Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krajem Hastrmana

18. 11. 2021 | Česká republika

„...obešel jsem les i vesnici a zamířil ke dvěma nejzápadnějším z Holanských rybníků. Minul jsem samotu zvanou Zemina a chvíli nato hájovnu, stojící ve východním cípu hvozdu, jenž se táhne od Koňského a Nebeského rybníka přes Kozelské vrchy až k Žandovu...“ (z knihy Miloše Urbana Hastrman)

Možná se vám také stává, že si přečtete knihu nebo zhlédnete film, a to vás inspiruje k návštěvě míst, kde se děj odehrává. Anebo je to obráceně, nějaké město či kraj dobře znáte a při následné četbě porovnáváte, co je pravda a kde dal autor prostor fantazii. V každém případě je to zajímavé a obohacující.

Kokořínsko jsme vždy vnímali jako Máchův kraj, plný dramatických scenerií, roklin, skal a  zřícenin. Vodu zastupovalo především Máchovo jezero, na jehož březích prostě nejde nerecitovat ony známé verše. 

Pak jsme se několikrát dostali blíže k České Lípě, do okolí obce Zahrádky, kde se na Bobřím potoce nachází soustava Holanských rybníků a i tady nalezli mnoho půvabných zákoutí. Ačkoli hranice CHKO Kokořínsko sem zasahuje jen z části, stále je to kraj tajemných mokřadů a hlubokých lesů, ševelícího rákosí kolem četných rybníků, bizarních skalních útvarů a kraj inspirujících příběhů. Ale už to nebyl kraj Karla Hynka Máchy, do rukou se mi dostala kniha Miloše Urbana Hastrman a bylo okamžitě jasno - tohle je prostě kraj Hastrmanův!

Hlavní postavou knihy je hastrman  - Johanes Salmon, baron de Caus, který se vrací po letech strávených v cizině na malou českou ves, aby zde zakládal rybníky. Je to postava velmi zvláštní, stejně jako celý román. Pravda, jedna věc je, jak to autor myslel a druhá jak to ten který čtenář pochopí. Já z četného líčení lidových zvyklostí nabyla dojmu, že vesničané pro všechny ty obyčeje a oslavy vůbec nemají čas na normální práci...

Se zájmem jsme očekávali filmové zpracování románu. To bylo velmi povedené a rádi jsme zhlédli známá místa. Jen je trochu škoda, že se nenašlo více prostoru pro druhou část knihy, v níž je hastrmanův kraj devastován těžbou a on se jeho zničení snaží zabránit všemožnými prostředky. Ekologickou stránku díla v závěru filmového zpracování zastupuje pohled na apokalyptickou krajinu Podkrušnohoří pod zámkem Jezeří.

Vraťme se ale do Holan a vydejme se po hastrmanových stopách třeba kolem Milčanského, Hrázského a Dolanského rybníka až k vyhlídce Smrtka.

Cestou si poblíž chatové osady prohlédneme nevelkou volně přístupnou zříceninu hradu Milčany. Podle archeologických nálezů a historických pramenů vznikl patrně na přelomu 14. a 15. století. Zachovala se z něho jen asi 7 metrů vysoká stěna paláce se střílnou a množstvím otvorů pro trámy.

V některých mapách jsou Milčany mylně označeny jako Vítkovec a také se chybně uvádí, že se zde natáčela pohádka O létajícím ševci a princezně Jasněnce. Ano, pohádka se natáčela na zámečku Vítkovec, ale ten se nachází v nepřístupné oboře Vřísek jižně od obce Zahrádky. (Jde o scénu ze začátku pohádky, v níž si švec Jíra vyrobí křídla a odletí na Bouzov za princeznou zavřenou v hradní věži.)

Zřícenina hradu Milčany tedy nemá s létajícím ševcem nic společného, ale stejně jako další místa v okolí si zahrála v české detektivce Případ dvou manželek, s Davidem Matáskem a Viktorem Preissem v hlavních rolích.

Další hezká lokalita je jen o kilometr dále; starý kamenný most u bývalého Mlýnského rybníka překlenuje koryto vytesané ve skále. V době naší návštěvy bylo bez vody, ale povšimněte si krásně poskládaných kamenů, z nichž je most sestaven.

Poblíž se nachází ruiny bývalého Hrázského mlýna a tůňka s jeskyní a umělým vodopádem. Voda je sem přivedena strouhou z Dolanského rybníka. Na mostku na jeho hrázi byly instalovány dvě sochy, postavy z románu Hastrman, dívka a vodník.

Cestou ke skále Smrtka (z Holan je to po červené turistické značce 6 km) můžete na březích Holanského rybníka pátrat po zbytcích dalšího mlýna a skalních sklepů. Už hodně ošoupané schůdky, vytesané v pískovci, vedou na vrchol skály Smrtka, odkud se naskytne krásný pohled na Koňský rybník v pozadí s Českým středohořím.

„...v noci jsem nemohl spát. Vyšel jsem do lesa a ještě před kuropěním vklouzl pod hladinu Koňského rybníka, ulehl na dohled skály zvané Smrtka, nevysokého kamenného klínu vraženému do vody, s vypouklým převisem připomínajícím lebku skloněnou v zamyšlení.“ (Z knihy Miloše Urbana Hastrman)

Pro návrat do Holan lze využít značené cyklotrasy 3098, pokud zvolíte neznačené pěšinky berte ohled na živočichy i rostliny, které se zde vyskytují a počítejte s možností mokřadů v blízkosti rybníků.

Z Holan můžete vyrazit na Vlhošť nebo se vydat do lužních lesů jižně od obce Zahrádky. Odbočka z modré značky nás dovede na Jíljov, do čtverce upravený skalní blok s vytesaným schodištěm. Někdy je spojován s historickou tvrzí, ale spíše jde o pozůstatky romantického letohrádku. V jeho těsné blízkosti leží již zmiňovaná obora Vřísek, jedna z nejstarších obor v České republice. V současnosti má rozlohu 139 ha a je zde chován muflon a koza bezoárová.

Další zbytky letohrádku, tentokrát Zahrádeckého, najdeme v bývalé bažantnici. Kruhová stavba patrně sloužila jako zázemí při lovech, od roku 1945 však chátrá. Dále zde nalezneme Barbořin kamenný most a lipovou alej, založenou v 17. století na popud Albrechta z Valdštejna.

Samozřejmě bychom mohli putovat dál a dál, přes Jestřebí a Provodín až do Starých Splavů.        To by ale byl už jiný příběh. My se s Hastrmanem rozloučíme u barokního kostela sv. Barbory, který stojí na místě zaniklé středověké vsi Mnichov. Ve filmu byly použity záběry z kostela, přilehlého hřbitova a nejbližšího okolí.

Zdejšímu kraji byl věnován i tento starší článek: Do Pekla a za vousatou Starostou


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krajem Hastrmana:

Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
Krajem Hastrmana
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezké počteníčkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné putování a povídání Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, krásné fotky. Smajlík
Nikdy jsem v tom kraji nebyla, je to dobrá inspirace pro výlety.
Obrázek uživatelky
profil
Hezká místa
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles