Nejčastější dietou pro úbytek kil je redukční. Už z názvu vyplývá, že něco bude potřeba snížit. V této dietě je to příjem kalorií, respektive kilojoulů, ve kterých jsou uváděny hodnoty na etiketách potravin. Redukční dieta pro někoho znamená, že musí přijímat méně než 10 tisíc kJ, pro někoho dokonce 8 tisíc kJ.
Upravit složení jídelníčku je první krok, který je potřeba udělat. Konkrétní jídla se při jeho sestavování mění. Znamená to, že za celý týden by se měly pravidelně vystřídat přílohy – brambory, rýže a těstoviny. Stejně tak je to s masem, protože každý druh má jiné nutriční hodnoty.

Jíst méně, ale víckrát se neříká jen tak. Správný účinek redukční diety spočívá kromě výše zmiňovaného také ve správném rozložení porcí jídla a naplánování pravidelnosti. Jíst šestkrát denně je ideální. Jelikož je snídaně prvním a zároveň nejdůležitějším jídlem dne, je potřeba si ji dobře naplánovat. Zbytek dne se pak od ní odvíjí. Pokud se člověk nasnídá v osm hodin, další menší jídlo by mělo přijít v deset a oběd poté ve dvanáct. Prodleva mezi jednotlivými jídly dopoledne jsou dvě hodiny. Odpoledne se pauza o hodinu protahuje. Po obědě ve dvanáct následuje svačina ve tři a večeře v šest. Večeře bývá posledním jídlem, může se za ní však zařadit večeře druhá. V časové posloupnosti tedy v devět hodin večer.
Častým problémem správného dodržování redukční diety bývají časové možnosti. Skloubit práci, koníčky a další povinnosti s dietou je překážkou. V danou chvíli jsou zrovna důležitější jiné věci a žádný čas na pravidelné přestávky na jídlo už tedy nezbývá. Řešením je připravovat si jídlo den dopředu. Večer, kdy už je času více, si můžete nachystat všechna jídla do krabiček a mít je následující den u sebe. Konzumace jídla pak trvá kratší dobu, jelikož je připraveno z předešlého dne. Na objemnější jídla stačí vynahradit 20 až 25 minut, na svačiny 10 až 15 minut.
Zdroj: Nordsee