Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chcete zhubnout? Máme zaručené tipy!

7. 01. 2013 | Diety
Nový rok je tu a s ním nastává i doba, kdy přemýšlíme, jak být v novém roce lepší, zdravější, výkonnější nebo chytřejší. Často chceme všechno najednou a od prvního ledna "začínáme jíst zdravě" a  "konečně" hubneme.

Někdy je požadavků a změn mnoho, takže se následně ztrácíme v přemíře dobrých předsevzetí a v únoru končíme s veškerou snahou. Jak tedy letos uspět? V první řadě zvažte plusy a mínusy, které vám změna životního stylu přinese. Převažují plusy? Výborně, jste dostatečně přesvědčeni o prospěšnosti prováděných změn.

„Základem úspěchu je totiž CHTÍT SÁM - ne proto, že nás ošetřující lékař nabádá, abychom zhubnuli,“
upozorňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.  „Ve druhém kroku si stanovte, kolik byste chtěli hubnout - zde buďte realisté - a jaký by měl být týdenní úbytek hmotnosti. Za optimální je považováno 0,5-1 kg/týdně.“

Myslíte to vážně? Bez notýsku to nejde

Chcete zhubnout? Máme zaručené tipy!Pořiďte si notýsek a do něj si zapisujte vše, co sníte i vypijete. „Záznamy příjmu potravy jsou neocenitelným pomocníkem. Do deníku si zapisujte i pocity, proč zrovna teď sedíte a jíte již druhou čokoládu,“ zdůrazňuje odbornice. „Poznáte-li své jídelní chování a popudy k jídlu, lépe se vám bude pracovat. V neposlední řadě nezapomínejte na posilování motivace - zaznamenávejte si hmotnostní úbytky, měřte si obvody pasu, boků a radujte se z úspěchu. S tím souvisí i odměňování, kterého si dopřávejte hojně.“
Pozor ale na to, abyste se neodměňovali tabulkou čokolády! Optimální "osobní rozmazlování“ se týká běžné péče o sebe, o přístupu k sobě. Například si dopřejte masáž šíje, kupte si něco pěkného na sebe, nebo si udělejte čas na knížku, ke které jste se několik let nedostali.  

Co tedy s jídelníčkem?

Přinášíme několik doporučení, jak upravit svůj jídelníček, aby šla váha dolů a my byli zdravější a hlavně spokojenější.

1) Jezte pravidelně - noste si jídlo do práce, ráno snídejte a odpoledne svačte.
2) Jezte pestře.
3) Pečivo a přílohy ze svého jídelníčku nevyřazujte, pouze omezte počet porcí za den (1 porce je 1 kus pečiva, krajíc chleba, kopeček rýže, 2 knedlíky; porcí za den snězte v průměru 4-5)
4) Mléčné výrobky jezte alespoň 2-3 x denně, získáte nejen hojně bílkovin (dobře sytí a chrání před ztrátami aktivní svalové hmoty), ale i vápník, který hubnutí pomáhá.
5) Jezte hodně zeleniny - lhostejno, jestli syrové, dušené nebo sterilované. Hodně se zeleninou vařte, ochucujte ji kořením nebo bylinkami, ať vám chutná.
6) Ovoce nejezte víc než 2-3 kusy za den, zrádné jsou i džusy.
7) Zařazujte hodně bílkovin. Za den byste měli přijmout alespoň 1,2 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti/den. Zdrojem bílkovin jsou především maso, ryby, mléčné výrobky, sýry, vejce, luštěniny. Jen pozor na tučnost vybíraných potravin. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou mnohdy i zdrojem tuku, proto vždy maso libové, mléčné výrobky méně tučné (jogurty, tvarohy polotučné, sýry do 30 % tuku v sušině, sýry přírodní).
8) Dbejte na pitný režim - nejlepší je obyčejná voda a čaje. Kávu vyřazovat nemusíte, jen ji neslaďte a  nepopíjejte se smetanou.
9) Nepřehánějte to s alkoholem a pokud možno se vyhýbejte uzeninám (vhodná je šunka s více než 90 % masa). Sladkosti si dopřejte, ale raději na bázi tvarohových dezertů, čokolády s vyšším podílem kakaa či ovocných dezertů.

Rada na závěr: „Pokud se nebude vše dařit tak, jak si představujete, nezoufejte. Hlavní věcí je, že pro sebe něco děláte a každá změna k lepšímu se počítá. Trpělivost se vyplatí!“ Dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Zdroj, foto: Bílé plus



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nic nového, jen se musí chtítSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles