Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké potíže hrozí vaším kloubům v různém věku a jak jim předejít?

26. 05. 2021 | Nemoci
S přibývajícími roky začínají často klouby „tuhnout“, bolet, ozývat se... Jak předejít potížím a udržet klouby v dobré kondici, ať už je vám třicet let nebo šedesát?

V mládí obvykle klouby fungují bez problémů, pokud nejsou postiženy úrazovou anamnézou, anebo je neovlivňuje některá z chorob, jako je například vrozená porucha metabolismu, dysplazie kyčle, nebo hematologická, metabolická či endokrinní onemocnění. Také například u lidí s diabetem je pozorováno dvakrát vyšší riziko rozvoje artrózy v porovnání s běžnou populací.

S potížemi se mohou někdy potýkat i dospívající, u nichž vzniká bolestivost kloubů v období jejích růstového spurtu. Ve 20 až 30 letech ale standardně klouby člověk neřeší, pokud nemá danou jasnou příčinu. Postupem věku ovšem klouby stárnou a přibývající roky se na těle začínají projevovat – a bolesti kloubů jsou stále častější i u jinak zdravé populace...

Už po třicítce se mohou začít klouby ozývat...


S rostoucím věkem roste výskyt artrózy, heterogenního degenerativního onemocnění kloubů. Ruku v ruce se stárnutím organismu se stupňuje i opotřebení kloubů a mění se integrita chrupavky, což se projevuje bolestí při pohybu, v pokročilejších stádiích i v klidu. Mezi 35 a 45 lety trpí osteoartrózou přibližně 5–15 % populace. Často lidé v tomto věku začínají splácet daň za nezdravý životní styl v podobě špatného jídelníčku, kil navíc, nedostatečného pohybu anebo se na kloubech naopak podepíše nadměrná zátěž. Výskyt osteoartrózy je možný i v nižších věkových ročnících. Nicméně tam je většinou stanovená příčina, a proto hovoříme o sekundární artróze. Ta může být vázána na úraz, různé dysplazie kloubů, jejich nesprávné postavení nebo příliš časté přetěžování při sportu, svou roli hraje i dědičnost.


Trable novopečených maminek


Život mnoha žen mezi 20. až 40. rokem poznamená těhotenství a péče o novorozené miminko. Radostnou událost však mohou provázet i některé zdravotní nešvary, včetně bolavých kloubů. Gravidita s sebou totiž přináší také relativně rychlý nárůst hmotnosti a přetížení páteře i kloubů nosného skeletu, jako jsou kyčle, kolena, hlezna a chodidla. Po porodu zase dochází často k jednostranné zátěži při péči o dítě. Novopečená matka jej nosí, chová, zvedá, často si kleká... A může potom dojít k bolestivosti kolen či zápěstí.

Revmatoidní artritida se objevuje mezi 35. a 50. rokem


Bolestivé zánětlivé onemocnění kloubů zvané revmatoidní artritida postihuje v populaci přibližně 0,5–1 % lidí, třikrát častěji jím trpí ženy. Může se objevit v kterémkoli věku, nejčastěji však vzniká mezi 35. a 50. rokem. Důležitou roli hraje dědičnost a spouštěcím mechanismem mohou být proběhnuté virové infekce. U osob, jež mají k této chorobě dispozici, mohou spustit autoimunitní reakci a revmatoidní artritidu nastartovat. Ta se následně projeví bolestí, ztuhlostí či otoky kloubů, často postihuje klouby prstů a ruky či kolenní klouby. Průběh nemoci lze zpomalit léky či fyzioterapií.

Padesátníci by neměli péči o klouby zanedbávat


Výše zmíněná osteoartróza okolo padesátky již často dosahuje nejen mírného stupně. Bolesti a ztuhlost kloubů mohou začít člověka limitovat v každodenních činnostech, práci či koníčcích. Jedná se zejména o nosné klouby, které jsou nejvíce zatěžované. Tělo už nezvládá pohyb jako dříve a dožaduje se pozornosti. Je nejvyšší čas si pořídit ortopedicky vhodnou obuv i pracovní židli, zařadit do svého harmonogramu pravidelný pohyb a také doplňovat důležité látky ve formě doplňků stravy. V těle ubývá kolagen i glukosamin sulfát, patřící mezi základní stavební kameny chrupavky. Pokud nás začnou klouby trápit – objeví se pocit nestability v kloubu, bolest, klouby se takzvaně „ozývají“ – je dosti pravděpodobné, že naše chrupavka potřebuje právě tento glukosamin, jelikož ho má nedostatek.

Po 60. roce „zlobí“ klouby polovinu populace


V tomto věku už pociťuje problémy s klouby řada lidí, proto je pravděpodobné, že se potížím nevyhnete ani vy. V 65 letech je postižení artrózou de facto u každého druhého člověka. Přesto nevěste hlavu – díky správné životosprávě, vhodnému pohybu a doplňkům stravy můžete stav svých kloubů výrazně zlepšit i v pokročilém věku a nenechat si tak kazit podzim života bolestmi.


Jak můžete podpořit zdraví kloubů v každém věku?


    • Myslete na klouby včas! Pokud klouby zatěžujete výrazně, je vhodné myslet i na prevenci, a to obzvláště u lidí s nadváhou, cukrovkou, či u stavů po předešlých úrazech či operacích. V těchto případech je rozvoj osteoartrózy rychlejší a přichází v nižším věku. 

    • Dodržujte zdravý životní styl! Důležitý je hlavně pohyb, který klouby zbytečně nezatěžuje – jízda na kole či rotopedu, plavání.... Klouby potřebují pro zdravé fungování správnou míru pohybu a udržování svalstva a vazu kolem kloubu v dobré kondici.

    • Doplňte tělu látky důležité pro zdraví kloubů! Jedná se zejména o glukosamin sulfát, aescin či vitamin C.

    • Udržujte BMI v normě! Kila navíc zatěžují klouby, proto se snažte dosáhnout takové hmotnosti, aby se vaše BMI pohybovalo v pásmu normy – tedy pokud svou váhu v kilogramech vydělíte výškou v metrech na druhou, měla by vám ideálně vyjít hodnota mezi 18,5–24,9.

    • Vyvarujte se úrazům a jednostrannému zatížení kloubů! Obezřetní buďte zejména při sportování. Dbejte na správné rozcvičení a protahovací cviky před ním i po něm!




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !