očištěnou kořenovou zeleninou. Vše necháme alespoň 20 minut péct, než se maso zatáhne a zezlátne.
Připravíme si velký hrnec, do kterého přendáme všechno opečené maso, zeleninu a zalijeme studenou vodou. Nezapomeneme také na koření.
Výpek z pekáčku nevyhazujeme, ale vezmeme trošku vody a pekáček zahřejeme na plotně. Stěrkou ze stěn sundáme výpek, který přidáme do hrnce s polévkou. Jakmile začne voda
vřít, plamen stáhneme na mírný a necháme me vařit 2 hodiny, ale ještě lépe klidně 6–8 hodin. Pokud by se na povrchu tvořila pěna, tak ji vysbíráme, aby se vývar nezakalil. Jelikož je ale
maso upečené předem, příliš by pěnit nemělo.
Hotový vývar scedíme, ideálně přes cedník vystlaný plátýnkem. Maso očistíme a vrátíme zpět do polévky. Popřípadě jej můžeme zamrazit společně s trochou vývaru na horší časy. Uvařenou zeleninu můžeme použít do zeleninových placek, pokud ji nechceme vyhodit.
Teď si přidáme spoustu dobrého, zeleného. Pórek a cibulky pečlivě očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Brokolici rozdělíme na menší růžičky a přidáme do horkého vývaru. Stačí přibližně 10 minut, dokud není brokolice příjemně na skus, případně podle vašich preferencí. Do polévky přidáme ještě nasekanou čerstvou petržel a nezapomeneme si připravit nudle.
Máme hotovo a můžeme servírovat.



Cizrnová polévka s česnekem

Ingredience na 4 porce:Cizrnová polévka s česnekem
1 plechovka cizrny (400 g)
300 g brambor
3 stroužky česneku (15 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžička sušeného rozmarýnu (5 g)
1 lžička sušeného tymiánu (5 g)
1 špetka soli (3 g)
1 l zeleninového vývaru

K doladění
100 g konzervované cizrny
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžička olivového oleje (5 ml)


Tato polévka je skvělým plným jídlem, které vás zahřeje a zasytí. A pokud jste si cizrnu ještě nezamilovali, tak uvidíte, že v této polévce je úžasná. Hotová je doslova za pár minut.

Příprava:
Cizrnu z plechovky slijeme. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém minutu smažíme drcený česnek. K němu přidáme na kostičky nakrájené brambory a také cizrnu. Vše přelijeme
zeleninovým vývarem a necháme vařit, než změknou brambory. Pak už jen přidáme kořenovou zeleninu a rozmixujeme do hladka. Super jednoduché, že?
Do polévky si ale ještě připravíme smaženou cizrnu. Tu osmažíme s trochou olivového oleje a pečenými stroužky česneku. Cizrna i česnek budou úžasně křupat. Stačí je jen přidat k naservírované polévce.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se bránit bacilům jídlem?:

Jak se bránit bacilům jídlem?
Jak se bránit bacilům jídlem?
Jak se bránit bacilům jídlem?
Jak se bránit bacilům jídlem?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !