8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mohou koně léčit osteoporózu?

7. 09. 2008 | Nemoci

Nejkrásnější pohled na svět je prý z koňského sedla. Mohou si jej dopřát i pacienti s osteoporózou? Je jízda na koni spíše rizikem, nebo jde o vhodný doplněk léčby?

Hippoterapie (tedy léčba jízdou na koni) dodnes nejčastěji pomáhá pacientům s dětskou mozkovou obrnou, roztroušenou sklerózou a dalšími neurologickými onemocněními. Své místo má i v léčbě svalové nerovnováhy, skoliózy a dalších ortopedických vad.

Pohyb koňského hřbetu se totiž ve třech rovinách přenáší na tělo jezdce. Tyto pohybové stimuly pak pomáhají rozvíjet pohybové reflexy a zlepšují držení těla.

Nejpodstatnější je, že cvičení klienty velmi baví. A aktivní přístup k léčbě je základem úspěchu každé rehabilitace. Tedy i té pro osteoporotické pacienty.

osteoporózaRizikové pády

U pacientů s osteoporózou ovšem platí, že by měli vykonávat jen ty sporty, které jejich kostem neškodí, respektive pomáhají. Hippoterapie se zde proto příliš nevyužívá. Důvodem je možnost pádu a vyšší riziko zlomeniny. Ta by se hojila příliš dlouho. Znehybnění (někdy nejen) končetiny je pro hojení nutné. Přináší však nejen nepohodlí. U seniorů totiž vede dlouhodobý pobyt na lůžku ke zdravotním     problémům.

Kdy hippoterapie pomůže

Na druhou stranu má hippoterapie své nesporné rehabilitační účinky. V sedle je nezbytné udržet rovnováhu. Tím se stimuluje svalstvo. A to i hluboké zádové svaly, které se v běžném životě příliš nenamáhají. Zvýšený svalový tonus se pomocí šlach přenáší na kosti. Změny tlaku a tahu podporují tvorbu a obnovu kosti. Takže hippoterapie při osteoporóze prospěšná může být. Je však třeba předcházet rizikům spojeným s pádem z koně, respektive zlomeninám. Navíc kontakt se zvířaty (pokud z nich nemáte zrovna fobii) příznivě ovlivní i vaši psychiku. Přináší uvolnění, pohodu.

Pokud si na hřbet koně netroufáte, nevadí.. Jiné metody rehabilitace, jako je plavání, turistika, obyčejné cvičení a protahování, jsou prospěšné přinejmenším stejně.

Zdroj:www.hippoterapie.cz

Zdroj: Osteoporóza.cz 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !