Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kvůli čemu přicházíme o zrak?

29. 12. 2020 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Zatímco oční vady jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus znamenají zhoršení zraku, jiná oční onemocnění mohou vést až k praktické slepotě. Šedý zákal je celosvětově nejčastější příčinou ztráty zraku. U nás ho můžeme díky vyspělému zdravotnictví naštěstí vyřešit během běžného 15minutového zákroku. To už ale bohužel není možné říct o věkem podmíněné makulární degeneraci. 

Makulární degenerace – ztráta zraku během několika týdnů


Makulární degenerace, respektive věkem podmíněná makulární degenerace, je postižením centrální oblasti sítnice. Zatímco u šedého zákalu je možné zrak vrátit při běžném několikaminutovém zákroku, u makulární degenerace bohužel léčba takto jednoduchá není.

Projevy makulární degenerace:


• Našedlá a tmavá místa v zorném poli
• Rozvlnění linií
• Poruchy obrazu při testu pomocí Amslerovy mřížky (stáhnout si ji můžete na www.lexum.cz)

„Následkem věkem podmíněné makulární degenerace je omezena nebo zcela vyloučena možnost čtení, řízení motorového vozidla, sledování televize a rozeznávání všech detailů, například tváří kolemjdoucích,“ říká primář pražské oční kliniky Lexum MUDr. Ivan Fišer, Ph.D.

Onemocnění se může projevit buď tzv. suchou formou spojenou s postupnou ztrátou zraku, nebo závažnější vlhkou formou znamenající při odkládání léčby praktickou slepotu v řádu týdnů.

péče o zrakU suché formy v současné době neexistuje účinná metoda léčby, je možné jen zpomalit šíření. U vlhké formy je možné zrak zachránit při včasné diagnóze biologickou léčbou. Zatímco dříve si ji museli pacienti platit sami, nyní je ve vybraných očních klinikách a nemocnicích možné využít úhradu pojišťovny. Od září tohoto roku je navíc k dispozici nová léčba. „Ta představuje díky lepšímu průniku do sítnice možnost rychlejšího nástupu účinku, a tedy v některých případech subjektivní zlepšení vidění již po první dávce. Účinek léčby je také delší, proto je možné aplikovat ji po počáteční nasycovací fázi pouze 1x za 3 měsíce,“ upřesňuje MUDr. Fišer. Protože u věkem podmíněné makulární degenerace byla prokázána dědičnost, je vhodné nechat si v případě onemocnění v rodině udělat genetické testy, které stanoví pravděpodobnost vzniku onemocnění.

Šedý zákal – odstranění je nejčastějším chirurgickým zákrokem


Šedý zákal je porucha průhlednosti oční čočky, která snižuje kvalitu vidění. Může se objevit kdykoliv, většinou se ale týká lidí nad 65 let. Ke zkalení čočky dochází postupně, v průběhu měsíců či let od prvních příznaků dochází k zamlžení vidění a často také k částečnému zkreslení pozorovaného obrazu nebo vnímaných barev.

Projevy šedého zákalu


• Zamlžené vidění, často také zkreslení pozorovaného obrazu nebo vnímání barev
• Horší vidění při intenzivním osvětlení, nebo naopak při šeru
• Potíže při činnostech vyžadujících zrakovou ostrost (např. čtení)

Šedý zákal lze vyřešit pouze operativně. Zákrok, který trvá přibližně 15 minut, se provádí ambulantně a spočívá ve výměně zakalené oční čočky za umělou. Jedná se o nejčastější a nejúspěšnější chirurgický zákrok na lidském těle vůbec. Běžně implantovaná tzv. monofokální čočka umožňuje ostré vidění na jednu vzdálenost. Pacienti mají možnost připlatit za doplňkový program s nadstandardní čočkou – od asférické na jednu vzdálenost, která zajistí zlepšení kontrastu a hloubky, až po trifokální čočku umožňující vidění bez brýlí na 3 vzdálenosti včetně vyřešení astigmatismu.

K operaci se přistupuje zpravidla v momentě, kdy se horší vidění stává pro člověka zdrojem každodenních obtíží. „Pacient je indikován k operaci ve chvíli, kdy mu šedý zákal začne vadit. To, kdy tato chvíle nastane, je individuální. Zatímco někdo požaduje operaci velmi brzy, jiný má pokročilý šedý zákal a na operaci nechce. Odkládat operaci ale není rozumné,“ říká primářka MUDr. Věra Kalandrové z brněnské oční kliniky Lexum. Ta dále vysvětluje důvody, proč je vhodnější jít na operaci dříve: „S pokročilým šedým zákalem stoupá procento komplikací, a i pooperační rehabilitace bývá horší a delší. Nehledě na to, že s horším viděním bývá pacient ohrožen úrazem, nevnímá dobře barvy, neměl by řídit auto a celkově má horší kvalitu života. Operace pacienta nijak nezatíží, proto není důvod řešení šedého zákalu odkládat.“



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !