Čas malinČas malin Proč vám natékají v létě nohy?Proč vám natékají v létě nohy? Lev - velký roční horoskop na rok 2025Lev - velký roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 30.07. 2025
Dnes má svátek Bořivoj
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak využít letní ovoce a zeleninu na maximum?

29. 07. 2025 | Péče o tělo
Léto je pro milovníky čerstvých potravin doslova rájem. Trhy i zahrádky se plní šťavnatým ovocem a pestrou zeleninou, která nejen skvěle chutná, ale také tělu dodává důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Abychom ale tyto barevné a voňavé plody využili naplno, je důležité umět se sezónními potravinami pracovat efektivně. A to tak, aby nám nepřebývaly v lednici, neplýtvalo se jimi a sloužily co nejlépe našemu zdraví.

Sezónní potraviny jsou výživnější i ekologičtější


Sezónní ovoce a zelenina mají oproti celoročně dostupným dovozovým potravinám několik výhod. Jsou čerstvější a díky kratší dopravě i šetrnější k životnímu prostředí. Jejich chuť i nutriční hodnota je navíc na vrcholu. Výhodou je, že si celou řadu druhů ovoce a zeleniny můžete vypěstovat na zahradě, terase či balkoně a těšit se tak ze skvělé chuti a nutriční hodnoty čerstvě utrženého ovoce/zeleniny v konzumní zralosti (a bio/organické kvality). Nejen že je mnohem více druhů ovoce a zeleniny dostupných, ale celá řada lidí ze sociálně slabších vrstev uvítá i nižší ceny, případně možnost si utrhnout ovoce z volně rostoucích stromů v přírodě zdarma. Čerstvá zelenina a ovoce nejen skvěle chutnají, ale přitom jejich koupí podpoříte lokální farmáře a zemědělce.

Jak na minimum plýtvání: Chytré tipy pro každou kuchyň


    1. Kupujte méně, ale častěji a kvalitněji
Letní suroviny se rychle kazí. Místo velkého nákupu se vyplatí chodit na trh nebo do obchodu častěji. Díky tomu máme vždy čerstvé zásoby a snížíme riziko, že se něco zkazí.

    2. Zachraňte měkké plody
Přezrálé meruňky nebo jahody nejsou ztracené. Můžeme je zavařit, využít do smoothie, jogurtu, zmrzliny nebo na domácí pečení.

    3. Zpracujte zbytky šikovně
Z vadnoucí zeleniny lze udělat zeleninový vývar nebo ratatouille. Zbytky využijeme i v domácích pomazánkách nebo rychlých zeleninových omáčkách.

    4. Fermentujte, zamrazujte a sušte
Přebytky zeleniny můžeme využít k výrobě domácího kimchi nebo kvašených okurek. Ovoce lze upravit i sušením, což se hodí do kaší i pečení. Zbytky můžeme i zamrazit a využít na později.

    5. Sdílejte s ostatními
Pokud sklízíme víc, než sami zvládneme spotřebovat, nabízí se možnost potraviny darovat a udělat tak radost svým blízkým či sousedům.


Zdroj, foto: Půl talíře



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !