Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Málo známý a opomíjený brutnák lékařský

13. 06. 2010 | Zahrádka

Je to již nejméně 20 let, kdy jsem od kolegyně ze zaměstnání, která pěstuje na své malé bylinkové zahrádce různé léčivé bylinky,dostala nenápadnou  sazeničku brutnáku lékařského. V té době, ale myslím, že i dnes neznámé a nedoceněné léčivé rostliny.

Nevěřila jsem, že rostlinka v malém květináčku s jemnými chloupky se natrvalo zabydlí na naší zahrádce, a že i po tolika letech, a to dnes již bez mého vlastního přičinění, bude krášlit moji bylinkovou zahrádku. A to jen proto, že semínka přežívají v  půdě neuvěřitelných 8 let!! Je to dost odolná rostlina, nenáročná na pěstování.

Brutnák lékařský dorůstá výšky až 60 centimetrů. Je to nádherná medonosná rostlina, alespoň podle mne, kterou rády v době květu navštěvují včeličky. Čas od času se objeví i čmelák. Listy dospělé rostliny jsou porostlé jemnými chloupky, při jejich konzumaci příjemně chutnají po čerstvých okurkách. Kouzelnými,modrými kvítky, jimiž se brutnák pyšní, zdobíme různé šlehačkové nebo tvarohové poháry, což bývá pro návštěvy někdy dost ohromující a moc se dobroty tak ozdobené líbí.Samozřejmě se hodí i do čerstvých zeleninových salátů  a hotových polévek. Oprané a najemno nasekané listy přidáváme např. do hlávkového salátu, který pak úžasně voní po syrových  okurkách. Trochu olivového oleje jen zvýrazní chuť salátu. Výborně chutná v různých tvarohových pomazánkách. Pochutnáme si i na jeho listech podušených na cibulce, s přidáním trochu česneku a zalitý syrovými vajíčky. Prostě mňamka!! Rovněž ho přidávám do nakládaných okurek a zeleniny. Jogurtová nebo majonézová zálivka s přidáním nasekaných listů brutnáku nemá chybu!!

Hrst najemno nasekaných listů výborně ochutí i našlehané, mírně osolené máslo nebo rostlinný tuk, z kterých se pak dělají malé kuličky, můžeme je i namrazit a moc chutnají na přírodním plátku hovězího či vepřového masa. Listy dávám i do malých skleniček s octem, který i zimě, kdy okurky na našich zahrádkách již dávno nejsou, voní po okurkách a připomíná krásné a slunné léto. Nejlepší je v syrovém stavu, sušením ztrácí své výrazné aroma. Jak je patrno, z toho co jsem uvedla, konzumujeme prakticky celou rostlinu.

Závěrem bych ale také připomněla, že brutnák lékařský obsahuje kyselinu křemičitou, která svými vlastnostmi příznivě ovlivňuje kvalitu našich vlasů a nehtů. A to si myslím, že je rada k nezaplacení, protože  mnohé z nás se s tímto problémem potýkají a shánějí potravinové doplňky bohaté na selen a zinek.

Proto neváhejte a pokud i Vy, které rády zahradničíte, si nezapomeňte pořídit tuto bylinku na Vaši zahrádku.  

 

Balinda – čtenářka

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jěště jsem ho nezkoušela
Obrázek uživatelky
profil
je to divné slovo...nepoznám to
Obrázek uživatelky
profil
pokusím se ho sehnat. Díky za typ.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles