Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jakou barvu, tvar, hustotu a odér obvykle mívá?

20. 08. 2016 | Nemoci
Kadíte zdravě?
Mrkněte do záchodu!


Jakou barvu, tvar, hustotu a odér mívá obvykle vaše stolice? A jak často na velkou chodíte? Pokud vám připadá trapné věnovat vlastnímu vyprazdňování takovou pozornost, měli byste svůj přístup změnit. Znát svou stolici se kvůli předcházení zdravotním problémům podle odborníků vyplatí.

Odtabuizujte se!

Vylučování odpadních látek je jednou je základních a zároveň nezbytných funkcí lidského těla. Vzhled samotné stolice pak napovídá, zda je v pořádku váš zdravotní stav. Pokud tedy víte, jak má zdravá stolice vypadat a občas tu vlastní pohledem zkontrolujete, můžete sami předcházet zdravotním problémům. Lékaři často připomínají statistiky, podle nichž zaujímá Česká republika alarmující první místo ve výskytu rakoviny střev.  

Víte, jaký TO má tvar a barvu?

Obecně odborníci považují za normální takovou stolici, která má válcovitý tvar hada nebo klobásy a jejíž barva se pohybuje v různých odstínech hnědé. Při krátkodobé změně zbarvení se samozřejmě znepokojovat nemusíte, protože změna barvy stolice odráží i jídelníček z předchozího dne. Pokud však změna přetrvává delší dobu, měli byste zpozornět. Barvy černá, červená, žlutá nebo zelená mohou signalizovat například krvácení, problémy s funkcí některých orgánů či závažné onemocnění. Pokud ovšem neužíváte léčiva, která mívají na zbarvení stolice vliv. Jako například přípravky obsahující železo, bismut nebo třeba chlorofyl.  

Zápach je přirozený

Zapomeňte na mýtus, že zdravá stolice nesmrdí. Zápach po vyloučení odpadních látek z těla je zcela přirozený, jde spíš o to, jakého je typu. Podle odborníků stolice obecně méně zapáchá po mléčných výrobcích, více pak po masité stravě, ale třeba i po pivu. Pokud sami po vykonání velké potřeby zaznamenáte zvlášť nechutný a navíc neobvyklý zápach, sledujte, zda přetrvává i v dalších dnech a v takovém případě zvažte návštěvu lékaře. Opravdu nepříjemný a netypický zápach nepodceňujte - může být příznakem infekce, ale i vážné nemoci.

Moc často … jen občas …  

K nejčastějším střevním potížím dospělých i dětí patří průjem nebo naopak zácpa. Signalizují střevní nerovnováhu a neměli bychom je podceňovat. Mimo jiné i kvůli riziku oslabení imunity, která se právě od kondice střev odvíjí. Déletrvající obtíže s vodnatou stolicí mohou navíc naznačovat závažnější střevní onemocnění, u klasických bakteriálních či virových průjmů zase hrozí nebezpečí dehydratace. V případě dlouhodobější zácpy pak ekzémy, hemoroidy a narůstající zdravotní komplikace, včetně psychických.

Dospělým i dětem se sklonem ke střevním potížím doporučují odborníci v prvé řadě upravit jídelníček, odbourat stres a posílit odolnost trávicího traktu probiotiky.

Zdroj, foto: BioGaia ProTectis


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
téma ošemetná,ale ľudia s rakovinou hrubého čreva vedia aká dôležitá,najmä prevencia.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles