8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si pronajmout byt a nenaletět

3. 09. 2013 | Finance
Vhodnou volbou nájemního bytu a zjištěním podmínek pronájmu lze ušetřit až desítky tisíc ročně. Je s podivem, jak málo lidí se před podpisem nájemní smlouvy vyptá na podrobnosti. Při výběru nájemního bytu nestačí jen vybrat nejlevnější nabídku nájmu, ale je důležité vyptat se, co je v nájmu zahrnuto a jakým způsobem jsou určeny náklady na energie, protože náklady na elektřinu, vodu a topení mohou v krajních případech dosahovat téměř stejné výše jako samotný nájem.

Velmi levný byt umístěný v přízemí nezatepleného panelového domu může připravit nájemníkům velmi nepříjemné překvapení. Někdy naopak pronajímatelé zahrnují náklady na vytápění do celkového nájmu a byt, který vypadal na první pohled nákladně, se může ukázat jako úsporný.

Provize a kauce


Jak si pronajmout byt a nenaletětPokud při hledání bytu využijete služeb realitní kanceláře, je třeba počítat s poplatkem ve výši jednoho až dvou měsíčních nájmů. Počáteční náklady tím sice vzrostou, ale na druhou stranu si ušetříte čas i případné vyjednávání s majiteli o podmínkách pronájmu. V ceně poplatku bývá zahrnuta i příprava nájemní smlouvy.

Většina majitelů požaduje při uzavření nájemní smlouvy složení kauce ve výši jednoho až tří měsíčních nájmů. Budoucí nájemník naopak nechápe, proč má majiteli kauci vůbec skládat. Je třeba si uvědomit, že majitel nemovitosti poskytuje nájemníkovi do užívání svůj majetek, jehož hodnota činí často více než milion korun.

Většina nájemníků přichází do bytu s těmi nejlepšími úmysly, bohužel při ukončení smlouvy může být situace úplně jiná. Každopádně je kauce na konci nájemního vztahu vratná, pokud je nájem ukončen řádně a nájemník předá byt zpět v požadovaném stavu.

Náklady na energie – největší riziko nečekaných výdajů


Náklady na energie představují vždy největší neznámou a nejvíce ovlivní vaše budoucí výdaje. Při prohlídce bytu se vždy důkladně vyptejte, jaké další náklady jsou s pronájmem spojeny. Jak je byt vytápěný a jakým způsobem proběhne vyúčtování záloh za energie. Je vždy jednodušší uzavřít smlouvy o dodávkách elektřiny a plynu přímo s dodavateli energií, než se dožadovat podrobného vyúčtování a vrácení přeplatku od majitele bytu.

Autor: Ing. Pavel Šmíd
Zdroj: Parva s.r.o.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !