Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mariánské Lázně – perla západních Čech

22. 08. 2021 | Česká republika

Mariánské Lázně jsou bezesporu jedním z nejkrásnějších měst v západních Čechách a neměly by při toulkách tímto koutem naší země být vynechány. Ani já je při výletech po západu naší země neškrtla z programu.

Lázeňští hosté zde čerpají síly při lázeňských procedurách i kouzelných procházkách upravenými anglickými parky již spoustu let. Na romantických kolonádách čerpají síly i užívají pitnou kúru.

Skvělá poloha města, ležícího v čistém prostředí Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, podpoří efekt lázeňských procedur a napomůže k lepší psychické pohodě i fyzické kondici. Léčí se zde především osteoporóza, nemoci dýchacích cest, onkologická onemocnění, nervové nemoci, nemoci pohybového aparátu, nemoci oběhového a močového ústrojí, ale i mnohá jiná onemocnění.

Neobarokní litinová stavba lázeňské kolonády pochází z let 1888-1889 a spolu s pavilonem Křížového pramene a pavilonem Rudolfova a Karolinina pramene tvoří hlavní lázeňskou promenádu. Najdete tu také zpívající fontánu, která hraje denně od 7 hodin každou lichou hodinu, ve 21 a 22 hodin včetně projekce s barevným osvětlením.

Mariánské LázněMariánské Lázně se díky úchvatným parkům řadí mezi nejpůvabnější zahradní města v Evropě. O tyto přírodní skvosty s botanickou a výtvarnou hodnotou se na počátku 19. století zasloužil Václav Skalník.

Expozice Městského muzea Mariánských Lázní se zaměřují na historii lázeňství a spravují největší geologický park v ČR, jehož součástí je symbolický hřbitov obětí první světové války.

Díky chemické rozmanitosti zdejších pramenů jsou Mariánské Lázně, jak již bylo uvedeno, vhodné k léčbě velkého spektra nemocí. V nejbližším okolí vyvěrá přes sto minerálních pramenů, ve městě samotném kolem čtyřiceti. Kolonády a altány, zastřešující jednotlivé prameny, dokreslují malebnou lázeňskou atmosféru. Minerální vody jsou využívány k inhalacím, koupelím i jako pitná kúra.

Mariánské Lázně jsou spojené s mnoha známými evropskými osobnostmi 19. století, umělci i panovníky. Několikrát je navštívil slavný německý básník Johann Wolfgang Goethe, který zde v roce 1823 prožil v pokročilém věku milostný román s mladičkou Ulrikou von Levetzow. Polský klavírní virtuos Fryderyk Chopin strávil ve městě léto roku 1836, německý skladatel Richard Wagner zde během léčebného pobytu v roce 1845 pracoval na svých dvou operách, a budoucí britský panovník Eduard VII. dokonce navštívil Mariánské Lázně devětkrát. Přítomnost těchto známých a významných lidí měla bezesporu příznivý vliv na oblíbenost již tak známých a oblíbených lázní.

Necelých devět kilometrů severně od Mariánských Lázní se nachází jedno z nejhezčích míst na Chebsku – rybník a lovecký zámeček Kladská v centru nejcennějšího území Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Od bývalého loveckého zámečku knížete Schönburg-Waldenburga vede kolem vodní plochy po dřevěných chodníčcích nově opravená naučná stezka národní přírodní rezervací Kladské rašeliny. Část kolem Kladského rybníka se nazývá Tajga a překvapí vás velmi pestrou flórou i faunou. Leží v nadmořské výšce 810 m. Napájí jej několik potoků vyvěrajících v bezprostředním okolí, největší z nich je Pramenský potok. Na severní straně z rybníka vytéká Dlouhá stoka, která byla vybudována za účelem zpracování cínové rudy v okolí Horního Slavkova.

Kladský rybník byl vybudován počátkem 16. století. Zaplavil okraj rašeliniště Tajga, které částečně odvodňuje, a je už po několik století stabilní zásobárnou vody. Ve středověku, kdy byl Slavkovský les především zdrojem rud, odváděla se jeho voda Dlouhou stokou až k dolům v okolí Krásna.

A když si trochu pospíšíte po ránu, tak ani nebudete moc zakopávat o turisty J.

 


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mariánské Lázně – perla západních Čech:

Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
Mariánské Lázně – perla západních Čech
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jela bych hned..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles