Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaký pohyb je nejlepší na hubnutí?

12. 08. 2013 | Fitness
Pro nejefektivnější spalování tuků se musíme zaměřit jak na pohyb, při kterém bude docházet ke spalování tukových zásob, tak na pohyb, při kterém budeme jednotlivé svaly posilovat.

Pohyb vhodný pro spalování tuku

Nejlepší je aktivita, při které dovedete udržet tepovou frekvenci na přibližně stejné hodnotě po dobu cvičení. Na to je nejvhodnější chůze, cvičení na crossovém trenažéru, pomalý běh nebo rotoped. Zdravotně nejvýhodnější pohyb je chůze, při kterém si nezatěžujete nárazy ani klouby, tak ani páteř. V dnešní době existuje mnoho center, kde můžete využívat různých chodeckých fitness programů. Nejvíce rozšířený a předními odborníky uznávaný je H.E.A.T. Program. Jedná se o skupinové cvičení, kde chodíte po pásu, který poháníte vlastní silou. Můžete tam simulovat také chůzi do kopce.  I přední odborníci jako je kardiochirurg prof. Pirk nebo internista a specialista na pohybový aparát doc. Stejskal tento typ pohybu doporučují.

jaký pohyb na hubnutíSpalování tuků a tepová frekvence

Tuk se v těle nejvíce spaluje v rozmezí určité tepové frekvence (zhruba od 55 – 65 % vaší maximální tepové frekvence MTF= 220 – / váš věk/ . Zjistíte, že je to velmi pomalé tempo. Pokud se budete většinu času pohybovat nad hranicí 65 % MTF, budete hlavně spalovat cukry a ne tuky. A nebude se vám dařit redukce podkožního tuku. Kdo by chtěl hranice spalování tuku vědět přesněji, je možno se objednat na tzv. zátěžový test. Na začátku bude trvat cca 3- 4 týdny, než vám tepová frekvence klesne a vy budete moci cvičit ve výše uvedeném rozmezí. Takže se nelekejte, když se vám první týdny nebude dařit mít nižší tepovou frekvenci.

Délka cvičení

Časová náročnost cvičení je také velmi důležitá. Pro jednoduchost si uvedeme několik faktů. Spalování tuků začíná zhruba po 35 min cvičení. Takže je nejlépe se „propracovat“ na délku cvičení 75 nebo 90 min. Většina žen si platí lekce, které trvají jen cca 40 min a pak 5 min protahování. Bohužel během tak krátké doby nedošlo skoro k žádné redukci tukové tkáně.

Posilování

Většina lidí v České republice má problémy se zády. A čím to je? Nemají dostatečně posílený hluboký stabilizační systém neboli ochabnuté svaly břicha. Obzvláště šikmé břišní svaly. Proto během posilování bychom se měli zaměřit hlavně na tyto skupiny svalů. Dále pak je také vhodné posilovat svaly celého těla. Stačí posilování s vlastním tělem (kliky, polo dřepy apod.) Případně jsou velmi vhodné typy cvičení jako Pilates, TRX, Bosu.
        
Nejvhodnější cvičení na břicho je formou krouživého pohybu vleže. Toto cvičení má nejenom velký zdravotní přínos, ale také velmi podporuje redukci podkožního tuku v oblasti břicha. To ocení mnozí z vás, kteří chtějí mít pevné a ploché bříško.

Nezapomínejme také na brániční dýchání. Dýchání do břicha je velmi důležité nejenom pro posilování břišního svalstva, ale také k lepšímu okysličování krve, lepší regeneraci organismu a podpoře vitality člověka.

Rozložení cvičení během týdne

Pokud budete mít pohybové aktivity během týdne vyvážené, jistě se Vám bude dařit spalovat tukové zásoby a také mít tělo stále více a více pevnější. Doporučoval bych 3x týdně aerobní aktivity a 1 x týdně posilování. Nezapomínejte na odpočinek. Cvičit každý den není vhodné.

Stretching

Stretching je soubor protahovacích cviků vhodné pro protažení zkrácených svalů, zvětšení pohyblivosti a ohebnosti těla. Nejlépe je provádět je před a po aktivitě. Díky tomu je možné předejít bolesti, únavě cvičených svalových skupin a také eliminovat možnost zranění při sportu.

Ing. Martin ŠkábaPřeji Vám, ať si najdete své oblíbené cvičení. Uvidíte, že při správně zvoleném tempu, délce a intenzitě bude mít vaše zdravé hubnutí velké výsledky.



Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista
www.skaba.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
když vyluxuju celý byt (6 větších místností) a potom hned vytřu, trvá mi to přibližně asi hodinu, tak při tom používám břišní svaly - a ty pohyby dopředu a zpátky - taky bych u toho měla něco spálit. Ale není to poznat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
i uklízení je dobrý pohyb na spalování
Obrázek uživatelky
profil
Prý pohyb při sexu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles