8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mořské ryby posílí Vaši imunitu od těhotenství až po menopauzu

21. 07. 2007 | Péče o tělo

ZDRAVÍ Z MOŘE

Mořské ryby patří k nejzdravějším pokrmům vůbec. Jsou zdrojem nejen velmi kvalitních bílkovin, jódu, ale i tuků velmi prospěšných zdraví. Tuky mořských ryb obsahují specifické mastné kyseliny označované jako omega-3 dlouhořetězcové mastné kyseliny, kyselinu eikosapentaenovou zkracovanou jako EPA a dokosehexaenovou, zkracovanou jako DHA. Tyto dvě velmi známé mastné kyseliny mají pro lidské zdraví obrovský význam.


EPA a DHA mají zásadní vliv nejen na zdraví našeho srdce, ale pomáhají i fungování mozku, chrání před vznikem zánětů, které mohou následně poškozovat například i klouby. Tuky z mořských ryb snižují celoživotně riziko vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, které při nadměrné koncentraci způsobují mozkovou mrtvici a další onemocnění srdce a cév. Tuky z mořských ryb snižují také krevní tlak, a to nejen ve starším věku, ale i v období těhotenství (preklampsie).


OMEGA 3 v mořských rybách

Tuky z mořských ryb ovlivňují zdraví žen již od dívčího věku, protože dostatečné množství EPA a DHA snižuje možnost vzniku krvácení mimo dané období v menstruačním cyklu nebo omezuje nadměrné krvácení při samotné menstruaci (menorhea). Tuky z mořských ryb redukují i výskyt premenstruačního syndromu, kdy EPA a DHA normalizují hormonální hladiny a tlumí jejich výkyvy již v mladém věku. Stejný efekt se využívá i v období nástupu menopauzy.


TUKY Z MOŘSKÝCH RYB V OBDOBÍ TĚHOTENSTVÍ A KOJENÍ

Bylo prokázáno, že tuky z mořských ryb jsou velmi důležité až nezbytné nejen v období těhotenství, zejména v posledním trimestru, ale pak i v období kojení. EPA a DHA z mořských ryb snižují riziko nízké porodní hmotnosti dětí, jsou také nezbytné pro správný vývoj mozku, očí případně spermií u plodu. EPA a DHA prochází nejen přes placentu do rostoucího plodu, ale po narození se dostávají do těla novorozence spolu s mateřským mlékem. Proto nejen ženy a dívky, ale i těhotné a kojící matky by měly v dostatečném množství konzumovat tuky z mořských ryb. I pro další vývoj novorozence jsou tuky z mořských ryb významné, protože snižují riziko vzniku velkého množství onemocnění srdce, ale i atopického ekzému, astmatu, psychiatrických a autoimunitních onemocnění. EPA a DHA ovlivňují i psychiku, kdy za velmi závažnou poruchu psychiky je považována laktační psychóza, tedy stav spojený s těhotenstvím a projevující se nepříznivými psychickými projevy, které mohou v mnoha případech skončit i pokusem o zabití novorozence. Bylo také prokázáno, že ženy s prokazatelně vyšší koncentrací DHA v mléce, stejně jako s vyšší spotřebou mořských produktů jsou mnohem méně ohroženy vznikem poporodní deprese.


OMEGA 3 v mořských rybách

TUKY Z MOŘSKÝCH RYB PRO POSÍLENÍ IMUNITY

EPA A DHA působí preventivně, protože také posilují imunitní systém a zvyšují tak celkovou obranyschopnost organismu. Používají se i při oslabené imunitě a častých chorobách z nachlazení, jako prevence vzniku infarktu myokardu, ke snížení radiačních účinků (vhodné pro pracující s počítači), doplněk léčby popálenin kůže nebo jiných špatně se hojících kožních lézí (poškození), ke zlepšení projevů lupénky, při alergiích – zvláště po bodnutí hmyzem, jako doplňková léčba při astmatu, při nechutenství u dětí, při šlachových a svalových bolestech, k celkovému povzbuzení tělesného i duševního zdraví.


TUKY Z MOŘSKÝCH RYB V OBDOBÍ MENOPAUZY

Velmi důležité jsou tuky z mořských ryb i pro starší ženy v období nástupu menopauzy a po ní, kdy dochází v důsledku hormonálních změn k vzestupu hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi a několikanásobně se tak zvýší i riziko vzniku mozkové mrtvice. Tuky z mořských ryb snižují i výskyt dalších závažných onemocnění, která jsou častější v tomto věku, jako je osteoporóza nebo rakovina prsu.


OMEGA 3 v mořských rybách

Jasně se ukazuje, že tuky z mořských ryb pozitivně ovlivňují zdraví žen ve všech obdobích života a tak by měly jejich konzumaci věnovat velkou pozornost.


Více o OMEGA 3 se dozvíte také v našich článcích:
Co jsou to vlastně OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny ?

Vývoj a funkci mozku dětí ovlivňuje olej z tresčích jater




Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je zajímavé, že v počátcích Chytré ženy byly články velmi dobře a fundovaně napsané, dnes se mi zdá, že již je to spíše o komerci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles