Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivé bylinky na problémy s vlasy

23. 02. 2017 | Péče o vlasy

Nálevy z bylin jsou pro vlasy tím nejlepším. Bylinky mohou ovlivňovat barvu vlasů, ošetří je a krásně navoní. Při poškozených vlasech, roztřepených a slabých se jejich použitím výrazně zlepšuje kvalita, oživuje je a udržuje vlasy zdravé.


Bylinky si můžeme sami vypěstovat, nasbírat nebo koupit v lékárně a ve specializovaných obchodech.  Největší radost nám určitě udělá, když si tyto zkrášlující, voňavé a léčivé bylinky sami vypěstujeme na zahrádce. Kdo dává přednost sběru léčivých bylin, neměl by je nikdy trhat podél cest, bylinky obsahují těžké kovy, které přírodní kosmetice nesvědčí. Příprava bylinkových nálevů je jednoduchá.


Z květů, listů nebo natě připravujeme nálev. Sušené rostlinné části přelijeme vřelou vodou a necháme nějaký čas vylouhovat, zakryté, aby se nevypařovaly účinné látky. Pak je přecedíme přes jemné síto nebo přes bavlněný ubrousek. Bylinky jsou určeny pro každý typ vlasů. Jen si vybrat tu pravou, která nám nejvíce svědčí. Na některé bylinky jsou alergie, každá bylinka každému nesvědčí. Například heřmánkový květ každý používat nemůže.

Bylinné nálevy a jejich účinky v péči o vlasy

Působí léčivě a protizánětlivě na pokožku hlavy. Používají se na poslední opláchnutí vlasů.
Heřmánkový květ
Květy heřmánku jsou výborné na mastné vlasy. Heřmánek uklidňuje, zpevňuje a mírně zesvětluje vlasy.  
List kopřivy
Je dobrý proti mastící se pokožce hlavy. Kopřiva patří mezi dávno osvědčené léčivé byliny v péči o vlasy. Nevhodná pro světlé vlasy! Má posilující účinek a podporuje růst vlasů. Vlasy posiluje, zabraňuje jejich vypadávání a je dobrým prostředkem proti lupům.
Máta
Příznivě ovlivňuje narušenou pokožku hlavy, zamezuje svědění a má skvělé protizánětlivé vlastnosti.
Podběl léčivý
Užívají se listy v nálevu na opláchnutí vlasů. Vhodný pro mastné vlasy a lupy. Určený pro tmavé vlasy.
Květ růže
Květy růží se používají pro lesklé vlasy. Plátky růžových květů jsou klasickým krášlicím prostředkem na vlasy. Pokožka hlavy i vlasy se tím ozdraví.
Listy šalvěje
Při podráždění pokožky hlavy a tvorbě lupů jsou listy šalvěje dobrým přírodním prostředkem. Vlasy při jejich použití trochu zesvětlí.
Rozmarýn lékařský
Podporuje růst vlasů, reguluje tvorbu mazu, vlasy po použití tmavnou. Nevhodný pro světlé vlasy!
Smetanka lékařská
Pampeliška byla odjakživa považována za regenerující léčivou bylinu. Vhodná proti lupům.

Pro hustotu a lesk vlasů se nejčastěji používá kopřiva, lopuch, řeřicha, nebo lipový květ.
Na posílení a omezení padání vlasů jsou vhodné přípravky s lopuchem nebo kopřivou.
Oživit vzhled vlasů můžete mátou, levandulí nebo rozmarýnem.

Vlasům také prospívají bylinné vody na vlasy, které obsahují éterické oleje a výtažky z léčivých rostlin.
Mají protizánětlivý účinek, omezují množení baktérií. Zklidňují svědivou kůži a podporují prokrvení. Vody jsou prevencí proti padání vlasů.
Kopřivová voda, která se hodí pro všechny typy vlasů:
Kopřivovou vodu si připravíme jednoduše. Listy kopřivy přelijeme ¼ litrem vařícím vinným octem, necháme 10 minut vylouhovat a potom slijeme. Tuto tekutinu používáme každý druhý den k promytí nebo dostatečnému oplachu vlasů. Nevymývá se. Kopřivová voda je účinná jako prevence proti padání vlasů a má dobré účinky při svědění a lupech. Je vhodná především na mastné vlasy. Další vlasové vody s výtažky z heřmánku, lopuchu, přesličky nebo břízy mají výborný účinek na vlasy.

Olejové zábaly

Dodávají pružnost, lesk, působí proti vysušování a lámaní vlasů. Stačí pár kapek vetřít do suchých vlasů, nechat působit a pak umýt.
Suchým a narušeným vlasům, například po trvalé ondulaci, může velmi dobře prospět olejový zábal. Hodí se k němu za studena lisovaný olivový olej.
Olejový zábal:
Rostlinný olej zahřejeme a vetřeme do celé kštice. Kolem hlavy uvážeme froté ručník nebo nasadíme kuklu z umělé hmoty. Čím déle si zábal ponecháme a čím bude teplejší, tím lépe. Poté vlasy důkladně umyjte. Je vhodný při lupech, u mimořádně suchých a tvrdých vlasů a nepoddajných.

Bylinky jsou rostliny užitečné pro vzhled a krásu, které nám příroda poskytuje. Jsou pro vlasy skutečným dobrodiním. Při použití jakýchkoliv bylin se zlepšuje struktura vlasu a udržuje se jejich zdraví.

 

Marta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
jsem o něco moudřejšíSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
naškubat nějaké kopřivy. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja mam zkušenost s vlasovou vodou lopuchovou od znacky alpa je jich vice druhu ale jak rikam me vyhovuje tahle
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles