Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak to probíhá na svatebním obřadu

4. 07. 2008 | Užitečné rady
Každá obřadní síň má svůj navyklý pořádek, který se přizpůsobuje zejména prostoru, počtu hostů a také vybavení radnice.
 
Většinou bývá přítomen ceremoniář, který vysvětlí Vám i hostům, kam se máte postavit či posadit, co udělat a kam se podepsat. V kostele to nebývá pravidlem a spoléhá se spíše na zvyklosti v církevní komunitě a rodině. Pokusíme se tedy nastínit obecné zvyklosti.

Při vstupu do obřadní síně:

Ve většině obřadních síní se nejprve posadí hosté, teprve poté vchází za zvuku hudby ženich s matkou (matka jde po pravé straně ženicha), za nimi nevěstina matka s ženichovým otcem (matka opět vpravo), dále svědkové a ev. družičky. Nakonec přichází nevěsta vedená otcem.

svatební obřadNázory na to, kdo jde vpravo a kdo vlevo, se zde různí, neboť dříve chodila nevěsta vlevo - otec byl jako hlava rodiny důležitější a svobodná dívka jej společenským postavením nepřevyšovala; dnes chodí nevěsta spíše vpravo, soustřeďuje se na ni daleko větší pozornost a společensky ji chápeme spíše jako dospělou ženu. Otec tedy dceru dovede k oltáři, předá již čekajícímu ženichovi a odchází se posadit. Stát zůstávají pouze snoubenci a svědkové. Nevěsta stojí po ženichově pravé ruce, svědkové stojí za snoubenci. Mezi snoubenci a svědky mohou stát družička s mládencem (pokud jde o děti); je-li počet družiček větší a zejména jsou-li vrstevníky snoubenců, stojí až za svědky. V kostele je zvykem špalír - ulička, kterou vytvoří všichni svatebčané. Kněz (jde první) přivádí ženicha s jeho matkou, dále jde otec ženicha s matkou nevěsty a svědkové.

Nakonec vchází nevěsta se svým otcem, který ji (za zvuku svatebního pochodu) dovede k oltáři a předá ženichovi. Snoubenci (nevěsta opět po pravici ženicha) se otočí směrem k oddávajícímu.

V kostele se střídavě stojí, sedí nebo klečí - záleží na tom, zda jde o obřad včetně mše či nikoliv (bez mše trvá obřad asi 20 - 30 minut, se mší zhruba o 40 - 50 minut déle). Kněz Vás sám včas upozorní, že máte pokleknout nebo si sednout. Pravidla pro družičky a mládence zůstávají stejná jako u civilního sňatku.

Odchod z obřadu:

Z kostela odcházejí první novomanželé, za nimi rodiče nevěsty a ženicha, svědkové. Ostatní svatebčané dělají opět špalír. Tato varianta odchodu se užívá většinou i na radnici; jinou možností je, že po gratulacích odejdou svatebčané, kteří počkají před radnicí; tam přicházejí novomanželé, za nimi družba, svědkové a rodiče nevěsty a ženicha.

Hudba

Je více možností svatebního pochodu. Ve většině obřadních síní Vám dají vybrat jak pochod, tak mezihru při obřadu. V kostele záleží pouze na domluvě s varhaníkem, můžete si přivést vlastního a třeba i se zpěvačkou (taková Ave Maria zazpívaná operním hlasem nesoucí se z kůru je opravdu nádherná...).



Zdroj: Svatba.cz

Petra Mašková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásne zvyky
Obrázek uživatelky
profil
treba to odkukať u iných
Obrázek uživatelky
profil
hlavně to chce klid a pevné nervy!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
brácha, i přesto, že rodiče mám, šli jsme jako první, co se dělo za mnou nevímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Náš svatební obřad byl tak trochu neorganizovaný ale o to byl krásnější.Bylo nás celkem sedm.Já,můj manžel,naše tři děti a dva svědci.Do obřadní síně jsme šli s dětma za ruce.Naše nejmladší dcera měla 5 týdnů a tak jsem ji celý obřad držela v náručí.Bylo to komorní,příjemné,žádný stres a nervozita.Po obřadu jsme zašli na oběd a pak jsme oznámili rodinám,že jsme se vzali.Doporučuji všem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles