Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní výlet do Slovinska

1. 05. 2023 | Vaše tipy

Je duben, vzduch voní jarem, a my se vydali na několik dní volna do Slovinska. Slovinsko, plným názvem Slovinská republika, je středoevropský stát. Samostatné Slovinsko vzniklo roku 1991 jako první z nástupnických států Jugoslávie. Na Slovinsku, malé zemičce a sousedovi Chorvatska, vás uchvátí nádherná příroda, jedinečná atmosféra i historické památky. Vyrážíme.

 

I přes to, že je Slovinsko opravdu velmi malou zemí, setkáte se zde s třemi podnebími. Na většině území Slovinska najdete kontinentální podnebí, tedy stejné jako u nás, i když v létě teplejší. Na alpské podnebí pak nenarazíte nikde jinde než v místních Julských Alpách, kde vás díky němu čekají delší zimy a skvělé podmínky pro lyžování. Posledním, třetím slovinským podnebím, je středomořské na březích Jadranského moře.

My jsme vyrazili do Slovinska netradičně autobusem s cestovní kanceláří. Chtěli jsme se vyhnout řízení automobilu a pořádně si odpočinout.

Na začátku jsme navštívili Julské Alpy a prohlédli jsme si jedno z lyžařských středisek. V závěru dne jsme navštívili jedno z termálních koupališť. Poté jsme se ubytovali v hotelu. Druhý den nás čekala další cesta. Zamířili jsme k Bledskému jezeru. Bledské jezero patří k nejnavštěvovanějším místům Slovinska, která musíte vidět. Rozhodně se nechte převézt na ostrůvek uprostřed jezera, na kterém se nachází malebný kostelík. Toto nádherné jezero vzniklo z ledovce a nachází se na severozápadě Slovinska. Poté jsme zamířili na Bledský hrad. Bledský hrad tyčící se nad Bledským jezerem patří mezi nejstarší hrady na Slovinsku a je z něj krásný výhled na zmíněný ostrůvek uprostřed jezera. Navíc si hrad můžete prohlédnout i zevnitř a nasát tak trochu slovinské historie. Snad ve všech cukrárnách a kavárnách v blízkosti jezera Bled narazíte na typický moučník, kremšnitu. Jedná se o pudinkovo-šlehačkovou buchtu, kterou jsme také ochutnali a moc nám chutnala.

Třetí den jsme zamířili do vinařských oblastí Slovinska, a to do městečka Ptuj. Nejstarší vinný sklep ve Slovinsku najdete v nejstarším městě Slovinska. A není zde jediný. V městečku Ptuj je o vinnou zábavu dostatečně postaráno. A tak nám městečko a pobyt v něm vyplnily celý třetí den našeho výletu.

A máme tu čtvrtý den. Věnován je Postojenské jeskyni a jejímu okolí. Často je Postojna jama považovaná za nejkrásnější jeskynní systém na světě a další z divů Slovinska, které stojí za to vidět. Jeho celková délka je 24,3 km, ale pro veřejnost jsou přístupné jen ty nejzajímavější části. Jako třešnička na dortu je skoro 4 km dlouhá projížďka podzemním vláčkem. Narazíme tady i na tzv. dračí mláďata. Ve skutečnosti jde o jeskynní mloky. Jsou vskutku podobní nadpřirozeným tvorům z pohádek. Bledá, téměř průsvitná kůže, neobvyklé červené vějířky, bez viditelných očí, čtyři končetiny a jenom deset prstů, to jsou oni. Místní lidé věřili, že uvnitř Postojenské jeskyně žije hrozivý drak a tato malá zvířata jsou ve skutečnosti jeho mláďata.

Dalším cílem byl Grad Predjama. Stihli jsme ho ještě tentýž den. Predjamský hrad se nachází jen pár kilometrů od Podstojenských jeskynní. Najdete jej na 123 m vysokém útesu a za ním vás čeká síť tajných jeskyní, z nichž se rytíř Erazem z Predjamy vydával loupit. Díky přidruženým jeskyním patří mezi 10 nejvíce zajímavých hradů světa. Vstupenky do hradu si můžete koupit společně se vstupenkou do Postojenské jeskyně. Tyto dva zážitky vyjdou dospělého člověka na celkem 40,90 EUR.

Poslední den našeho výletu byl ve znamení relaxu, odpočinku a balení. Tento den jsme snad právě proto strávili v nejhezčím hotelu z našeho výletu. Byl plně vybaven wellness zařízením, jako jsou sauny, vířivky, bazény a nechyběla ani slavná a ledová jeskyně.

Jen neradi jsme se loučili s touto zemičkou malou rozlohou, ale tolik bohatou na přírodní krásy, historické památky a přírodní divy, která dle našeho uvážení potěší i ty nejnáročnější cestovatele.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jarní výlet do Slovinska:

Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
Jarní výlet do Slovinska
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký zájezd i psaní o něm..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles