Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ochlaďte se jídlem!

15. 07. 2013 | Péče o tělo
Teploty lámou rekordy a horké letní počasí snižuje naši výkonnost. Ne každý z nás může trávit teplé letní dny u vody, ale co dělat, abychom vysoké teploty snášely lépe? Jednou z možností je přizpůsobit svůj jídelníček tak, aby nás jídlo, které si dopřáváme, ochlazovalo. 

Ochlazují nebo zahřívají?


Tradiční čínská medicína, stejně jako další alternativní medicínské směry, hodnotí jednotlivé potraviny a nápoje nejen podle obsahu výživných látek, ale i z hlediska energie – tedy především podle toho, zda organismus ochlazují, nebo naopak zahřívají. Zatímco v zimě bychom měli konzumovat především potraviny, které nás vnitřně zahřívají, v létě se jednoznačně vyplatí upřednostnit potraviny s ochlazujícím účinkem.

ochlaďte se melounemOvoce a zelenina má výrazný ochlazující efekt, ať už v původním stavu nebo v podobě čerstvých vylisovaných šťáv. Nejvýraznější účinek má ananas, banán, borůvky, jablka, jahody, hrušky, citrony, pomeranče, kiwi, žlutý a vodní meloun, mango, okurky, rajčata, papriky, cukety a červená řepa. Z toho jasně vyplývá, že zeleninové a ovocné saláty a osvěžující studené polévky by měly být důležitou součástí letního jídelníčku.

Mléčné výrobky organismus ochlazují, zvláště výrazné účinky mají ty zakysané, tedy jogurty, kefíry, acidofilní mléka a syrovátka. Upřednostňujeme neochucené výrobky, které jsou  ideální potravinou v horkých letních dnech.  

Zelený čaj výrazně ochlazuje organismus, a to i v případě, že jej pijeme teplý (v první chvíli samozřejmě zahřeje, ale vzápětí už začne pracovat jeho ochlazující energie). Podle nedávných výzkumů podporuje i výkonnost a regeneraci organismu. 

Máta – ochlazující efekt této bylinky je skutečně mimořádný, stačí si vzpomenout, jaký „vítr v puse“ vám udělají mentolové žvýkačky či bonbony. Mátu lze konzumovat nejen ve formě čaje či skvělého kubánského nealkoholického mojita, ale využít můžeme i nadrobno nasekané čerstvé lístky, které přidáváme do ovocných salátů, jogurtu, mléčných koktejlů nebo jako koření při pečení masa, dušení zeleniny a luštěnin.
 
Meduňka je další ochlazující bylinkou. Studený meduňkový čaj výborně osvěží (a večer nám ještě pomůže usnout), čerstvé listy se používají na ozdobu moučníků, ale stejně jako máta se hodí i do salátů nebo pod maso. Meduňka s příjemně citronovou vůní je oblíbenou součástí letních osvěžujících nápojů, bowlí, ovocných polévek a dezertů. 




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles