Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pivo - tekutý chléb

1. 02. 2012 | Péče o tělo
Vím: pivo je alkohol. Ale jak je známo, i alkohol může být v malých dávkách prospěšný našemu organismu i psychice.  A vypadá to, že pivo se pilo, pije a pít stále bude… Alespoň u nás.

Co můžeme čekat od piva:

S trochou nadsázky je pro Čechy pivo něco jako tekutý chléb. Nejen, že nám chutná, ale tělu i svědčí. Obsahuje řadu vitamínů, především skupiny B, které působí pozitivně na nervovou soustavu (proto tento nápoj uklidňuje, když jsme ve stresu) a také příznivě ovlivňují rizikové faktory vzniku srdečně - cévních onemocnění. Dále obsahuje více než třicet minerálních látek a stopových prvků: draslík, vápník, hořčík, křemík a další. Litr piva pokryje až čtvrtinu denní potřeby těchto vitamínů a například bezmála polovinu potřebné dávky hořčíku a 100 % zinku.

Střídmé pití tohoto zlatého moku má jednoznačně kladný vliv na kardiovaskulární systém.  Výsledky jedné odborné plzeňské studie potvrdily, že mírná konzumace snižuje hodnoty tzv. špatného cholesterolu a tedy potlačuje rozvoj cévních onemocnění způsobených usazováním tukových látek v cévách a důležitých orgánech, především v srdci a mozku. Pivo snižuje riziko infarktu i mrtvice.

Při onemocnění ledvin zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Posiluje kosti, což je dobré zejména pro ženy v přechodu (další dobrá zpráva je, že stejné účinky má i pivo nealkoholické). Zlepšuje příjem kyslíku a podporuje prokrvování tělesných orgánů. Také se podařilo prokázat, že mírná konzumace piva je zdraví prospěšnější než abstinence.   

Jaká je bezpečná dávka?

Co si představit pod pojmem střídmá konzumace a jaká je tedy dávka, která bude pomáhat a ne škodit? V tom se údaje postupem doby trochu liší. Vědci a lékaři se v podstatě shodují na tom, že je zásadní dodržovat tzv. bezpečnou dávku, za kterou je považováno 20 až 35 gramů alkoholu na den (samozřejmě za předpokladu, že jste zdraví).  Tomuto množství odpovídají u dospělého muže 2 půllitry piva a dospělá žena si může dopřát dvě třetinky piva.

„Pivo dělá hezká těla“?

Tento slogan jistě znáte, možná i s patřičným výtvarným projevem. Dlouho se tradovalo, že po pivu se tloustne. Ovšem pivo je po vodě a čaji nejméně kalorický nápoj; obsahuje méně kalorií než džusy a slazené limonády nebo třeba víno. Problém je v tom, že látky obsažené v pivu podporují zároveň s trávením i chuť k jídlu. A s jídlem - nebo pivem? - roste chuť… Snad vám tedy může být útěchou, že pivo obsahuje serotonin - hormon štěstí.

Třeba se vám po něm bude zdát svět hezčí i přesto, že údajně každý šestý Čech jde raději na pivo, než aby si dopřál sex (skutečně netuším, jestli se tento údaj týká jen určitých věkových skupin a vlastních manželek…). Každopádně: „Na zdraví!“

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, ten jsem si musela přidat do oblíbenýchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Večer u televize jedno pivečko nemůže uškodit.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a překvapilo mě ,že pivo má méně kcal,než víno..
Obrázek uživatelky
profil
si také rádá dám a mám ráda i černé.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles