Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se žije s rovnátky

4. 02. 2013 | Péče o tělo

Žijeme v moderní době - bohužel ani ta nám nezaručí, že se vyhneme problémům se zuby... S nějakým tím kazem se potýkal v dětství nebo dospělosti snad každý (výjimky rozhodně potvrzují pravidlo). Ne každý má ale to štěstí, že mu vyrostou zuby tak, jak mají. Tedy zjednodušeně řečeno rovně.

Vzhled chrupu má pro většinu lidí velký význam; ovlivňuje náš celkový vzhled. V případě křivých zubů pak nejde jen o zdravotní, ale především často o psychologický problém. I když nemusím asi připomínat, že problém je to především pro maminky dětí a pro mladé slečny či ženy.

Muži v tom ve většině případů až takový problém nevidí :)

Co tedy dělat, pokud potřebujete zuby srovnat?

V první řadě by vás na počínající problém měl upozornit váš zubní lékař. Od samotného dětství je potřeba vývoj chrupu sledovat. Dnes se již dá i úspěšně ovlivňovat. Existují například dudlíky, které usměrňují růst prvních zoubků. V případě potřeby růst stálých zubů pak lze usměrňovat pomocí snímacího nebo funkčního aparátku.

rovnátkaLéčbou vad nerovnosti chrupu (laicky „křivých zubů“) se zabývá ortodoncie - proto se také rovnátkům říká ortodontický aparát. Nejčastěji se vyskytující nepravidelnosti zubů jsou například mezery mezi zuby, nepravidelné postavení zubů, stěsnání zubů, předkus (horní přední zuby jsou oproti dolním více předsunuté), obrácený skus (při skousnutí jsou přední dolní zuby před horními) a podobně. Rovnátka jsou v léčbě všech těchto vad velice vhodná a léčba bývá opravdu efektivní. Ortodontické vady se dají léčit jak u dětí, tak u dospělých - na věku tu prakticky nezáleží, v dnešní době si nechávají zuby srovnat i lidé ve věku čtyřiceti, padesáti let. Rovnátka už nejsou vnímána jako nějaká ostuda, ale téměř jako módní doplněk. Stačí jen vyhledat odborníka a léčbu zahájit pokud možno co nejdříve.

Na základě vstupního vyšetření rozhoduje ortodontista o vhodném postupu.  Co se týká rovnátek, existují dva typy:

- snímací rovnátka - dají se ze zubů sejmout, odtud jejich název. Používají se pro léčbu méně závažných vad a sejmout si je může každý sám, bez asistence lékaře. Většinou se jedná o dlouhodobou záležitost v řádu několika let. Rovnátka je nutné pečlivě čistit, nejlépe speciálním gelem.

- fixní rovnátka - jsou pevně spojená se zuby po celou dobu léčby. Je nutné nosit je nejméně rok až dva. Skládají se z oblouků pružného drátu, kroužků a zámečků (malé kovové „kostičky“ nalepené na jednotlivé zuby). Jednou za měsíc je lékař utahuje, vyměňují se také drátky mezi zámečky. V dnešní době není problém vzhled rovnátek (barvu, materiál ap.) přizpůsobit potřebám nebo vkusu mladých lidí, takže se s nimi oproti dřívějšku žije rozhodně lépe.


Základem úspěšné léčby je bezvadná hygiena chrupu.  Péče o chrup s rovnátky je totiž mnohem náročnější a vyžaduje speciální techniky i pomůcky. Zuby je nutné důkladně čistit po každém jídle. Nejdůležitější je pečlivé večerní čištění a čištění mezizubních prostor. Pozornost věnujeme hlavně čištění okolo zámečků, kde se nejčastěji tvoří zubní plak, sklovina se může odvápňovat a být náchylná ke vzniku kazu. Může dojít až k nevratnému poškození zubů. Od lékaře dostanete pravděpodobně i seznam potravin, které při nošení rovnátek nejsou vhodné ke konzumaci - například oříšky, chipsy, mrkev, karamel a další.  Nedostatečná zubní hygiena může být důvodem k ukončení léčby.

Pokud se vás rovnátka budou týkat, mnohem více vám jistě ochotně vysvětlí váš lékař. Hlavně nezapomeňte, že na starost o svoje zuby a svůj vzhled nikdy není pozdě.

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Není to žádná legrace ,mám dceru které je bezmála 20let ,od malička jsme řešily veverčí zuby ,po potížích nerovnoměrného růstu hlavy a zubů,rovnátka dostala až nedávno . Byla připravována na vše potřebné ,nutnost nadstandartního čištění ,vyjmenovali se možná poškození zubů. A dnes ! Každodenní jekot každodenní kontrolování ,prostě to nějak ošmidlá vypláchne ústní vodou a nazdar .Trnu hrůzou kolik tam bude zničených zubů. Tak zvažte, jak moc nutné je zuby rovnat , není lepší ,nemít na každém plombu....
Obrázek uživatelky
profil
zrovna příští týden jdeme se synem-14let na fixní rovnátka-předběžná cena 10 000kč,nosit je má 2 roky....no nechci to vidět jak to bude čistit,už takhle tomu moc nedá...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jo je pravda,že rovnátka jsou hezčí...ještě,aby ne když to stojí tolik peněz...ale dnes bohužel všechno
Obrázek uživatelky
profil
V dnešní době jsou rovnátka výrazně hezčí než dřív.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles