8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy může odstranění dioptrií zachránit zdraví

14. 06. 2023 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Kontaktní čočky jsou v posledních letech velmi oblíbenou alternativou brýlí. Pravdou ale je, že se jedná o cizí předmět, který pro oko není přirozený. Může ho proto dráždit, narušit jeho funkce a být příčinou nevratných změn. Naštěstí existuje další způsob, díky kterému je možné brýle odložit. Sám o sobě zabere přibližně 15 minut.

Nejčastější refrakční oční vady, tedy krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus, je možné jednoduše upravit pomocí brýlí. Co když je ale jejich nošení nevhodné, ať už kvůli sportovním aktivitám, náplni práce nebo proto, že se v nich necítíte dobře? Kontaktní čočky nemusí být vždy správnou odpovědí na tuto otázku.

Kdy může odstranění dioptrií zachránit zdravíI oči musí dýchat


I když jsou v současné době k dispozici kontaktní čočky s vysokou propustností pro kyslík, stále platí, že jejich nošení snižuje citlivost rohovky a schopnost oka dýchat. To může vést například ke zmírnění bolestivosti, a tedy k přehlížení v případě drobného poškození, ke snížení frekvence mrkání a k poruchám slzného filmu. Proto je důležité poskytnout očím čas na regeneraci a nenosit dlouhodobě kontaktní čočky po celý den 7 dní v týdnu. „Nedostatečný přísun kyslíku může vést mimo jiné ke zmnožování cév a jejich postupnému prorůstání do rohovky. Postupně tak klesá snášenlivost čoček. Velkým rizikem jsou infekční záněty. Dle studií jsou infekční komplikace nošení kontaktních čoček častější než např. u laserových operací ke korekci dioptrií.  Méně závažnější, ale zato častější zdravotní komplikací související s nošením kontaktních čoček, je syndrom suchého oka,“ upozorňuje MUDr. Jakub Ventruba, Ph.D. z oční kliniky Lexum v Brně.

Dlouhodobé poškození


Nošení kontaktních čoček může způsobit závažné zdravotní komplikace. Důvodem nemusí být nekvalitní kontaktní čočka, ale nesprávné zacházení nebo jejich výběr. „Na oční klinice se běžně setkáváme s lidmi, u kterých došlo z důvodu nošení kontaktních čoček k mechanickému poškození rohovky oka. Na vině může být nejen nevhodný výběr kontaktní čočky, ale také jejich neadekvátní nošení (režim nošení a starání se o ně samotné, chyby v manipulaci při nasazování a vyjmutí kontaktní čočky). Samostatnou kapitolou je pak vysoké riziko infekce rohovky a zánětu vyžadující dlouhodobou léčbu,“ shrnuje možná rizika MUDr. Magdalena Vokrojová, Ph.D., z oční kliniky Lexum v Praze. Nošení kontaktních čoček může být nevhodné i z jiných důvodů, například kvůli prašnému pracovnímu prostředí.

Jde to i jinak


Moderní přístup nabízí jinou možnost, jak brýle odložit. Jedná se o laserové operace očí, které si poradí i se složitějšími refrakčními očními vadami.

Prvním krokem k samotné laserové operaci je výběr kliniky a následné podrobné vstupní vyšetření. Na to je vhodné vyhradit si přibližně 3 hodiny a počítat s tím, že kvůli rozkapání očí dojde k rozšíření zornic a několik hodin po vyšetření tak může být vidění rozmazané a oči citlivé na světlo.


Jak poznat kvalitní oční kliniku?


Pokud uvažujete o laserové operaci očí, čeká vás možná nejtěžší úkol. Vybrat si oční kliniku. Rozhodnutí pro vás může být jednodušší s našimi tipy.

    1. Klinika by měla mít k dispozici různé druhy laserových metod (Femto LASIK, ReLEx Smile, PRK).
    2. Na klinice by mělo být podmínkou podrobné vstupní vyšetření, na základě kterého odborníci rozhodnout, zda je u vás laserová operace vůbec vhodná.
    3. V rámci vstupního vyšetření by s vámi měl lékař zkonzultovat otevřeně možnosti zákroků i rizika a případně doporučit jiný způsob řešení.
    4. Vyberte si kliniku, kde můžete využít možnost doživotní záruky, tedy bezplatné korekce v případě, že bude v budoucnu nutná.
    5. Přečtěte si recenze klientů, kteří mají s klinikou zkušenost.
    6. Věnujte čas webovým stránkám kliniky a ověřte si, že na ní pracují zkušení operatéři.
    7. Myslete na to, že cena není v tomto případě nejvhodnějším kritériem, podle kterého se rozhodovat.

























Oblíbený seriál nikomu neuteče


Samotná laserová operace očí trvá přibližně 15 minut, na oční klinice ale strávíte přibližně 3 hodiny. Dobrou zprávou je, že zákrok je zcela bezbolestný díky znecitlivujícím očním kapkám. „V průběhu zákroku odstraníme vadu z obou očí najednou a po 15 minutách naši klienti sami odchází do čekárny. Doporučujeme jim zajistit si doprovod domů a nezapomenout si sluneční brýle, protože bezprostředně po operaci klienti trpí světloplachostí,“ upozorňuje MUDr. Vokrojová. Už večer v den operace je možné vyzkoušet změnu při sledování oblíbeného seriálu. Riziku infekce zabrání oční kapky s obsahem antibiotik, které je třeba kapat ještě týden po zákroku. Odborníci dále nedoporučují měsíc po odstranění refrakční vady návštěvu bazénu, sauny a dalších míst s vyšším rizikem infekce. Na dva až tři týdny je také vhodné odložit řasenku a oční stíny.

Kontaktní čočky jsou skvělým pomocníkem v případě sportovních a dalších aktivit, kdy by mohlo být nošení brýlí nebezpečné nebo nepříjemné. Je ale důležité znát i jejich omezení a včas přistoupit k dlouhodobému řešení refrakční oční vady.


Zdroj foto: Depositphotos.com


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !