Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se tvoří opar a čím ho léčit?

18. 09. 2022 | Nemoci
Opary dokáží opravdu znepříjemnit život. Navíc se často objeví v tu nejméně vhodnou chvíli. Jak poznat opar ještě v jeho zárodku, co ho způsobuje a čím ho léčit?


Jaký virus stojí za tvorbou oparů?


Nepříjemné puchýřky vznikají poté, co se do těla dostane vir Herpes Simplex (HSV-1 a HSV-2). První typ se přenáší slinami a způsobuje opary nejčastěji na rtech nebo tváři. Druhý typ patří mezi sexuálně přenosné nemoci a způsobuje genitální opary.

Jaké jsou projevy oparu a jak se tvoří?


Opar se ze začátku projevuje velmi nenápadně. Prvním příznakem je brnění rtů, někdy ho doprovází také pálení, pnutí či svědění. Postižené místo následně zarudne a vytvoří se malé bolestivé puchýřky, které po nějaké době začnou praskat. Vzniknou tak mokvající vřídky, které postupně zasychají a tvoří se místo nich strupy.

Jak se tvoří opar a čím ho léčit?Co způsobuje opary?


Pokud už se u vás opar někdy objevil, pak virus zůstává trvale v organizmu v latentní (spící) formě a ve vhodnou chvíli může zaútočit. Proto se opary opakovaně vrací. Jeho aktivace většinou souvisí s oslabenou imunitou, spouštěčem může být např. horečka, stres, vyčerpání, ale také ostré slunce, mráz nebo silný vítr. Opar se může vytvořit i v souvislosti s hormonálními změnami například při těhotenství nebo menstruaci, či jako alergická reakce. Riziko plyne i z kontaktu s již infikovaným člověkem.



Jak opar léčit a čemu se vyvarovat?


Opar by se měl sám zahojit za 7–10 dní. Jeho léčbu ale můžeme urychlit například aplikací volně prodejného krému s obsahem antivirotik, který je nutno nasadit co nejdříve po vypuknutí prvních příznaků nebo pomocí náplastí určených k hojení oparů. K dohojení vřídků lze použít třeba zinkovou mast. Doporučuji také přidávat vitamíny a minerály posilující imunitní systém (B-komplex, vitamín D,  zinek, selen).

Při propuknutí oparu je třeba dávat pozor na infikování dalších míst na svém těle i lidí kolem sebe. Vyvarujte se proto líbání, dotykům oparu a následně očí, sdílení příborů, sklenic, balzámů na rty a ručníků. Dále se vyhněte alkoholu a cukru (v jakékoli podobě), které jsou pro tělo prozánětlivé. Hojení oparů navíc neprospívá konzumace kyselých potravin, jako jsou například citrusy, ocet, jablka, rajčata a kvašená zelenina.

Zdroj, foto: AGEL


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
---Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík no to jsme se toho zase dozvěděli...
neboli nic nového pod sluncem,
aspoň že se tu nevnucuje nějaká konkrétní značka předražené mastičky Smajlík
Mě se nejvíc osvědčuje slivovice/konopí a (na imunitu) Vilcacora-Kočičí dráp



Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles