Čas malinČas malin Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.07. 2024
Dnes má svátek Věroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krevní plazma jako indikátor zdraví - co na vás prozradí?

17. 11. 2023 | Nemoci
Dárcovství plazmy je více než jen charitativní akt. Dobrovolní dárci pomáhají zkvalitnit či zachránit životy nemocných lidí, ale zároveň také mají pod kontrolou své vlastní zdraví a mohou jej pozitivně ovlivnit. Co znamená nazelenalá plazma, proč nelze pro výrobu léků použít tučnou bílou plazmu, jaké nemoci lze odhalit při vyšetření prvodárců a co všechno se u pravidelných dárců sleduje?

Plazma je tekutá složka krve, která hraje klíčovou roli při výrobě léků, jež jsou životně důležité například pro pacienty s poruchami imunity, hemofiliky a další nemocné. Protože lidskou plazmu nelze nahradit, bez dárců by nebylo možné poskytnout těmto lidem nezbytnou léčbu. Dárcovství plazmy je tak důležité pro záchranu životů a zlepšení kvality života těch, kteří to potřebují. Kromě dobrého pocitu ale dárci navíc získávají také pravidelnou kontrolu nad svým vlastním zdravím.

darovaná plasmaPlazma je hlavní součástí krve


Plazma tvoří přibližně 55 % objemu krve. Druhou největší složku tvoří červené krvinky, následují bílé krvinky a krevní destičky. Laicky řečeno je plazma to, co nám koluje v žilách, když se odfiltrují krvinky a krevní destičky. Lidé mají představu, že krev je červená, ale ve skutečnosti je červená barva způsobena červeným krevním barvivem, takzvaným hemoglobinem, který je v červených krvinkách. V dárcovských centrech se odebírá plazma pomocí separátorů, které si odeberou pouze určitý podíl plazmy a částečně zahuštěná krev včetně krvinek se vrací zpět do oběhu dárce. Dárcovství plazmy proto představuje pro tělo menší zátěž než dárcovství plné krve a díky tomu lze v České republice darovat plazmu každé dva týdny. Odebraná plazma se uchovává v průsvitných vacích a na první pohled může její vzhled prozradit o dárci zajímavé informace.

Co znamená zelená nebo bílá plazma?


Když odfiltrujeme z krve krvinky, plazma zůstane průhledná, lehce nažloutlá. V plazmě jsou rozpuštěné všechny důležité látky od cukru po klíčové minerály, ale nacházejí se v ní i hormony či léky, pokud je člověk užívá. Plazma je takové vehikulum (nosič), které v těle obíhá a roznáší vše, co potřebujeme. Právě různé látky mohou plazmu zbarvit. Například u mladých mužů, kteří mají vysokou hladinu testosteronu, může být plazma výrazně jantarová, u žen užívajících antikoncepci zase může mít nazelenalý odstín. Tyto skutečnosti však při dalším zpracování nevadí. Horší je, pokud je plazma bílá, žlutobílá či bílo-šedá. To značí, že dárce konzumoval v uplynulém dni tučné jídlo. Takzvaná chylózní plazma se bohužel nedá použít na výrobu léků a musí být zlikvidována. Optická čidla, která plazmu kontrolují, přes takto zakalenou plazmu nevidí, proto je důležité, aby dárci dodržovali doporučený jídelníček a zejména se vyvarovali tučné stravě.

Zdravý jídelníček i životní styl


Dárce by neměl 24 hodin před odběrem jíst zeleninu upravenou na tuku (smažené bramborové hranolky, chipsy), bílé pečivo, smetanové dezerty, hotové cukrářské výrobky, ořechy, tuky jako je máslo či sádlo, tučné ryby typu losos a makrela, tučné maso, mléčné výrobky či smetanové polévky. Je spousta potravin, o kterých si myslíte, že jsou dietní, ale opak je pravdou. Pokud si třeba dáte dětské „dietní“ párky, bude vaše plazma bílá jako mléko. Člověk si v tu chvíli uvědomí, jak dlouho v jeho těle zůstávají tyto látky – a je důležité se zamyslet i nad tím, co s vaším tělem dělají, například že podporují aterosklerózu (kornatění tepen v důsledku ukládání tukových látek ve stěnách cév), mají vliv na hodnotu cholesterolu v krvi a podobně. 
Jestliže zakalená plazma není důsledkem dietní chyby, může to poukazovat na problém se zpracováním tuků v těle a je pak vhodné podstoupit vyšetření u specialisty.

Díky dárcovství plazmy mohou být odhaleny různé nemoci


Než zájemce o dárcovství plazmy absolvuje první odběr, musí vyplnit zdravotní dotazník a projít lékařským vyšetřením. Dále je mu odebrán krevní vzorek, aby se zjistilo, zda je pro dárcovství vhodným adeptem. Mimo jiné se testuje na různá infekční onemocnění, a právě díky důkladnému testování může být zachycena nemoc, o které nemusí daný člověk ani vědět. Odběrová centra mají povinnost hlášení, takže pokud je zjištěna pozitivita na HIV, anebo hepatitidu B či C, musí tuto skutečnost v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví oznámit – právě díky tomu může být ve společnosti odhaleno více případů těchto onemocnění. Příjemce plazmy však není v žádném případě ohrožen! Odebraná plazma totiž zůstává po určitou dobu v jakési karanténě, než je možné ji zpracovat, jelikož se čeká na výsledky testů u onemocnění, které mohou mít delší inkubační dobu. Do výroby se plazma dostává, až když jsou všechny výsledky v pořádku. I to je důvod, proč cesta výroby léků od odběru plazmy až po jejich podání nemocnému trvá 6–12 měsíců. 

Zdraví stále pod kontrolou


Jestliže se člověk stane dárcem plazmy, znamená to pro něj i pravidelnou kontrolu zdravotního stavu, což je důležité pro prevenci a diagnostiku případných nemocí. Pokud by se objevily nějaké zdravotní problémy, mohou být odhaleny v raném stádiu, což zvyšuje šance na úspěšnou léčbu. Před každým odběrem vyplní dárce dotazník ohledně aktuálního zdravotního stavu, je mu změřen tlak, puls, teplota a zkontrolována váha, případně je doporučeno hlídat si hmotnost. Základní krevní obraz zahrnuje zjištění stavu červené a bílé krevní řady i množství krevních destiček.
 

Pravidelnost vede ke zdravým návykům


Když se člověk stane pravidelným dárcem, mnohdy se to odrazí i na jeho celkovém životním stylu. Nejen, že více přemýšlí nad svým jídelníčkem, ale například i nad pitným režimem. Den před odběrem a v den odběru se doporučuje vypít 2,5 až 3 litry tekutin. Pokud jste objednaní k odběru v dopoledních hodinách, vypijte alespoň 1,5 litru tekutin během dopoledne.
Být napitý ale neznamená vypít ráno dva litry vody na ex. Je to o setrvalém stavu, kdy dbáte na správnou hydrataci. Dnes spousta lidí trpí tím, že málo pijí. Navíc konzumujeme hodně kávy, ale už málokdo si uvědomuje, že tím tělo dehydratuje. Důležitých je prvních 5 odběrů, než člověk získá správné návyky. Důležité je také dobře se vyspat. 
Když se člověk rozhodne stát se dárcem, je tedy ideální, když daruje pravidelně. Nejen, že tím zajistí možnost kontinuální výroby léků (například pro zajištění roční léčby jednoho hemofilika je zapotřebí více než 1000 odběrů!), ale zároveň získá pravidelné návyky, díky kterým může upevnit i své vlastní zdraví.

Co se u dárce plazmy pravidelně kontroluje?

• Vyplnění dotazníku o aktuálním zdravotním stavu.
• Tlak a tep: Ideální hodnota je 120/80, puls by se měl v klidovém režimu pohybovat cca mezi 60 a 80 tepy za minutu.
• Teplotu: Normální teplota lidského těla je obvykle od 36,5 °C do 36,9 °C.
• Váha: Pro darování plazmy musíte vážit více než 50 kg, ale zároveň dárce nesmí být morbidně obézní.
• Základní krevní obraz.


Co je potřeba pro úspěšný odběr?

• Vstupní prohlídka s dobrými výsledky.
• Dodržování pitného režimu před odběrem.
• Dodržování zdravého stravování před odběrem.
• Volba vhodného oblečení. Na odběr přijďte v oblečení s krátkými rukávy, nebo s rukávy, které se dají snadno vyhrnout a nebudou na ruce škrtit.
• Minimálně 12 hodin po odběru ruku nezatěžovat a nesundávat obvaz alespoň po dobu 2 hodin.
• Doplnění tekutin po odběru.
• V den odběru vynechat sport, vyhnout se bazénu i sauně.


Zdroj, foto: Amber Plasma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !