Léto je pro milovníky čerstvých potravin doslova rájem. Trhy i zahrádky se plní šťavnatým ovocem a pestrou zeleninou, která nejen skvěle chutná, ale také tělu dodává důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Abychom ale tyto barevné a voňavé plody využili naplno, je důležité umět se sezónními potravinami pracovat efektivně. A to tak, aby nám nepřebývaly v lednici, neplýtvalo se jimi a sloužily co nejlépe našemu zdraví.
Sezónní potraviny jsou výživnější i ekologičtější
Sezónní ovoce a zelenina mají oproti celoročně dostupným dovozovým potravinám několik výhod. Jsou čerstvější a díky kratší dopravě i šetrnější k životnímu prostředí. Jejich chuť i nutriční hodnota je navíc na vrcholu. Výhodou je, že si celou řadu druhů ovoce a zeleniny můžete vypěstovat na zahradě, terase či balkoně a těšit se tak ze skvělé chuti a nutriční hodnoty čerstvě utrženého ovoce/zeleniny v konzumní zralosti (a bio/organické kvality). Nejen že je mnohem více druhů ovoce a zeleniny dostupných, ale celá řada lidí ze sociálně slabších vrstev uvítá i nižší ceny, případně možnost si utrhnout ovoce z volně rostoucích stromů v přírodě zdarma. Čerstvá zelenina a ovoce nejen skvěle chutnají, ale přitom jejich koupí podpoříte lokální farmáře a zemědělce.
Jak na minimum plýtvání: Chytré tipy pro každou kuchyň
Letní suroviny se rychle kazí. Místo velkého nákupu se vyplatí chodit na trh nebo do obchodu častěji. Díky tomu máme vždy čerstvé zásoby a snížíme riziko, že se něco zkazí.
Přezrálé meruňky nebo jahody nejsou ztracené. Můžeme je zavařit, využít do smoothie, jogurtu, zmrzliny nebo na domácí pečení.
Z vadnoucí zeleniny lze udělat zeleninový vývar nebo ratatouille. Zbytky využijeme i v domácích pomazánkách nebo rychlých zeleninových omáčkách.
Přebytky zeleniny můžeme využít k výrobě domácího kimchi nebo kvašených okurek. Ovoce lze upravit i sušením, což se hodí do kaší i pečení. Zbytky můžeme i zamrazit a využít na později.
Pokud sklízíme víc, než sami zvládneme spotřebovat, nabízí se možnost potraviny darovat a udělat tak radost svým blízkým či sousedům.
Zdroj, foto: Půl talíře