Léto - čas jahodLéto - čas jahod Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 19.06. 2024
Dnes má svátek Leoš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty kolem průjmu

31. 03. 2013 | Nemoci
Sedíte na toaletě a říkáte si: „Kde se stala chyba? Vždyť jsem nic špatného nemohla sníst. Co teď? Asi bude nejlepší, když nechám průjem odeznít…“. I přesto, že se s průjmem setkala už většina lidí a mnozí ne jednou, točí se kolem něj stále několik otazníků. Uvádíme pět nejčastějších mýtů, které ve spojení s průjmem můžete ve Vašem okolí zaslechnout:

1. Průjem je přirozený „obranný mechanismus“, který slouží k odstranění škodlivin.
Průjem skutečně není přirozený a normální mechanismus. Je naopak příznakem poruchy původní funkce střev, narušením rovnováhy vstřebávání tekutin. Jedná se tedy o signál, že střeva nepracují tak, jak by měla. Je-li porušena rovnováha vstřebávání tekutin, většina tekutin odchází stolicí, která je z toho důvodu řídká a nastává průjem.

2. Je lepší, když se tělo vyprázdní, než se snažit průjem zastavit a nějakým způsobem léčit.

Někteří lidé věří, že průjem je způsob, kterým tělo vypuzuje bakterie, způsobující průjem. Průjem však může být často způsoben mnoha jinými neinfekčními příčinami.  Ať jsou na vině bakterie či nikoliv, je zapotřebí průjem léčit. Začněte samoléčbou (dieta, tekutiny, hygiena, vhodný léčivý přípravek), avšak při zhoršujících se obtížích se vždy poraďte s lékařem.

Mýty kolem průjmu3. Léčba průjmu způsobuje zácpu
Zapomeňte na toto rozšířené tvrzení. Šetrné léčivé přípravky upravují pouze rychlost pohybu střevního obsahu trávicí soustavou a pomáhají tak obnovit její přirozený rytmus. Při správném dávkování nepůsobí tedy jako blokující látka. Jednoduše léčí střevní obtíže zpomalením funkce střev.

4. Dětem by neměl být podáván lék proti průjmu
Průjem způsobuje, že tělo ztrácí cenné tekutiny, živiny a minerály. Děti nejsou schopny zvládnout toto odvodnění těla, proto je důležité rychle doplnit tekutiny a je-li to možné, průjem zastavit. Klidně i pomocí léků - některé léky jsou vhodné pro děti starší 6 let. Než začnete s léčbou u dětí, požádajte vždy o radu svého lékáře.

5. Nemůžu "dostat" průjem

I přesto, že netrpíte střevními obtížemi a bolestmi břicha, může Vás průjem postihnout. Nezpůsobuje ho totiž jen špatné jídlo. Za průjmem často stojí neinfekční nebo infekční faktory (bakterie nebo viry), proto jej můžete dostat i Vy. Infekce může být přenesena prostřednictvím kontaktu s lidmi nebo znečištěným povrchem a předměty. Mějte tak v lékárničce vždy vhodné pomocníky.

Zdroj: Imodium


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mně pomáhá na průjem zdravá strava - zkuste mrknout na knížku od Mačingové. Speciálně pomáhají sušené švestky, tepelně upravená mrkev apod. Smajlík Občas si dejte a bude líp.
Obrázek uživatelky
profil
já mám dobrý tip od lékařky laktobacily imunit a pastilky nám opravdu na průjem zabírají , dávám i malému 4 roky raději preventivně
Obrázek uživatelky
profil
Zkuste do svého jídelníčku zařadit vlákninu. Snídejte třeba ovesnou kaši.
Obrázek uživatelky
profil
to já mám spíš problém že jdu tak 1x, maximálně 2x do týdne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
imodium mi nesmí chybět na žádné cestěSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles