MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mořské ryby posílí Vaši imunitu od těhotenství až po menopauzu

21. 07. 2007 | Péče o tělo

ZDRAVÍ Z MOŘE

Mořské ryby patří k nejzdravějším pokrmům vůbec. Jsou zdrojem nejen velmi kvalitních bílkovin, jódu, ale i tuků velmi prospěšných zdraví. Tuky mořských ryb obsahují specifické mastné kyseliny označované jako omega-3 dlouhořetězcové mastné kyseliny, kyselinu eikosapentaenovou zkracovanou jako EPA a dokosehexaenovou, zkracovanou jako DHA. Tyto dvě velmi známé mastné kyseliny mají pro lidské zdraví obrovský význam.


EPA a DHA mají zásadní vliv nejen na zdraví našeho srdce, ale pomáhají i fungování mozku, chrání před vznikem zánětů, které mohou následně poškozovat například i klouby. Tuky z mořských ryb snižují celoživotně riziko vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, které při nadměrné koncentraci způsobují mozkovou mrtvici a další onemocnění srdce a cév. Tuky z mořských ryb snižují také krevní tlak, a to nejen ve starším věku, ale i v období těhotenství (preklampsie).


OMEGA 3 v mořských rybách

Tuky z mořských ryb ovlivňují zdraví žen již od dívčího věku, protože dostatečné množství EPA a DHA snižuje možnost vzniku krvácení mimo dané období v menstruačním cyklu nebo omezuje nadměrné krvácení při samotné menstruaci (menorhea). Tuky z mořských ryb redukují i výskyt premenstruačního syndromu, kdy EPA a DHA normalizují hormonální hladiny a tlumí jejich výkyvy již v mladém věku. Stejný efekt se využívá i v období nástupu menopauzy.


TUKY Z MOŘSKÝCH RYB V OBDOBÍ TĚHOTENSTVÍ A KOJENÍ

Bylo prokázáno, že tuky z mořských ryb jsou velmi důležité až nezbytné nejen v období těhotenství, zejména v posledním trimestru, ale pak i v období kojení. EPA a DHA z mořských ryb snižují riziko nízké porodní hmotnosti dětí, jsou také nezbytné pro správný vývoj mozku, očí případně spermií u plodu. EPA a DHA prochází nejen přes placentu do rostoucího plodu, ale po narození se dostávají do těla novorozence spolu s mateřským mlékem. Proto nejen ženy a dívky, ale i těhotné a kojící matky by měly v dostatečném množství konzumovat tuky z mořských ryb. I pro další vývoj novorozence jsou tuky z mořských ryb významné, protože snižují riziko vzniku velkého množství onemocnění srdce, ale i atopického ekzému, astmatu, psychiatrických a autoimunitních onemocnění. EPA a DHA ovlivňují i psychiku, kdy za velmi závažnou poruchu psychiky je považována laktační psychóza, tedy stav spojený s těhotenstvím a projevující se nepříznivými psychickými projevy, které mohou v mnoha případech skončit i pokusem o zabití novorozence. Bylo také prokázáno, že ženy s prokazatelně vyšší koncentrací DHA v mléce, stejně jako s vyšší spotřebou mořských produktů jsou mnohem méně ohroženy vznikem poporodní deprese.


OMEGA 3 v mořských rybách

TUKY Z MOŘSKÝCH RYB PRO POSÍLENÍ IMUNITY

EPA A DHA působí preventivně, protože také posilují imunitní systém a zvyšují tak celkovou obranyschopnost organismu. Používají se i při oslabené imunitě a častých chorobách z nachlazení, jako prevence vzniku infarktu myokardu, ke snížení radiačních účinků (vhodné pro pracující s počítači), doplněk léčby popálenin kůže nebo jiných špatně se hojících kožních lézí (poškození), ke zlepšení projevů lupénky, při alergiích – zvláště po bodnutí hmyzem, jako doplňková léčba při astmatu, při nechutenství u dětí, při šlachových a svalových bolestech, k celkovému povzbuzení tělesného i duševního zdraví.


TUKY Z MOŘSKÝCH RYB V OBDOBÍ MENOPAUZY

Velmi důležité jsou tuky z mořských ryb i pro starší ženy v období nástupu menopauzy a po ní, kdy dochází v důsledku hormonálních změn k vzestupu hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi a několikanásobně se tak zvýší i riziko vzniku mozkové mrtvice. Tuky z mořských ryb snižují i výskyt dalších závažných onemocnění, která jsou častější v tomto věku, jako je osteoporóza nebo rakovina prsu.


OMEGA 3 v mořských rybách

Jasně se ukazuje, že tuky z mořských ryb pozitivně ovlivňují zdraví žen ve všech obdobích života a tak by měly jejich konzumaci věnovat velkou pozornost.


Více o OMEGA 3 se dozvíte také v našich článcích:
Co jsou to vlastně OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny ?

Vývoj a funkci mozku dětí ovlivňuje olej z tresčích jater




Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je zajímavé, že v počátcích Chytré ženy byly články velmi dobře a fundovaně napsané, dnes se mi zdá, že již je to spíše o komerci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles