8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdo léčí noční pomočování?

2. 09. 2013 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Prvním odborníkem, se kterým by měli rodiče konzultovat noční pomočování dítěte, je praktický lékař pro děti a dorost, pro složitější pacienty je pak vhodným konzultantem dětský nefrolog nebo dětský urolog, případně další odborníci. Rodiče rozhodně neudělají chybu, když si tuto problematiku předem nastudují, například přečtením textů na specializovaných webových stránkách (www.nocvsuchu.cz).

Pětiletá preventivní prohlídka

Preventivní prohlídka dítěte v 5 letech by měla zahrnovat i otázku týkající se nočního pomočování (enurézy). Pokud dětský lékař nepošle dítě na odborné vyšetření, je na rodiči, aby převzal iniciativu a objednal dítě na vyšetření ke specialistovi sám. Rodič, který řešení odkládá a čeká na samovolné odeznění enurézy, způsobuje svému dítěti psychické utrpení. Počůrávající se dítě má pocity méněcennosti, studu a může mít problémy se zařazením do kolektivu. Odkládání řešení není jediným špatným krokem. Stává se například, že dětský lékař je ze „staré školy“ a předepisuje v minulosti často užívané léky ze skupiny antidepresiv, které mají řadu nežádoucích účinků. Moderní léčba nočního pomočování ovšem spočívá v léčbě desmopresinem, který významně snižuje noční produkci moče, a předchází tak jejímu nekontrolovanému vyprázdnění.

Noc v suchuNefrologická poradna

V nefrologické ambulanci se řeší onemocnění ledvin a močových cest, to znamená, že sem přicházejí pacienti s vrozenými vadami ledvin, prodělanými močovými infekcemi, sníženou funkcí ledvin, bílkovinou nebo krví v moči, změnou množství nebo složení moče, neinfekčním zánětem ledvin a dalšími příznaky nebo různou kombinací některých těchto příznaků. Významnou skupinu pacientů dětské nefrologické poradny (zhruba 20 %)  tvoří děti trpící enurézou. Většina těchto pacientů přichází do poradny s doporučením od praktického nebo jiného odborného lékaře. Někdy však přijdou rodiče s dítětem i bez doporučení, a to zvláště tehdy, když považují noční pomočování za příliš intimní problém. Aby nedošlo k zanedbání zdravotních problémů jejich zbytečným utajováním či bagatelizováním, přijímá nefrologická poradna do péče také děti bez doporučení. Enuréza je totiž pro dítě i jeho rodinu extrémně stresující a není-li včas a účinně řešena, může vyústit ve vážné psychopatologické důsledky.

Návštěva u lékaře

Lékař se vždy zajímá o detaily příznaků a návyků při močení. K upřesnění těchto údajů má dítě za úkol s pomocí rodičů vyplňovat tzv. pitnou a mikční kartu, do které se zapisuje frekvence a objem přijatých tekutin, objemy a frekvence močení a epizody pomočení. Evidence těchto údajů probíhá 2-3 dny (nejlépe o víkendu) doma za standardních podmínek, kdy dítě není vystaveno stresu. Pitnou a mikční kartu lze stáhnout z webových stránek www.nocvsuchu.cz a vyplněnou ji předložit lékaři při první návštěvě. Samotné vyšetření není bolestivé. Nejprve se provede běžné klinické vyšetření a laboratorní vyšetření moče. V určitých případech lékař provádí ultrazvukové vyšetření ledvin a močových cest. Odborník při tom zkoumá jejich anatomii a reziduum (zbytek moče v močovém měchýři po vymočení). Ve složitějších případech následuje uroflowmetrické vyšetření (močení do průtokoměru se zapisovacím zařízením). Uroflowmetrie zaznamená do křivky objem moče za časovou jednotku při močení. Někdy je toto vyšetření doplňováno o vyšetření elektromyografie pánevního dna. Další vyšetření, např. mikční cystografie, vylučovací urografie, invazivní urodynamická vyšetření, jsou prováděna ve složitějších případech. Tyto metody jsou vyhrazeny pouze pro případy, kdy existuje podezření na hrubší patologii vývodných cest močových a v diagnostice enurézy jsou prováděny zřídkakdy.
Noc v suchu

Internetová poradna odborníka

Starostliví rodiče se zabývají nočním pomočováním svého dítěte ještě dříve, než je nutné (např. u čtyřletých dětí). Rádi by se dozvěděli více a začali to řešit, ovšem dětští lékaři mávnou rukou. V těchto případech je ideální poradna lékařek se zaměřením na dětskou nefrologii. Nejčastější otázky a odpovědi na téma enuréza jsou pravidelně zveřejňovány, takže v nich maminky mohou najít inspiraci. Pokud potřebuje rodič konzultovat individuální problém, může poslat svůj dotaz na adresu:  info@nocvsuchu.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !