Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kila a diety - osvoboďte se jednou pro vždy

9. 01. 2009 | Diety

Každý čtvrtý člověk se aspoň jednou v životě pokusil zhubnout. Dvěma třetinám se však shozená kila vrátila a kromě toho si přivedla nové bratříčky. No a když se pak o dietu pokusili znovu, dorazilo těch kilogramových sourozenců ještě víc.

Opakovaný cyklus snižování a zvyšování váhy získal přiléhavý název podle dětské hračky pohybující se na provázku nahoru a dolů - jojo efekt. Většinou ho odstartuje striktní dieta nebo hladovka. Zpočátku se ručička váhy rychle sune doleva a my jásáme. Co se ale děje v našem těle? Nejprve přicházejí jaterní a svalové buňky o glykogen a vodu. Těchto tří až pět kilogramů se nám po skončení diety chtě nechtě vrátí. Když v nerozumném omezování jídla vydržíme, vyhlásí tělo stav nouze a přepne na úsporný systém. Zpomalí se klidový metabolismus a sáhne do rezerv, tedy do tuků, ale také do svalů. Pro ilustraci: Shodíme-li 6kg, jen 1,5kg z toho představuje tuk, zbytek je voda a svalová hmota. Úbytek svalů pak na metabolismus zafunguje jako další retardér. Nedělejte si iluze, že byste tuhle polohladovku vydrželi do konce života. I kdybyste se ubránili nájezdům lednice na ledničku a začali relativně normálně jíst, vyděšené tělo se hned tak k normálnímu spalování nevrací. Má totiž strach, že přijde další hladovka, a seč může, ukládá ho na horší časy.

jo jo efektNo jo jojo... během diet trpí tělo nedostatkem energie, aminokyselin a mastných kyselin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Stoupá riziko cukrovky ( diabetes II.typu ), mrtvice, infartku a vůbec srdečně cévních onemocnění. narušuje se metabolismus lipidů - krevní tuky rostou, zato klesá hladina "dobrého" HDL cholesterolu. Na frak dostává i imunita, takže naše tělo obsadí kdejaký bacil. Rozkolísaný metabolismus a ještě rozkolísanější psychika mohou vést až k poruchám příjmu potravy či menstruačního cyklu a neplodnosti.

Jídlo - můj přítel - hmotnost se nám během roku mění plus minus 2 až 4 kilogramy a nemusí to znamenat jojo efekt. Mění se i podle menstruačního cyklu, dokonce i během dne. Jak na tom jste, vám prozradí spíš krejčovský metr než osobní váha. Pokud si nejste jistí, můžete zajít k dietologovi nebo výživovému poradci na měření bodystatem. Tento přístroj dokáže na základě bioelektrické impendance určit složení vašeho těla, tedy aktivní tělesnou hmotu, množství vody v organismu, podíl tuků ve tkáních atd.

A poslední rada na závěr: Nebojte se jídla, jídlo je přeci váš přítel. Jen se v životě musíme naučit vybírat si ty správné přátele.


Veru - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaberá to rôzne
Obrázek uživatelky
profil
nikdy to nie je zaruka navždy
Obrázek uživatelky
profil
to zní teda fáákt povzbudivě. Jak jinak se tedy těch kil zbavit? Vždyť i přechodu na správné stravování říkáme dieta,protože baštíme více zeleniny,ovoce, bílkovin atd.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles