8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké jsou šance na vyléčení pomočování?

21. 10. 2009 | Nemoci

Nejčastější dotazy rodičů...

Jaká je pravděpodobnost, že se dítě přestane pomočovat samo od sebe?

Samovolně se problém vyřeší každým rokem zhruba u 15 % pomočujících se dětí i bez léčebných opatření. Přesto ještě v 7 letech je výskyt této nemoci u každého 10letého dítěte a v dospělé populaci přetrvává zhruba u 1 %.

Jaké jsou šance na vyléčení pomočování?

Velmi dobré. Většina léčených nekomplikovaných forem pomočování se upravuje beze zbytku do dvanácti až třinácti let věku dítěte. Léčba vyžaduje systematický a trpělivý přístup rodiny i zdravotnického personálu. Je náročná na čas a postupuje většinou po malých krocích.

Je to častá choroba?

Tento problém je mnohem častější, než si myslíme. Noční pomočování (primární noční enuréza) se vyskytuje asi u 15-20 % pětiletých, 10 % sedmiletých, 5 % desetiletých a 3 % dvanáctiletých dětí. Ve věkové skupině 4-6 let jsou rovnoměrně zastoupeni chlapci i dívky, dále pak klesá zastoupení děvčat tak, že okolo 14. roku věku představují pouze třetinu postižené populace. U 20letých lidí trpí pomočováním asi 1 % populace.

Pomůže, když dítě probudíme uprostřed noci?

Rozhodnou-li se rodiče aktivně řešit noční pomočování, je prvním předpokladem odstranění dětských plenek na noc. Pleny na noc sice zachrání lůžko před prosáknutím moče, ale nepomohou dítěti k řešení problému. Dítě by se mělo před usnutím pořádně a bez spěchu vymočit. Existují stále různé názory na noční buzení k vymočení. Někteří rodiče probudí dítě před tím, než jdou sami spát. Přinutí dítě dojít se vymočit. Buzení může přinášet úlevu v rodině, ale nemá dlouhodobě příznivý efekt na řešení obtíží, je tedy „kosmetickým řešením mokrého prostěradla“. Úplné probuzení dítěte je obtížně dosažitelné a nezdá se být zásadní.

Jak probíhá běžná léčba nočního pomočování?

Základem léčby je úprava příjmu tekutin a močení spolu s podáváním léků snižujících noční tvorbu moči. Tyto léky s téměř okamžitým účinkem nahrazují nedostatek vasopresinu a jsou úspěšně používány v léčbě enurézy již téměř dvacet let. Podávají se většinou těsně před spaním formou klasických nebo rozpustných tablet.

Co doporučují odborníci rodičům?

DOHLÉDNĚTE, aby se dítě šlo pravidelně vymočit před ulehnutím do postele.

ZAJISTĚTE snadný přístup k WC a nechte případně rozsvíceno.

POVZBUZUJTE dítě k pití během dne tak, aby lépe dokázalo rozpoznávat pocit plného měchýře a zároveň vypilo základní denní potřebu tekutin ještě před večerem.

NEDOVOLTE dítěti konzumaci kofeinových a šumivých nápojů před spánkem, protože zvyšují produkci moče a zvyšují dráždivost močových cest.

ZABEZPEČTE dítěti dostatek ovoce (zejména brusinek a borůvek), zeleniny, jogurtů, celozrnného pečiva a tekutin během dne. Předejdete tak zácpě, která se může spolupodílet na nočním pomočování.

ZAPOJTE dítě do výměny mokrého ložního prádla a pyžama, může mu to pomoci vyrovnat se s problémem.

PŘIPOMEŇTE dítěti ranní sprchu nebo koupel, když se v noci pomočilo. Předejte tak posmívání ze strany spolužáků.

PAMATUJTE, že noční pomočování není chyba rodičů ani dítěte.

SNAŽTE SE zabránit konfliktu, hněvu i trestání kvůli nočnímu pomočování.

BUĎTE trpěliví, laskaví, buďte dítěti oporou.

CHVALTE dítě za každou noc, kdy se nepomočí.

VYSAZOVÁNÍ dítěte na záchod v první polovině noci je možnou cestou k dosažení suchého prádla, ale z dlouhodobého pohledu není dobrou strategií k překonání nočního pomočování.

 

Zdroj: Nocvsuchu.cz


Mangovka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Synovec se počůrával ale hlavní důvod byl ten,že se jeho rodiče dost hádali.A trvalo to docela dlouho než se z toho dostal.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moje děti naštěstí s tímto žádné problémy neměly.
Obrázek uživatelky
profil
U nás to vyléčil čas, nadávky ani nic jiného nezabraly a mučit dítě třeba od šesti žízní , na to jsem neměla žaludek, tak jsme do 5 let na noc dávaly pleny pro dosplé a odeznělo to samo.
Obrázek uživatelky
profil
kofeinový nápoje by mě ani nenapadlo dítěti podávat.... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě se naštěstí děti nepočůrávaly a snad ani to třetí nebude.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles