Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak strava formuje váš duševní svět a mentální zdraví?

24. 01. 2024 | Péče o tělo
Máme tendenci spojovat jídlo s fyzickým zdravím, ale jen málokdy si uvědomujeme, jak hluboce ovlivňuje i naši psychiku. Kdo by si pomyslel, že ta miska ovesné kaše ráno může mít větší vliv na náš den, než jen to, že uhasí hlad? Ale je to tak! Složení potravy může ovlivnit naši náladu, koncentraci a dokonce i schopnost řešit stresové situace.

Například pravidelná konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos nebo lněné semínko, může mít pozitivní dopad na naši psychiku. Tyto kyseliny jsou spojeny s nižším rizikem depresí a lepší kognitivní funkcí. A co je ještě zajímavější, naše střeva hrají důležitou roli v tom, jak naše tělo zpracovává určité živiny, což může ovlivnit i náladu jako takovou. Ano, střeva mají fascinující roli v našem duševním zdraví. A to díky tzv. střevní mikrobiotě. Ta představuje komplexní ekosystém bakterií a mikroorganismů, které obývají naše trávicí systémy.

Tyto mikroorganismy nejen pomáhají trávit potravu, ale také mají vliv na produkci neurotransmiterů, jako je serotonin – hormon spojený s pocitem štěstí a stabilitou nálady. Když střevní mikrobiota není vyvážená, může to mít negativní vliv na naši duševní stabilitu.

Jak strava formuje váš duševní svět a mentální zdraví?Konzumace nadměrného množství rafinovaných cukrů a tučných jídel může způsobit výkyvy nálady a sníženou pozornost. Ale pozor. Není to jen o tom, co jíme, ale také o tom, jak často a v jakých proporcích.

Naše stravovací návyky hrají zkrátka důležitou roli. Pravidelné stravování, dostatek vody a vyvážená strava jsou klíčové pro stabilitu naší mysli. Ačkoli to zní jako klišé, mnoho studií potvrzuje spojitost mezi vyváženou stravou a lepším duševním zdravím.

Jedna ze studií zkoumala vztah mezi stravovacím chováním a duševním zdravím studentů ze tří zemí Spojeného království. Zjistilo se, že konzumace "nezdravých" potravin byla spojena se zvýšenými symptomy deprese a stresem u mužů i žen, zatímco příjem "zdravých" potravin jako ovoce, zeleniny a ryb se naopak nesl s nižšími symptomy deprese a stresem. To naznačuje, že změny stravovacích návyků mohou pozitivně ovlivnit duševní zdraví nejen studentů, ale běžné populace.

Není potřeba hned měnit všechno v naší stravě. I malé změny mohou mít obrovský dopad. Přidejte více ovoce a zeleniny, pokuste se o vyvážení sacharidů a bílkovin, a samozřejmě nezapomeňte na dostatek vody, to jsou kroky správným směrem.

Začít není vůbec těžké

V dnešní době máme štěstí, že existuje mnoho aplikací, které mohou pomoci sledovat, co jíme a jak to ovlivňuje naše duševní zdraví. Díky těmto aplikacím jednoduše zaznamenáte své stravovací návyky a následně můžete analyzovat, jaké potraviny konzumujete nejčastěji. Tak můžete lépe porozumět tomu, jaká jídla vám prospívají a jaká naopak mohou negativně ovlivňovat náladu a koncentraci.

Důležitá je pravidelnost a také upřímnost, abyste získali co nejpřesnější obraz svých stravovacích návyků. Díky analýze získáte lepší povědomí o tom, která jídla vám prospívají a která byste možná měli omezit či nahradit zdravějšími alternativami.

Nikdy ale nešlápnete vedle, když omezíte cukr a obyčejnou sůl nahradíte například mořskou. Ta je totiž bohatá na minerály a stopové prvky (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Sladkého se samozřejmě nemusíte vzdát úplně, jen omezte drobné cukrovinky během dne a nahraďte je ovocem. Jde koneckonců nejen o naše fyzické zdraví, ale také o naši psychiku.


Foto: freepik.com


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !