8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si posílit imunitu snadno a rychle

18. 11. 2023 | Péče o tělo
Dny se krátí, světla ubývá a kdo není nachlazený nebo nepopotahuje, má notnou dávku štěstí, my mu s kapesníkem v ruce gratulujeme a posíláme klíčenku. My ostatní, které štěstěna nepolíbila, si musíme naši imunitu hlídat a pořádně ji posilovat. Proto jsme pro vás připravili seznam potravin, které jsou přímo narvané vitamíny a díky kterým svou imunitu pořádně nakopnete.

Kombinace předvánočního stresu, krátkých dnů a pošmourného počasí dává zabrat imunitě nás všech. A protože se nikdo nechceme potácet od jednoho nechlazení k druhému, připravili jsme pro vás tipy na potraviny, kterými imunitu pořádně posílíte.


Česnek a cibule


Důležitost zeleniny v jídelníčku a její pozitivní dopad na zdraví není asi třeba zdůrazňovat. Zaměřme se raději na jedny z premiantů v této kategorii. Ano, nebude řeč o ničem jiném než o cibuli a česneku. Ve velkém množství v nich najdete vitamíny skupiny B nejvíce B3 a B6, zelené části obsahují vitamín C. Z minerálů je v cibuli hojně zastoupen draslík, železo, mangan, zinek a kobalt. V česneku rovněž najdete draslík, železo, mangan a zinek. Dále ještě vápník, sodík, hořčík a fosfor. Zkrátka a dobře, pro posílení imunity jsou česnek a cibule bomba.


Houby


Houby shiitake, které jsou hojně využívány v japonské kuchyni, jsou jedním z nejlepších zdrojů imunomodulační látky zvané betaglukan, která pomáhá aktivovat náš imunitní systém. V našich podmínkách jsou houby shiitake obtížněji dostupné. Ale i na českém trhu najdete třeba lahodné pesto, které se dá využít nejen jako pomazánka na vaření, ale také v různých receptech asijské kuchyně.

Ořechy


O důležitosti omega-3 a omega-6 mastných kyselin byly napsány stovky článků a o jejich prospěšnosti nemá smysl diskutovat. Jedním z jejich nejlepších zdrojů jsou bezpochyby ořechy. Ty ještě navíc obsahují vitamin E se silnými antioxidačními vlastnostmi, toho mají nejvíc právě mandle. Pokud moc nejste na slané, tak určitě vyzkoušejte různé sladké krémy, které se z ořechů a mandlí vyrábějí.

Základem jsou zdravá střeva


Přestože všechny tyto potraviny mohou imunitu pořádně nakopnout, nesmí se zapomínat na střeva. Ta tvoří podstatnou část našeho imunitního systému – nachází se v nich až 70 % procent imunitních buněk. Aby se vám ve střech tvořily ty správné a přátelské bakterie, je potřeba je čas od času podpořit probiotiky. Ideální to je denně a v přirozené formě. Na to je skvělé třeba kimchi a kombucha.

Zdroj, foto: ŽIVINA



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !