Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak správně sedět a zbavit se bolestí (nejen zad)

5. 05. 2023 | Péče o tělo
Bolí vás záda? Ramena? Krční páteř? A co právě teď děláte? Pokud sedíte, podívejte se, jak… Schoulení, povolení, s hlavou mezi rameny trávíme podle statistik 8,5 hodiny denně. Sedíme cestou do práce, v práci, cestou z práce, a doma si po tom náročném dni zase „zaslouženě“ sedneme. Řešením je rozhodně sedět méně, a když už sedět, tak správně.

Při dlouhotrvajícím strnulém sedu se naše zádové svaly unaví a tělo se zhroutí do nezdravého shrbeného držení. Tím se zkracují svaly ramen, šíje, trpí celá páteř a náš dech je mělký, protože se nemá při nádechu kam rozběhnout. Zcela zásadní proto je sedět správně a myslet na pravidelné protažení.

S nadsázkou se říká, že perfektně ergonomická židle je jen ta dřevěná. Ta je totiž natolik nepohodlná, že vás donutí častěji vstát. Pravda je, že sama židle – a ani ta sebedražší – za nás správně sedět nebude. To se musíme naučit a pak si na to myslet sami. Při výběru židle je důležité myslet především na to, aby byl ve správné výšce sedák, aby kolena a kyčle byly při sedu v jedné rovině.

Návod pro vás, jak sedět správně:


1. Sedneme si na přední polovinu židle. Chodidla dáme na šíři boků. Lýtka a stehna by měla svírat pravý úhel – kotníky jsou pod koleny a kolena ve výši kyčlí. Vše začíná od opory, v tomto případě od chodidel. I při sedu si na nich nastavte tříbodovou oporu a zapřete se do země o patu, palcový a malíkový kloub – to vám zaručí správné nastavení kotníku, kolena i kyčlí a bude se vám krásně zvedat ze židle.

2. Zaměříme se na to, abychom na židli spočívali sedacími kostmi. Malinko se zavrtíme a najdeme si sedací hrboly – jakmile dosedneme až na ně, automaticky se napřímíme. Můžeme si ještě položit ruku doprostřed hrudníku, malinko jí zatlačit, a to nás přinutí se napřímit. Hrudník se krásně vznáší nad pánví, v bedrech máme přirozené prohnutí. Napřímíme krční páteř a srovnáme hlavu – můžeme si představit, že je to míček naplněný héliem a chce se vznést…

3. Ramena volně spustíme dolů. Chvíli je jen necháme volně spočívat podél těla. A jdeme na další oporu, kterou jsou ruce. Jakmile zapojíme ty, zapojíme i střed těla, který nám pomůže držet vzpřímenou pozici a usnadní nám správné zvedání se ze židle i sedání. Položíme ruce na stůl tak, aby předloktí svíralo s nadloktím úhel 90° (doporučovaná výška stolu je 72 cm).


SOS do kanceláře:


Naše tělo se po 30 minutách správného sezení bezděky vrátí do špatné pozice. Proto se doporučuje mít na mobilu automaticky nastavený budík a protáhnout se. Ztuhlé svaly, které by se dále zkracovaly, se uvolní, prohloubíme svůj dech a pozor: okysličí se nám mozek, takže pak budeme lépe soustředění.

správné sezení u počítače
















SOS cvik pro celé tělo:


– Stoupneme si proti zdi tak, abychom na ni dosáhli v předklonu rukama. V případě, že nemáte k dispozici stěnu, můžete opřít dlaně o stůl, o opěradlo židle nebo poprosit někoho druhého, zda by vás vzal za dlaně. Postup je dále stejný…

– S nádechem se předkloníme, ruce natáhneme proti zdi a opřeme se o ni dlaněmi. Prsty směřují nahoru a máme je natažené a krásně roztažené od sebe, abychom protáhli i zápěstí.

– Záda jsou rovná, hlava je v prodloužení páteře.

– S pomalým výdechem se zapřeme co nejpevněji rukama o zeď a nohama o zem, kolena držíme propnutá. Cítíme příjemný tah v zadní straně stehen.

– Hrudní páteř táhneme co nejníže k zemi, páteř se krásně protahuje od hlavy až po kostrč.

– Takto vydržíme 10 až 15 sekund, vnímáme uvolnění v zádech a v klidu ho prodýcháváme. Případně můžeme jít s každým výdechem v zádech rukama ještě malinko níž.

Tip: Telefonování jako signál pro procházku – židli a sezení se vyhýbejme, jak jen to jde. Zvoní vám telefon? To je signál se zvednout a při telefonování chodit, a nejlépe venku. Chůze na čerstvém vzduchu je totiž to nejlepší, co můžete udělat pro spokojené tělo i hlavu.


Zdroj a foto: Zuzana Rybářová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !