8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si pronajmout byt a nenaletět – na co si dát pozor při podpisu

6. 09. 2013 | Finance
Ještě než se nastěhujete, mějte na paměti, že nájemní smlouva musí být vždy uzavřena v písemné formě stejně tak jako všechny její dodatky. Před uzavřením nájemní smlouvy si ověřte kdo je skutečným majitelem bytu a ujistěte se, že smlouvu o nájmu uzavíráte se všemi právoplatnými majiteli. Sebelépe připravená nájemní smlouva vás neochrání, pokud ji nepodepsal případný spolumajitel bytu.

Podnájem družstevního bytu


Pokud při výběru vhodného nájmu zjistíte, že se jedná o družstevní byt, je důležité si uvědomit, že majitelem bytu není ten, kdo vám byt nabízí, ale bytové družstvo. „Majitel“ bytu je nájemcem, a pokud sám v bytě nebydlí, nabízí byt k dalšímu podnájmu. S podnájmem musí však vždy souhlasit majitel nemovitosti, tedy bytové družstvo, jinak je podnájemní smlouva neplatná.

Jak si pronajmout byt a nenaletět – na co si dát pozor při podpisuPodmínky budoucího ukončení nájmu si řádně promyslete


Už při sjednání nájemní smlouvy věnujte pozornost tomu, za jakých podmínek lze smlouvu vypovědět. V případě, že je sjednána na dobu určitou, dohodněte se, za jakých podmínek lze smlouvu prodloužit. Vyhněte se nájemní smlouvě na dobu určitou bez možnosti výpovědi. Spoléhat na to, že se s majitelem nemovitosti vždy nějak domluvíte, je zbytečný hazard. Mějte na paměti, že v zájmu majitele bytu je mít byt obsazený.

Při převzetí bytu proveďte důslednou kontrolu


Před podpisem nájemní smlouvy je důležité si byt důkladně prohlédnout a sepsat předávací protokol s uvedením všech případných závad či nedostatků. Hájit se po roce nájmu tím, že varná deska byla prasklá již při převzetí bytu, je naprosto zbytečné. Součástí předání by mělo být vždy uvedení přesného stavu měřidel energií a co nejpodrobnější popis vybavení. Ideální je pořízení fotodokumentace, vždyť mobilní telefon s fotoaparátem má už dnes téměř každý. Pár minut na pořízení fotodokumentace pomůže předejít zdlouhavým sporům a nic vás nestojí.

Čím více informací zjistíte na začátku, tím spíš se vyhnete nepříjemným překvapením a váš byt pro vás bude skutečným domovem namísto toho, aby se změnil v noční můru.

Příště se na pronájem podíváme z pohledu majitele …...

Autor: Ing. Pavel Šmíd
Zdroj: Parva s.r.o.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !