Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Königstein

19. 12. 2014 | Evropa

V Saském Švýcarsku, 15 kilometrů od českých hranic, se nad hladinou řeky Labe vypíná na stolové hoře jedna z největších horských pevností v Evropě – pevnost Königstein. Pevnost má rozlohu 9,5 ha a je celá opevněná hradbami z pískovcového kamene, místy vysokými až 42 m a jejich délka přesahuje 2 kilometry.

Hrad,  který zde stál již v polovině 13. stol. byl hradem českým, neboť toto území bylo za krále Václava I. součástí Království českého. Teprve koncem 16.stol. se hrad změnil na nedobytnou pevnost Königstein, v té době již Saskou. V r.1955 se pevnost stala vojenským skanzenem.

Dojeli jsme autem do stejnojmenného městečka, kde jsme v parkovacím domě zanechali auto a odtud jsme šli asi 1,5 km pěšky k pevnosti. V informační kanceláři jsme si zakoupili vstupenky a zároveň jsme obdrželi orientační plánek areálu v češtině. Hlavní vchod do pevnosti je přístupný přes tři tunely vylámané do skály a přes několik mostů.

KönigsteinMy jsme použili ke vstupu výtah s panoramatickou kabinou pro 18 lidí, který překonával výšku 42 m. Po výstupu z výtahu jsme se ocitli na Jeřábí plošině.  Zde jsme začali prohlídku celého areálu. Navštívili jsme Důstojnické kasíno, německá kasárna, výstavu Dějiny saského dělostřelectví, což zajímalo hlavně muže. K vidění byla různá děla, dělové koule, bodáky a jiné staré zbraně spolu s dobovými uniformami.  Obdivovali jsme nejhlubší studnu v Sasku, hlubokou 152,5 m,  o průměru 3,5 m. Tato studna ještě v roce 1967 dodávala kvalitní pitnou vodu do celé pevnosti. Ve Studničním domě jsme měli možnost vidět ukázky čerpání studniční vody pomocí restaurovaného elektromotoru z r.1912. K čerpání postupně sloužilo velké šlapací kolo, žentour a parní stroj. Ukázka byla velice zajímavá. Navštívili jsme Magdalenin hrad, který sloužil jako sklad proviantu. V prostoru  hradu Jana Jiřího bylo vybudováno státní vězení, které bylo až do r.1922 nejobávanějším v celém Sasku. Vězeňská cela z 18. stol.působila hrozivě. Postupně jsme zavítali do Klenotnice, v níž byl několikrát uschováván státní poklad.  V blízkosti Klenotnice se rozkládá Užitná zahrada, kde se jako ukázka pěstují některé plodiny a rostliny, které zde byly pěstovány pro samozásobení obyvatel pevnosti. V blízkosti této zahrady leží okrasná Velitelova zahrada, která sloužila velitelům pevnosti a jejich rodinám. Dnes má podobu jako asi před 100 lety. Prošli jsme většinu památek, nahlédli jsme do prvního posádkového kostela v Sasku. Zajímavostí byl nejvyšší bod kraje – tzv. Plošina dubu, o které se traduje, že sem při každé bouřce uhodí blesk.

Absolvovali jsme asi dvoukilometrovou trasu kolem celého opevnění. Na několika místech byla zřízena dělostřelecká stanoviště jako obrana pro případ útoku. Podotýkám, že hrad nebyl nikdy dobyt!  Z pevnostních hradeb jsou nádherné výhledy na Labskou krajinu a výběžek Krušných hor. Mně se nejvíce líbil hrad Bedřicha, který dnes slouží svatebním obřadům a koncertům. Během celé prohlídky obrovského komplexu jsme se obdivovali nádherným přírodním scenériím.  Z výšky 247 metrů k hladině Labe jsme pozorovali výletní parníky, loďky, plachetnice. V celém areálu se  tyčily staré stromy, obdivovali jsme kvetoucí záhonky, upravené cesty, spousty laviček zvaly turisty k příjemnému odpočinku v horkém letním dni. Na mnoha místech byly instalovány stánky s občerstvením a se suvenýry,  restaurace nabízely hlavní jídla. Určitě jsme nenavštívili všechny objekty, které lze na Königsteinu vidět, ale i tak jsme zde strávili několik hodin.

Tento mohutný komplex jsme prvně navštívili před 24 roky. Tehdy jsme cestu absolvovali z Drážďan po Labi parníkem. Dnešní areál je změněn téměř k nepoznání a stále se buduje.

Návštěvnost pevnosti  byla obrovská. Místy jsem si připadala jako doma, neboť zde převládal český jazyk.

Königstein doporučuji navštívit všem, kdo má rád krásnou přírodu a dějiny.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Königstein:

Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
Königstein
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
velmi pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za milé komentíky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napáno,musí tam být krásně...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné místoSmajlík, skoro mne mrzí, že jsem na manžela víc netlačila a nejeli tam, když jsme vlastně byli kousek.. On se v cizině nerad někam vydává sám, neumíme jinak než česky, tak ho chápu, ale trošku mne to mrzí, když to bylo jen 15 km z Hřenska.Smajlík
Krásné fotečky a vzpomínky máte.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ale jsi nás Marcelko navnadila,pěkně napsáno i krásné fotečkySmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles