Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 24.05. 2024
Dnes má svátek Jana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak začít běhat a vydržet?

22. 04. 2013 | Fitness
Otázka jak začít běhat v poslední době napadá stále větší procento lidí. Je to vcelku pochopitelné – běh byl, je a vždycky bude sport nejméně náročný na čas a peníze. Navíc je to sport, při němž si nejlépe pročistíte hlavu a nejúčinněji se dostanete do kondice, upevníte zdraví a zbavíte se přebytečných kil.

Jak tedy začít běhat?

„Rada je snadná a vlastně jediná správná: VEZMĚTE TO PĚKNĚ ZVOLNA!“ vysvětluje běžecký trenér Miloš Škorpil. „To znamená, že se nesmíte snažit při svém začátečním běhání napodobovat Bolta, ale spíše želvu. Ta se taky nikam nežene, a pokud byste jí pozorovali déle, možná byste se nestačili divit, jak rychle vám zmizí z dohledu. Vím to, jedna mi utekla,“ dodává Škorpil.

Jak začít běhat a vydržet?Vzít to zvolna znamená běžet tak rychle, v případě běžce začátečníka tedy spíše tak pomalu, abyste se moc nezadýchali. V praxi je nejlepší si přizvat na běhání ještě nějakého parťáka, abyste s ním během společného běhu pokecali. To je totiž ten nejlepší kontrolní ukazatel, že jste své tempo nepřehnali – možnost při běhu, nebo chcete-li – při pohybu vpřed, plynně konverzovat.  

Pokud jste opravdu dlouho nesportovali a trpíte navíc nadváhou, začněte střídáním rychlé chůze a běhu po dvou minutách. Začněte 26 minutami. Snažte se chodit běhat či chodit a běhat ob den, vaše tělo si na to zvykne a za pár týdnů zjistíte, že už si den bez pohybu venku či ve fitku na páse neumíte představit.

Proč tak pomalu?

Důvodů je více. Ten nejzásadnější je horší schopnost vašeho těla pracovat s kyslíkem. Tělo jej zatím potřebovalo, jen když jste doháněli autobus, tramvaj či vlak, nebo když jste se snažili chytit vašeho psího mazlíčka. Při pohybu spotřebovává tělo kyslík pro svaly, mozek a metabolizmus. Když se rozeběhnete moc rychle, budou si ho nárokovat jen svaly. Metabolický systém a mozek přijde zkrátka a vám se udělá špatně.

Druhým důvodem je, že potřebujete postupně zapracovat – posílit i svaly, klouby, šlachy, úpony, vazy a také kosti a to chce čas, moře času, chcete-li mít z běhání časem ten pravý požitek a užitek.

Jak se na běhání obout a obléknout?

„Oblékněte se tak, abyste venku pociťovali mírný chlad – běh vás pak zahřeje na potřebnou teplotu. Je lépe si na sebe vzít více slabších vrstev než jednu silnou,“ radí Václav Skřivánek.
Pokud jde o běžecké boty, opatřete si takové, v nichž se budete cítit nejlépe. Kvalitní běžecká obuv by vám měla umožňovat dobrý kontakt s povrchem, to znamená, že by neměla být moc tuhá, abyste cítili, po čem běžíte. Prsty nohou mají možnost volného pohybu, to znamená, že svršek boty by měl být pružný. Rozhodně si kupte běžecké boty o číslo větší, než jsou boty, které běžně nosíte!

Zdroj, foto: Hervis


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak začít běhat a vydržet?:

Jak začít běhat a vydržet?
Jak začít běhat a vydržet?
Jak začít běhat a vydržet?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Díky! Dobré rady! Jdeme do toho Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Super článek, díky! Nad běháním už delší dobu uvažuji, parkrát jsem zkoušela, ale přesně jak píšete, byla jsem moc hrrr a pak jsem se na to vykašlala. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles