Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krev – tekutina našeho života

3. 07. 2016 | Péče o tělo
Všichni ji známe, koluje nám v těle a dává mu život – krev. V organismu zajišťuje řadu zásadních funkcí. Čtyři až šest litrů proudící krve v našem oběhu pomáhá přenášet dýchací plyny – kyslík a oxid uhličitý, ale i důležité živiny, vitamíny, hormony nebo enzymy. I ona se ale může potýkat s řadou nemocí, které znesnadňují její nenahraditelnou úlohu v našem životě. Seznamte se s příběhem krve, která si zaslouží náš obdiv i péči.

Krev si svůj zájem vydobyla už v 16. století, přesto řada z nás neví, za co vděčí této životodárné tkáni, která každou vteřinu našeho života neslyšně proudí krevním oběhem. „Krev je velmi složitý systém, jehož fungování jako celku i jednotlivých částí se věnuje specializovaný obor hematologie. Odborníci v hematologických centrech se potom cíleně zaměřují na diagnostiku a léčbu rozličných krevních onemocnění,“ říká prof. MUDr. Petr Cetkovský, Ph.D., MBA, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Tekutina mnoha funkcí


Oběhová soustava člověka je rozdělena na velký (tělní) a malý (plicní) krevní oběh. Krev proudící cévami přináší kyslík a živiny k orgánům a tkáním a současně odvádí oxid uhličitý. Rovněž po těle rozvádí hormony, pracuje na naší termoregulaci a udržuje chemickou rovnováhu. Ačkoliv se může zdát, že máme krve víc než dost, v lidském těle se vyskytuje pouhých čtyři až šest litrů. Rodíme se dokonce pouze s jedním šálkem krve.

choďte na pravidelné zdravotní prohlídky

Krev a její složky – „neviditelné“,

a přesto nepostradatelné


Základními stavebními kameny krve jsou krevní plazma a krevní elementy. Krevní plazma představuje 55 % krve v našem těle a z 90 % ji tvoří voda. Její součástí jsou ale také další organické (bílkoviny, ...)  a anorganické (sodík, draslík, vápník, ...) látky. Mezi krevní elementy patří červené a bílé krvinky a krevní destičky, všechny se u dospělého člověka tvoří v kostní dřeni při procesu krvetvorby.

Červené krvinky
(erytrocyty) sehrávají hlavní roli při dýchaní a výměně plynů. S nedostatkem kyslíku a při pocení jejich počet roste a muži jich v jednom centimetru čtverečním mají dokonce o něco více než ženy. Bílé krvinky (leukocyty) přispívají k funkci imunitního systému člověka. Jejich množství kolísá v závislosti na ohrožení organismu infekcemi. Dokáží se vypořádat s viry, bakteriemi a různými jinými patogeny, ale i nádorovými buňkami a nonstop tak bojují za naše zdraví.

Nedílnou součástí krve jsou také krevní destičky (trombocyty), kterým vděčíme za správnou srážlivost krve. Když dojde na hledání náplasti, v naší krvi už v tu chvíli dávno pracují krevní destičky, které se v místě poranění shromáždí, aby zastavily krvácení a současně pomohly zabránit vzniku zánětu.

Aby nám krev mohla dobře sloužit


I krev se bohužel může potýkat s řadou onemocnění. Pro její řádnou funkci je mimo jiné stěžejní i správné množství krevních elementů, a to takové, aby krev netekla ani příliš rychle (např. nedostatek krevních destiček – imunitní trombocytopenie, esenciální trombocytopenie), ani příliš pomalu (např. zvýšený počet červených krvinek – pravá polycytémie, polyglobulie).

„Lidé běžně hematologii nenavštěvují, proto je důležité, aby využívali pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře, který pečuje o jejich celostní zdraví a v případě podezření může pacienta předat k nám na oddělení,“
říká prof. MUDr. Cetkovský, Ph.D., MBA.

Nárok na pravidelnou preventivní prohlídku u praktického lékaře má každý z nás jednou za dva roky. Využívejte ho! „Pravidelné preventivní prohlídky jsou velmi důležité; dávají praktickému lékaři příležitost komplexně zhodnotit stav pacienta a působit na něj ve smyslu péče o zdraví. Umožňují zachytit i příznaky hematologických onemocnění, odhalit je rozborem krve a pacienta následně předat do péče hematologů,“ dodává doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., praktický lékař, Ordinace Karlín, vedoucí Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK v Praze.

„U osob léčených pro hypertenzi, tedy pro zvýšený krevní tlak (dle výzkumu z roku 2007/2008 se jedná o 35 % české populace ve věku 25–64 let), se navíc doporučuje jednou ročně provést krevní odběry včetně kontroly krevního obrazu i vyšetření moče. To umožní lékaři odhalit i jiné případné nesrovnalosti (patologické abnormality)," doplňuje MUDr. Igor Karen, praktický lékař, Benátky nad Jizerou.

Pečujte o své zdraví a nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky.

Zdroj: Havas


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !